Diabetesvård

På Johannesvården arbetar två diabetessköterskor. Vi har ungefär 170 patienter som vi följer minst två gånger årligen. 

Tanken är att Du som patient är en del i teamet tillsammans med diabetessköterska och specialistläkare i allmänmedicin. Om behov finns kan läkare också remittera till en dietist som kommer till JohannesVården.

Under en årskontroll hos diabetessköterska samtalar vi kring livsstil som är basen för behandling av diabetes typ 2. Vi diskuterar även medicinsk behandling och går igenom aktuella prover samt blodtryck. En viktig del i årskontrollen är också att undersöka fötterna på varje patient och ge egenvårdsråd.

Inför årskontroll kan Du bli ombedd att föra kostdagbok och mäta Ditt blodsocker regelbundet under några dagar så att vi tillsammans kan förstå bättre hur Din diabetes fungerar och ha något att utgå ifrån. 

Modern medicinsk behandling av diabetes typ 2 är under ständig utveckling och förutom kostbehandling finns nu ett flertal alternativ till medicinsk behandling. Vårt mål är att vara uppdaterade på alla områden och att även bjuda in dig som patient i diskussionen kring behandling.

De delar av diabetesteamet som finns på Johannesvården är tänkt att vara ett stöd för att få dig som drabbats av diabetes att bli så självständig som möjligt. Läs på, ställ frågor och diskutera med oss. Vi kan inte svara på allt, men vi kommer att göra vårt bästa för att ta reda på det vi kan.

Heléne Traung, diabetessköterska
Arvid Brunnegård, diabetessköterska