Välkommen till Sundets kvinnohälsa!

Här arbetar barnmorskorna Marie Sandrup och Hillevi Hallgren. 

Sundets Läkargrupp Barnmorskemottagning

Vi erbjuder dig en trygg och säker vård i ett professionellt och personligt möte där vi sätter ditt behov i fokus!
Oavsett vilken kommun du tillhör kan du komma till oss. Vi har korta väntetider och kan därför erbjuda dig en tid hos oss snabbt och utifrån dina individuella önskemål.
Vi har ett nära samarbete med läkare, sjukgymnast, dietist och arbetsterapeut på Sundets läkargrupp. Dessutom samarbetar vi med Kvinnoklinikerna på SUS.
Vi arbetar på uppdrag av Hälsoval - Region Skåne vilket innebär att besöken är kostnadsfria. Om du uteblir från ett tidsbeställt besök utan att ha lämnat återbud, får du betala 300 kronor. Detta gäller även kostnadsfria besök, men inte hemskickad tid för cellprovstagning.

Du hittar oss på andra våningen i centrumhuset i Bjärred och på Kungsgatan 53 i Furulund!

Vi finns även på Facebook!

 

GRAVIDITET

En av de största händelserna i livet är att vänta och föda barn. Vi vill gärna följa dig under den tiden genom ett tryggt och personligt bemötande. Du och din partner möter en engagerad barnmorska som ger er stöd genom hela graviditeten och inför förlossningen. Vi utgår från Region Skånes basprogram för mödrahälsovård. Vi har ett samarbete med Kvinnoklinikerna på SUS. Vi följer Socialstyrelsens rekommendationer och rutinmässigt erbjuds alla KUB-test runt vecka 12 samt rutinultraljud i vecka 18-19.
Du är välkommen att kontakta oss direkt när du fått ditt graviditetsbesked!

Vi kan bland annat erbjuda er:

 • Graviditetskontroller och individuellt stöd
 • Förlossnings- och föräldraförberedande grupper
 • Uthyrning av TENS-apparat
 • Basal kroppskännedom
 • Akupunktur
 • Vattenträning

Planerar du att bli gravid?
Då är du välkommen att kontakta oss för prekonceptuell rådgivning. Vi kan hjälpa dig med frågor kring bland annat ägglossning och när det är störst möjlighet att bli gravid.

Du kan läsa mer om graviditet och annan nyttig info här:
- Graviditet
-
Amning
-
Amningshjälpen
- Ammehjelpen
- Kostråd
- Kosttillskott
- Folsyra
- Tobak
- Alkohol 
- Hot/våld
- Försäkringskassan
- Arbetsmiljö
- Missfall

 

PREVENTIVMEDEL

Det finns många olika sätt att skydda sig mot en oönskad graviditet. Ibland kan det vara svårt att veta vilket preventivmedel som passar just dig bäst. Du kan behöva prova dig fram, en del tycker bättre om en viss metod medan andra föredrar en annan. Eftersom det finns flera olika skydd, finns det stora förutsättningar att hitta något som fungerar för just dig.
Vi kan erbjuda dig hjälp med rådgivning och samtal för att ditt beslut av preventivmedel känns tryggt och passande för dig. Samtliga besök gällande preventivmedel och provtagning är kostnadsfria. Preventivmedel inom läkemedelsförmånen är kostnadsfria för unga till och med 25 års ålder.
Du är välkommen att kontakta oss om du vill boka tid!

Till kvinnor i alla åldrar erbjuder vi bland annat:

 • Preventivmedelsrådgivning och utskrivning av recept
 • Insättning/uttag av spiral och p-stav
 • Graviditetstest
 • Abortrådgivning
 • Provtagning för sexuellt överförbara sjukdomar
 • Smittspårning och behandling av klamydia
 • Lättare underlivsbesvär
 • Lättare sexuella problem
 • Dagen efter piller - när barnmorskemottagningen är stängd kan du som är under 26 år kontakta vårdcentralen för hjälp med detta.

Drop-in mottagning har vi på tisdagar kl. 17:30 – 18:30.

 

Du kan läsa mer om bland annat preventivmedel, sex och relationer här:
- Sex, relationer och preventivmedel
- Preventivmedel
- Ungdomsmottagningen
- RFSL
- RFSU
- Tjejjouren
- Abort

 

GYNEKOLOGISKT CELLPROV

Genom att regelbundet lämna ett gynekologiskt cellprov kan du skydda dig mot livmoderhalscancer. Cellprovet tas från nedersta delen av livmoderhalsen, på livmodertappen som mynnar ut i slidan. Provsvaret kan visa cellförändringar i ett tidigt skede som längre fram kan leda till livmoderhalscancer. Det kan också visa om du har HPV, humant papillom virus, som orsakar cellförändringar. I Skåne kallas alla kvinnor mellan 23 och 70 år till cellprovtagning.

 • Kvinnor mellan 23–29 år kallas vart tredje år. Cellprovet analyseras för att se om det finns några cellförändringar.
 • Kvinnor mellan 30–49 år kallas vart tredje år. Cellprovet analyseras för att se om det finns HPV som orsakar cellförändringar. För kvinnor mellan 40-42 år görs även en kompletterande analys för att se om det finns cellförändringar.
 • Kvinnor mellan 50–70 år kallas vart femte år. Cellprovet analyseras för att se om det finns HPV som orsakar cellförändringar. Om du lämnat cellprov efter det att du fyllt 65 år kallas du inte fler gånger.

Du är välkommen att göra ditt cellprov hos oss!

Oavsett vilken mottagning du fått kallelse ifrån kan du komma hit och ta cellprov. Det är kostnadsfritt för alla att ta cellprov. Om du har fått en tid till cellprov som inte passar eller om du tror att ditt besök tar mer än 10 minuter, går det bra att kontakta oss för tidsbokning. Det går även bra att ta cellprov på drop-in, tisdagar klockan 17:30-18:30.

För dig som använder Oestring.
Oestring innehåller en låg dos av hormonet östradiol som utsöndras regelbundet under tre månader. Det används för att behandla de symtom som kan uppkomma i samband med klimakteriet såsom torra och sköra slemhinnor, klåda och urinträngningar.
Har du fått Oestring utskrivet av din läkare och behöver hjälp med att byta ut denna är du välkommen att kontakt oss för tidsbokning.

Du kan läsa mer om bland annat gynekologiskt cellprov, HPV och bäckenbottenträning här:
- Cellprov
- Cellförändringar
- HPV-virus
- HPV-vaccination
- Urininkontinens
- Bäckenbottenträning
- Gynekologisk cancer
- Östrogenring