Välkommen till Sundets kvinnohälsa!

Efter åtta år har vi beslutat att lägga ner Sundets kvinnohälsa. Vi vill passa på att tacka alla som valt att gå hos oss under sin graviditet. Vi hänvisar nu våra MVC-patienter till vår samarbetspartner Barnmorskemottagningen Sankt Hans på Fäladstorget i Lund.

Här arbetar barnmorskorna Marie Sandrup och Hillevi Hallgren. 

Dessvärre kommer vår drop-in mottagning på tisdagar framöver att hållas stängd. Behöver du hjälp med förnyelse av p-pillerrecept kan vi ofta lösa detta per telefon. För övriga övriga frågor hänvisar vi att ni kontaktar valfri annan barnmorskemottagning

På barnmorskemottagningen i Furulund arbetar barnmorska Marie på måndagar och fredagar. Mottagningen finns på Kungsgatan 53 i Furulund. Övriga dagar är vi på plats i Centrumhuset, plan 2, Vikingavägen 1 i Bjärred.

Välkomna!

Sundets Läkargrupp Barnmorskemottagning

Vi erbjuder dig en trygg och säker vård i ett professionellt och personligt möte där vi sätter ditt behov i fokus!
Oavsett vilken kommun du tillhör kan du komma till oss. Vi har korta väntetider och kan därför erbjuda dig en tid hos oss snabbt och utifrån dina individuella önskemål. Självklart är du som kille också välkommen hos oss för att exempelvis testa dig för sexuellt överförbara sjukdomar.
Vi har ett nära samarbete med läkare, sjukgymnast, dietist och arbetsterapeut på Sundets läkargrupp. Dessutom samarbetar vi med Kvinnoklinikerna på SUS.
Vi arbetar på uppdrag av Hälsoval - Region Skåne vilket innebär att besöken är kostnadsfria. Om du uteblir från ett tidsbeställt besök utan att ha lämnat återbud, får du betala 300 kronor. Detta gäller även kostnadsfria besök, men inte hemskickad tid för cellprovstagning.

Vi finns även på Facebook!

GRAVIDITET

En av de största händelserna i livet är att vänta och föda barn. Vi vill gärna följa dig under den tiden genom ett tryggt och personligt bemötande. Du och din partner möter en engagerad barnmorska som ger er stöd genom hela graviditeten och inför förlossningen. Vi utgår från Region Skånes basprogram för mödrahälsovård. Vi har ett samarbete med Kvinnoklinikerna på SUS. Vi följer Socialstyrelsens rekommendationer och rutinmässigt erbjuds alla kvinnor ett ultraljud med KUB-test mellan vecka 11-13 samt rutinultraljud i vecka 18-19.
Du är välkommen att kontakta oss direkt när du fått ditt graviditetsbesked!

Vi kan bland annat erbjuda er:

 • Graviditetskontroller och individuellt stöd
 • Förlossnings- och föräldraförberedande grupper
 • Uthyrning av TENS-apparat
 • Vattenträning för gravida

Planerar du att bli gravid?
Då är du välkommen att kontakta oss för prekonceptuell rådgivning. Vi kan hjälpa dig med frågor kring bland annat ägglossning och när det är störst möjlighet att bli gravid.

Du kan läsa mer om graviditet och annan nyttig info här:
- Graviditet
- Amningshjälpen
- Kostråd
- Försäkringskassan
- Arbetsmiljö

PREVENTIVMEDEL

Det finns många olika sätt att skydda sig mot en oönskad graviditet. Ibland kan det vara svårt att veta vilket preventivmedel som passar och du kan behöva prova dig fram.
Vi kan erbjuda dig hjälp med rådgivning och samtal så att ditt val av preventivmedel känns rätt just för dig. Samtliga besök gällande preventivmedel och provtagning är kostnadsfria. Preventivmedel inom läkemedelsförmånen är kostnadsfria för unga till och med 25 års ålder.
Du är välkommen att kontakta oss om du vill boka tid!

Till kvinnor i alla åldrar erbjuder vi bland annat:

 • Preventivmedelsrådgivning och utskrivning av recept
 • Insättning/uttag av spiral och p-stav
 • Graviditetstest
 • Abortrådgivning
 • Provtagning för sexuellt överförbara sjukdomar
 • Smittspårning och behandling av klamydia
 • Lättare underlivsbesvär
 • Lättare sexuella problem
 • Dagen efter piller - när barnmorskemottagningen är stängd kan du som är under 26 år kontakta vårdcentralen för hjälp med detta.

 Du kan läsa mer om bland annat preventivmedel, sex och relationer här:
- Sex, relationer och preventivmedel
- Ungdomsmottagningen
- RFSL
- RFSU
- Tjejjouren
- Abort

GYNEKOLOGISKT CELLPROV

Genom att regelbundet lämna ett gynekologiskt cellprov kan du skydda dig mot livmoderhalscancer. Cellprovet tas från nedersta delen av livmoderhalsen, på livmodertappen som mynnar ut i slidan. Provsvaret kan visa cellförändringar i ett tidigt skede som längre fram kan leda till livmoderhalscancer. Det kan också visa om du har HPV, humant papillom virus, som orsakar cellförändringar. I Skåne kallas alla kvinnor mellan 23 och 70 år till cellprovtagning.

Oavsett vilken mottagning du fått kallelse ifrån kan du komma hit och ta cellprov. Det är kostnadsfritt för alla att ta cellprov. Om du har fått en tid till cellprov som inte passar går det bra att kontakta oss för tidsbokning. Det går även bra att ta cellprov på vår drop-in i Bjärred: tisdagar klockan 17:30-18:30.

För dig som använder Oestring.
Oestring innehåller en låg dos av hormonet östradiol som utsöndras regelbundet under tre månader. Det används för att behandla de symtom som kan uppkomma i samband med klimakteriet såsom torra och sköra slemhinnor, klåda och urinträngningar.
Har du fått Oestring utskrivet av din läkare och behöver hjälp med att byta ut denna är du välkommen att kontakt oss för tidsbokning.

Du kan läsa mer om bland annat gynekologiskt cellprov, HPV och bäckenbottenträning här:
- Cellprov
- Urininkontinens
- Gynekologisk cancer