Behandlingar

Vi vill att ditt besök hos oss blir så behagligt som möjligt och vi vill att du känner dig välkommen hos oss. Har du frågor eller funderingar innan besöket så tveka inte att prata med oss om vad just du tycker är viktigt.

Vid en undersökning gör vi en hälsodeklaration och undersöker dina tänder, ditt bett, tandkött och dina munslemhinnor. Vid behov tar vi också röntgenbilder för att närmre undersöka tandben och tandvävnad/fyllningar. Vi talar om för dig om det vi sett och vid behov gör vi en terapiplan. Vi ger också råd om hur man ska hålla munnen och tänderna friska på lång sikt.

Behandlingar

Akut tandvård

Lossnad lagning/krona/bro eller frakturerad tand

Ibland kan en tand gå sönder detta kan bero på olika saker, t ex en spricka i tanden eller att man fått karies ett sk "hål" som innebär att tandvävnaden luckrats upp och att tanden eller lagningen inte längre håller för att tugga. Då kan man behöva ta bort det dåliga i tanden och göra en ny lagning. Har du haft en krona eller bro sen innan kan den i bästa fall gå att cementera tillbaka. Annars kan man behöva beställa en ny och då får du en provisorisk lagning under tiden.

Tandvärk

Tandvärk kan bero på olika saker. Tex om du har fått karies som gått ner i tandnerven eller att den av annan anledning blivit inflammerad. Isåfall kan en rotbehandling behövas. Vid akutbesöket rengör man oftast övre delen av tandpulpan och så får du sen en provisorisk antibakteriell lagning.

Man kan också få ont från visdomständer som håller på att växa eller inte får plats riktigt i käken. Då kan det bildas en tandköttsficka där det samlas matrester o bakterier. Visdomstandens ficka kan då behöva spolas rent och om inflammationen återkommer ofta kan man överväga att ta bort tanden.

Rotbehandling

Rotbehandling kan bli nödvändigt om man fått en infektion i tandens rot med pulpa och nerv.
Detta kan man få av t ex kariesangrepp som har spridit sig eller om man har djupa lagningar som läcker baktierier. Men också av sprickbildningar i tanden eller efter nya eller gamla trauman/ slag mot tanden.

Tanden kan vara levande när den är inflammerad och då värker det ofta mycket vid temperaturförändringar, tuggning eller bara spontant. Ibland kan tanden vara död och då kan det vara ömt när man tuggar eller så känner man inget alls utan infektionen kanske upptäcks vid en undersökning.

Vid en rotbehandling så rengör man inuti tandroten med små filar och antibaktieriell vätska. Man har också en gummiduk runt tanden för det ska vara så lite baktierier som möjligt på tanden vid rengöringen.

När det antibaktieriella medlet verkat efter några veckor så rotfyller man med ett material som sluter tätt så att inte nya baktierier ska komma in i roten. På detta gör man sen en plastlagning eller en porslinskrona.

Gnissling och tandpressning

Har du ofta problem med huvudvärk på morgonen? Då kan det vara tecken på att du pressar ihop tänderna på natten och spänner dina käkmuskler. I längden kan detta ge både smärtproblem från käk och huvudmuskulaturen och även sprickbidningar i tänderna. Ibland kan man okså få problem från käklederna som tex att käken låser sig.

Det finns olika sätt att behandla problemet. Det kanske räcker med avslappningsövningar och käkgymnastik en period annars kan bettskena kan vara ett alternativ. Vid mer komplicerade fall kan remiss till specialist i bettfysiologi behövas.

Sneda tänder

Om du tycker att dina tänder är sneda och vill åtgärda det kan man behandla det med tandställning. Då kan vi skicka en remiss till en tandregleringsspecialist som får se på ditt bett och eventuellt behandla dig.
 

Att förlora en en flera tänder

Ibland kan man behöva ta bort en eller flera tänder om det tex är infektioner som ej kan läka eller om tanden är så trasig att den inte kan lagas. Då kan man behöva ersätta den/dem med en protes, bro eller implantat. I så fall gör vi tillsammans med dig en terapiplan och går igenom vad den innebär och hur många besök som behövs.
 

Barn

Vi har avtal med landstinget och kan ta emot barn för kostnadsfri barntandvård t.o.m. året de fyller 23. Du är välkommen att lista ditt barn hos oss från året de fyller 3 år.