Tandläkare Ylva Jonasson Armfelt

Jag har arbetat som tandläkare på praktiken sedan 1985. Oftast har jag assistans av två tandsköterskor och en receptionist. Modern teamtandvård i vilken även ingår tandhygienist är något jag uppskattar - efter alla år är det fortfarande roligt och stimulerande att gå till jobbet.

Borgholm är staden där jag föddes och växte upp och här har jag bott under större delen av mitt liv. I sena tonåren hade jag bestämt mig för att bli tandläkare och jag har aldrig ångrat mitt yrkesval. Har alltid tyckt om att skapa med mina händer, att få tankeutmaningar och att hjälpa andra människor efter bästa förmåga.

I Göteborg utbildade jag mig till tandläkare under åren 1980-1984. Efter examen var jag ett drygt år på folktandvården i Smedjebacken, södra Dalarna innan jag blev "head-huntad" till Tandvårdsgruppen i Borgholm. 

Tandvårdsgruppens personal stiftade jag bekantskap med redan 1974, då jag som 15-åring var pryoelev hos tandläkarna P O Holman och Ulf Persson på deras tidigare mottagning. Med dem höll jag sedan kontakten och på det viset kom jag att arbeta som tandhygienist sommaren 1984. nuvarande adress.

I december 1985 startade jag som arrendator på deltid och 1994 tog jag steget fullt ut och blev kostnadsställeansvarig i Praktikertjänst. Sedan mars 2016 är jag f n ensam verksam tandläkare på kliniken - en situation som jag upplever mig mogen att hantera efter mer än tre decennier i tandvårdsbranschen. Tack vare ett kompetent team och goda relationer med kollegor och specialister både när och fjärran löser vi det mesta tillsammans. Med den moderna teknikens hjälp går det att föra relevanta terapidiskussioner även på distans om så skulle behövas..

Efter min tandläkarexamen har jag gått på kontinuerlig vidareutbildning inom olika ämnesområden, bland annat tandimplantat. Senaste projektet är att förändra och förbättra tekniken att göra fyllningar i composite (plast) enligt ny teknik och i år har jag två kurstillfällen med internationellt kända tandläkare ägnade åt just detta. 

Samarbete sker vid behov med de tandtekniska laboratorierna Tandtekniska Kalmar, Dental Zone i Västerås och Boxholms Tandteknik AB. Jag har i närmare fjorton år varit engagerad i styrelsearbetet i Privattandläkarna i Kalmar län.

Att vara privattandläkare innebär en hel del arbete bakom kulisserna, även om vi som är med i Praktikertjänst får åtskillig hjälp med ekonomi, inköp, verksamhetsutveckling och kvalitetsfrågor, för att ta några exempel. Det jag gör utanför patienttid är t ex remisshanteringar, terapiplanering, dokumentation, beslut kring lokalen, personalfrågor, marknadsföring, design, kvalitetsarbete, hemsida, facebooksida, nya bilder till underhållning m m 

//tandläkare Ylva Jonasson Armfelt