Tandblekning

Om du önskar fräscha upp färgen på dina tänder kan vi hjälpa till. Det enklaste sättet som du alltid rekommenderas inleda med, är att boka en tid hos någon av våra tandhygienister för rengöring . Där avlägsnas ytliga missärgningar och tandsten så din riktiga tandfärg kommer fram. De vanligaste orsakerna till att tänderna blir missfärgade är cigarettrök, snus, kaffe, te och rödvin.

Om du trots rengöringen upplever att dina tänder är mörka kan blekning vara lösningen.

Du få en individuellt framställd mjukplastskena samt blekmedel att ta med dig hem. Du kan välja att bleka under natten eller på dagen . Då blekmedlet är skonsamt mot övriga vävnader måste blekningen utföras med c:a 10-15 behandlingar.

Hur fungerar det?
När ljus träffar tanden reflekteras det genom tandens olika skikt. Det är färgen i de olika skikten som avgör vilken färg tanden har. Det yttre skiktet i emaljen är ljusare och de undre är mörkare. I emaljen finns alltid mikrosprickor där färgämnen från exempelvis mat, dryck och tobak fastnar. Vid blekning tar sig blekmedlet in i emaljen via sprickorna, löser upp färgpigmenten och tanden blir ljusare.

Säker metod
Vi rekomenderar blekning nattetid med ett svagare blekmedel. Det innebär att behandlingen tar lite längre tid, men är skonsammare för tänderna. Vid korrekt utförd behandling har inga biverkningar kunnat påvisas.

Biverkningar i form av kraftiga ihållande ilningar har däremot förekommit vid blekning som utförts under kortare tid med starkare blekmedel. Resultatet av dessa båda metoder är detsamma.

Hur länge håller blekningen i sig?
Varaktigheten är mycket individuell beroende på levnadsvanor. Om du sparar din skena så kan du alltid köpa nytt blekmedel. På så vis kan du bättra på blekningen efter en tid. Då brukar man uppnå samma resultat redan efter ett par nätter.
Det vanliga är att tändernas nya färg består i cirka två år.