Receptförnyelse

Du som är patient hos oss kan få dina recept förnyade i samband med ett läkarbesök. Syfte är att du ska få den säkraste och lämpligaste läkemedelsbehandlingen.

 

Läkemedel som du dagligen tar och har gjort under en längre tid
Om du har en kronisk läkemedelsbehandlad sjukdom ska du gå på läkarkontroll en gång per år. I samband med läkarbesöket får du receptförnyelse för ett år (exempelvis högt blodtryck, diabetes eller astma).

Beroendeframkallande läkemedel
Beroendeframkallande läkemedel (exempelvis lugnande, vissa smärtlindrande eller insomningsmediciner) förnyas inte per telefon. Det bör ske vid ett läkarbesök då det är viktigt att det följs upp noga. Kontakta oss i god tid för att boka en tid.

Om du inte har möjlighet att komma på ett besök innan läkemedlet tar slut
Om du tidigare har fått recept utskrivet från oss på vårdcentralen kan vi i vissa fall hjälpa dig per telefon tills du får träffa en läkare. Det kan ta upp till fem arbetsdagar att få ditt recept utskrivet (gäller endast läkemedel för kroniska sjukdomar).

Receptförnyelse via Mitt PTJ via app eller vår hemsida
Ibland kan läkaren bedöma att det krävs en bokad tid för receptförnyelse och då kommer du bli erbjuden en tid istället. Vi rekommenderar dock att du istället bokar en tid hos läkaren för förnyelse av recept. Observera att det kan ta upp till tio arbetsdagar innan läkaren tittar på din förfrågan.