Behandlingar

Undersökningar
Vid en vanlig undersökning träffar du en tandläkare eller tandhygienist. Oftast tar vi röntgenbilder. Vi tittar sedan igenom hela munnen, tänder, tandkött, tunga och munslemhinna. Hur ofta man bör gå på undersökning är individuellt.
Efter undersökningen får du en terapiplan och ett preliminärt kostnadsförslag.

Förebyggande tandvård
Hos tandhygienisten får du hjälp med en noggrann analys av tandköttet. Därefter brukar det följa en djuprengöring mellan tänderna, och viktigast av allt, ett individuellt anpassat egenvårdsprogram. Du får tips och trix hur du kan förbättra din egen munhälsa. Intervallen mellan tandhygienistbesöken är individuellt anpassade.

Fyllningar
Ibland behöver man laga tänderna. Är skadan på tanden av mindre omfattning gör vi en fyllning. Standardmaterialet är tandfärgad kompositplast. Ibland kan andra material vara bättre.

Rotfyllningar
Om nerven i tanden är skadad, eller om man har en infektion under tanden, så kan detta behandlas med en rotfyllning. Det kräver 1-3 besök beroende på vilken tand det är och om tanden är infekterad. Det är sista chansen att rädda en tand.

Tandborttagningar
Ibland är en tand så skadad eller trasig att den behöver tas bort. De flesta tänder kan tas bort enkelt, men i en del fall får de opereras ut.

Kronor, Broar
Om en tand är mycket skadad kan man göra en krona. Om en eller flera tänder saknas kan man göra en bro. Kronan eller bron framställs sedan hos tandtekniker. Vi använder oss av keramiska material så långt det går.

Implantat
Om en eller flera tänder gått förlorade, kan man ibland ersätta dem med en fixtur (ungefär som en skruv) i käkbenet. På den fixturen kan man sedan fästa en eller flera tänder. Fixturen är tillverkad av titan, kronan är vanligtvis av porslin. Vi samarbetar med en annan tandläkare som gör implantat operationer. Vi på kliniken gör sedan en konstruktion ovanpå.

Blekning av tänder
I vissa fall kan tänder behöva blekas. Hos oss utförs blekning alltid i samarbete med tandläkare och tandhygienist.

Bettskena
Vid undersökningen utreder vi om du har problem med tandgnissling eller tandpressning och vad det kan bero på.
När vi har gjort detta kan vi erbjuda dig hjälp: En bettskena på natten skyddar tänderna mot slitage och belastningsskador.
Ett annat alternativ kan vara avslappningsövningar som du kan göra själv hemma.

Vi gör även tandskydd som är godkänt enl svenska Ishockeyförbundets regler.

 Såhär ser det ut hos oss