Tandvårdsstöd
Vi vet att det kan vara krångligt att hålla koll på alla olika begrepp, tandvårdsbidrag eller möjlighet till ekonomiskt stöd som finns... Därför har vi sammanställt lite information om detta för dig som är intresserad. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta oss!
Allmänt tandvårdsbidrag (ATB)
Alla som är försäkrade i Sverige har rätt till statligt tandvårdsstöd från det år de fyller 20 år. Du får ett ATB i form av ett tillgodohavande hos Försäkringskassan. Storleken på bidraget varierar med ålder:
- 20-23 år får 600 kr/år (1200 kr under 2 år).
- 24-64 år får 300 kr/år (600 kr under 2 år).
- 65+ får 600 kr/år (1200 kr under 2 år).
Du har pengarna tillgodo den 1 juli varje år och kan spara dem i högst 2 år (dvs max 2 st bidrag sparade samtidigt). ATB kan användas till t.ex. undersökningar, förebyggande behandlingar såsom tandhygienistbehandling och all annan tandvård som ger rätt till statligt tandvårdsstöd.
Särskilt tandvårdsbidrag (STB)
STB är ett bidrag för patienter som har en sjukdom eller en funktionsnedsättning som innebär en risk för försämrad tandhälsa. STB kan användas till förebyggande tandvård t.ex. undersökning och tandhygienistbehandling.
- STB är 600 kr/halvår (utöver ATB). Bidraget måste användas senast den 30 juni och 31 december varje år.
För att tandläkar eller tandhygienist ska kunna bedöma om du har rätt till bidraget behövs ett medicinskt underlag. T.ex. vid muntorrhet kan det behövas ytterligare underlag i form av salivprov som utförs av tandhygienist. Läkarintyg krävs.
Högkostnadsskydd (HKS)
Kostnader upp till 3 000 kr av referenspriset* får du som är över 20 år betala själv. Din HKS-period inleds när en behandling påbörjas hos en tandläkare/tandhygienist som är ansluten till det statliga tandvårdsstödet. Perioden som kostnaderna räknas samman är 12 månader. Efter 12 månader börjar perioden om på nytt.
- För kostnader på 3 001-15 000 kr av referenspriset får du 50% ersättning.
- För kostnader över 15 000 kr av referenspriset får du 85% ersättning.
Det statliga tandvårdsstödet är tänkt till tandvård som gör dig fri från smärta och sjukdomar. Att du kan äta, tala och tugga samt bidra till ett godtagbart utseende. Åtgärder som inte ersätts av Försäkringskassan bekostas 100% av dig som patient. T.ex. estetisk tandvård.
*) Referenspris är grunden för beräkning av det statliga tandvårdsstödet.
Det är fri prissättning på tandvård, vilket innebär att vårdgivare kan ha olika pris för samma åtgärd. Den del av priset som ligger över referenspriset får du som patient själv betala utan tandvårdsstöd.
› Läs mer om tandvårsstödet här
Tandvård om du har en sjukdom eller funktionsnedsättning
Du behöver ofta mer tandvård än andra om du har vissa sjukdomar och/eller funktionsnedsättningar under lång tid. Då kan du ansöka om ett särskilt tandvårdsstöd.
Med det särskilda tandvårdsstödet kostar ett besök i tandvården lika mycket som ett besök i hälso- och sjukvården med samma rätt till frikort. Besöksavgift är 300 kr/besök till frikort uppnås. Om du är äldre än 85 år eller har frikort är besöket kostnadsfritt.
N-tandvård
N-tandvård (Nödvändig tandvård) är ett särskilt tandvårdsstöd för patienter med ett stort omsorgsbehov, vid demenssjukdom, som bor på särskilt boende eller har hjälp av en närstående eller hemtjänst. Intyg krävs och det är regionen som avgör om du får intyget eller inte.
F-tandvård
Vid vissa långvariga sjukdomar eller funktionsnedsättning som gör det svårt att sköta sin munhälsa kan ha rätt till intyg om F-tandvård. Läkarintyg krävs (särskild blankett från Socialstyrelsen).
S-tandvård
Tandvård som led i en sjukdomsbehandling oftast under en begränsad tid.