Sjukgymnastik

Kent Gustafsson

Leg sjukgymnast/ergonom
examen Ortopedisk manuell terapi steg 3

Utbildad sjukgymnast, KI Stockholm 1990

Specialiserad på leder, rygg, nacke, muskler och nervsystem. Har arbetat hela mitt vuxna liv inom sjukvård, både som sjukvårdsbiträde, underskötare inom åldringsvård och akutvård. Som Sjukgymnast både med inlagda patienter samt som personalsjukgymnast, då med rehab och friskvård samt ergonom.

Även arbetat på AstraZenecas dåvarande hälsocenter. samt Hovsjö Rehab och Telge Rehab i Södertälje. Sedan 2017 egen etablering med Region Sörmland (fd landstinget) som uppdragsgivare och Katrineholm Ortophysio.

Från Juni 2019 flyttar jag min Etablering till Trosa - då under namnet FysioDynamik.

Jag tillhör sedan 2012 Praktikertjänst AB.

Jag har vidareutbildat mig inom

  • Ortopedisk manuell terapi 3 steg. - OMT3
  • Företagshälsovård - ergonom
  • Medicinsk träningsterapi - MTT
  • Akupunktur och smärta
  • Nervdynamisk behandling enligt Schacklock
  • Mulligan Konceptet inom manuell terapi
  • Hälsoprofilbedömning.
  • Forskningsmetodik.

Har även gått otaliga kurser och har som mål hela tiden förkovra mig inom mitt gebit. Dels för mitt eget ego men framförallt för kunna möta och ge mina patienter bästa möjliga vård. Arbetar med en Helhetssyn - Holistiskt.

Lite Kuriosa! Historia.

All Sjukgymnastik i världen har sitt ursprung från Sverige - Per Henrik Lingh som startade GCI - Kungliga Gymnastiska Centralinstitutet i Stockholm 1813. de blev både sjukgymnaster - Militärgymnaster- friskgymnaster. Svensk klassisk massage härstammar från dessa Herrar, så även senare Gymnastikdirektörer. så det är idag många arbetskategorier som har samma anfader. Historien blev bortglömd till relativt nyligen och forskningen som gjorts är oerhört intressant - Sjukgymnastik (fysioterapi idag) är ett från början manuellt yrke med rörelser som ett av verktygen. betydligt äldre än både osteopatin samt kiropraktiken. Svensk Sjukgymnastik var den största kulturexporten på 1800 talet. många av dåtidens ortopeder blev sjukgymnaster. läs Gärna boken "Sjukgymnasten - vart tog han vägen?" en undersökning av sjukgymnastyrkets maskulinisering och avmaskulinisering´1813-1934 Författare Anders ottosson (universitetslektor). den undersökningen var hans Doktorsavhandling. han har fortsatt sin forskning och funnit oerhört mycket mer. finns även en bok från 2013 han skrev "Gymnastik som medicin. Berättelsen om en svensk exportsuccé".

Anders Ottosson finns söka på Göteborgs Universitet. Historien är fantastisk och gör att jag för alltid kommer kalla mig sjukgymnast. Idag kallas de nyexaminerade fysioterapeuter.

MVH

Kent Gustafsson

Välkommen att kontakta mig!