Vår verksamhet
Läs nedan om vad vi erbjuder här på mottagningen!
Läs nedan om vad vi erbjuder här på mottagningen!
Endast ni som har en ny remiss med datum och tid från Regionalt Cancercentrum provtas hos oss.
Alla kvinnor mellan 23-49 år som är folkbokförda i Stockholms Läns Landsting kallas vart 3:e år till en gynekologisk cellprovtagning. Kvinnor mellan 50-64 år kallas vart 5:e år.
Barnmorskor utför provtagningen och den är kostnadsfri och frivillig. Svar på taget cellprov meddelas per brev inom 4-6 veckor.
Screeningverksamheten
Telefon: 08-123 138 20
Telefontid: Måndag - fredag 10:00-11:00 samt 13:00-14:00
1177
Telefon: 08-1177
Blivande föräldrar erbjuds information om fosterdiagnostik, den är frivillig.
På grund av pandemin är alla fysiska träffar inställda tills vidare. Vi hänvisar till digital föräldraförberedande information enligt Region Stockholm.
Att få veta att man är gravid känns för många omtumlande och det kommer upp många frågor. Vi tar hänsyn till både kropp och själ och ger individuellt stöd och uppmuntran under graviditeten.
Du är välkommen till oss när du är gravid och vill komma för ett inskrivningssamtal.
Vi arbetar för att du skall ha en så bra hälsa som möjligt under graviditeten. Vid inskrivningssamtalet ges information om livsstilsfaktorer som kost, bruk av alkohol, droger, tobak och eventuell medicinering.
Om du vill förbereda dig för ditt första inskrivningssamtal kan du fylla i hälsodeklarationen nedan innan besöket.
› Hämta blankett för Hälsodeklaration, inskrivningssamtal
De flesta prover som tas i Stockholms läns landsting sparas i så kallad biobank.
Mödrahälsovården och kvinnoklinikerna i Stockholms län har sammanhållen journalföring i ett gemensamt journalsystem, Obstetrix. Det innebär att de som deltar i din vård har möjlighet att läsa hela din journal gällande den här graviditeten.
Mödrahälsovård, fostermedicin, förlossningsvård och neonatalvård deltar alla i kvalitetsregister i syfte att förbättra och utveckla vården. Uppgifter hämtas från journalen.
› Läs mer om graviditetsregistret
Informera din barnmorska om du inte samtycker till någon av ovanstående punkter.
Du/Ni får information om vilka prover man erbjuds under graviditeten. Ni ges möjlighet till att ställa frågor kring känslor runt din graviditet med mera.
Vid första besöket kommer vi att ta blodtryck, vikt, blodvärde, urinprov och sockervärde.
Har menstruationen uteblivit en vecka är du välkommen att ringa och boka tid för att lämna in graviditetstest. Svaret på testet får du direkt.
Drop-in är inställd på grund av pandemin.
Vi tar även klamydiaprov. Ring för att boka tid.
Klamydia är en könssjukdom som kan leda till sterilitet. Klamydia kan vara helt symtomfri. Provtagningen består av ett urinprov, du ska inte ha kissat på två timmar innan du lämnar provet.
Hemtest för klamydia kan beställas på 1177.se.
Kopparspiral kan sitta i 5 år, den är kostnadsfri.
Menstrautionerna kan blir något rikligare och mer långdragna, men ej hos alla.
Hormonspiral kan sitta i 3-5 år och kostar cirka 1000 kr.
Hormonspiralen förskrivs på recept av barnmorska eller läkare som också utför själva insättningen. Det är bäst att sätta in hormonspiralen i slutet av menstrautionen eller strax efter för att utesluta en eventuell graviditet.
De 3-6 första månaderna kan spiralen ge småblödningar.
Uppföljningsbesök erbjuds efter cirka 3 månader vid förstagångsanvändning av spiral eller utifrån patientens önskemål och behov.