Vanliga frågor

Här nedan har vi kortfattat svarat på vanliga frågor. Hör av dig om du vill ha mer information

Hur blir jag patient hos er?

Alla har möjlighet att välja mottagning för sin rehabilitering, oavsett var man bor eller vilken vårdcentral man valt att lista sig på. Du är därför välkommen att ringa oss och boka en tid.

Måste jag ha remiss?

Nej. Vi tar emot patienter både med och utan remiss. Om du har fått information om att en remiss skickats till oss går det bra att ringa oss för att bekräfta detta. Annars kommer du bli kontaktad för bokning av tid.

Vilken inriktning har ni?

Vi tar emot alla som har behov av rehabilitering inom vårt verksamhetsområde, vi riktar oss till alla oavsett ålder. Läs mer om våra inrikningar i fliken Vårt utbud.

Vad kostar det?

Eftersom vi har landstingsavtal kostar ett besök hos fysioterapeut, arbetsterapeut, kiropraktor och dietist 200 kronor. Frikort gäller. Personer under 18 och 85 år och äldre har kostnadsfri sjukvård. Även rehabilitering i hemmet är kostnadsfri. Uteblivet eller sent avbokat besök (mindre än 24h) debiteras med 400kr.

Priser för friskvårdsträning hittar du under fliken Gym och friskvård.

Kan jag boka tid även om jag bor i ett annat landsting?

Ja. Alla som är folkbokförda i Sverige har rätt att söka öppenvård i vilket landsting man vill. Det betyder att även du som bor på andra sidan länsgränsen eller som är på besök i närheten kan söka hjälp hos oss. Du behöver inte heller informera ditt eget landsting om detta. När det gäller hembesök kommer vi endast till boende i Södertälje kommun.

Kan jag få tolk?

Ja. Tolk är kostnadsfritt för alla. Ta gärna kontakt med oss i god tid innan ditt besök så bokar vi en tolk som kommer och närvarar vid besöket.Vi har arabisk tolk på mottagningen och tar in andra tolkar vid behov.

Gör ni hembesök?

Ja. Fysioterapeuter, arbetsterapeuter och dietister gör hembesök till de som av medicinska skäl inte kan ta sig till mottagningen, t.ex. i anslutning till utskrivning från slutenvården eller för bedömning i hemmiljö och/eller utomhus i närmiljön. Ring oss gärna för att ta reda på dina möjligheter till hembesök. Tyvärr finns ingen möjlighet för kiropraktorerna att göra hembesök.

Kan jag få sjukresa?

Ja. Har du svårt att ta dig till mottagningen på egen hand kan du ha rätt till sjukresa, redan från första besöket. Alla med färdtjänstkort har per automatik rätt till sjukresa. Ring oss för mer information.

Hur kan jag parkera hos er?

Du kan stå gratis i två timmar med P-skiva på vår parkering i anslutning till mottagningen. Stannar du längre tid får du betala med sms eller i automaten. Det finns även handikapparkering.

Har ni gym?

Ja. Vi har ett stort gym med flera olika rum som är inrett för att passa ung som gammal oavsett funktionsnivå. Det finns även träningsytor för funktionell träning och för gruppaktiviteter.

Har ni omklädningsrum?

Ja. Vi har omklädningsrum med låsbara skåp i närheten av gymmet. Där finns även tillgång till dusch och toalett. Medtag eget hänglås.

Hur gör jag för att avboka eller omboka min tid?

Kontakta oss i receptionen och meddela att du inte kan komma. Om du inte kommer fram så lämna ett meddelande. Det går även bra att mejla. Uppge gärna om du vill bli kontaktad för en ny tid. Meddela senast dagen innan att du inte kan komma, så vi kan erbjuda tiden till någon annan. För att boka om eller avboka ett besök till arbetsterapeut ring 08 550 692 92, 08.00-09.00 alla vardagar. 

Vad händer om jag missar mitt besök?

Om du inte avbokar ditt besök 24 timmar innan kommer vi debitera dig enligt regionens regler. Då skickas det en räkning till dig på 400 kronor. Det gäller även om du har frikort, är under 18 eller 85 år och över.

Har ni SMS-påminnelse?

Ja. Säg till vid besöket eller kontakta receptionen för att få sms-påminnelse 2 dygn före bokat besök.

Hur fungerar högkostnadskort och frikort?

I högkostnadskortet registreras alla dina vårdbesök. När du nått gränsen på 1100 kronor får du ett frikort som gör att kommande vårdbesök blir kostnadsfria. Frikortet gäller ett år från det första besöket som finns registrerat i högkostnadskortet. 

Registreringen av besöken sker nu digitalt, därför får du inte längre någon pappersremsa med stämpel i. När du når frikort säger vi till och du har då möjligheten om att be att få ett fysiskt frikort hemskickat i brevlådan. Du kan också själv holla koll på dina betalningar på tjänsten 1177 under Mina sidor.

Hur fungerar vården för mig som asylsökande, gömd eller papperslös?

Barn och ungdomar under 18 har rätt till avgiftsfri vård. Vuxna har rätt till vård om den behandlande personalen anser att insatsen inte kan vänta. Då krävs en remiss och det besöket kostar 25 kronor. Det finns vårdcentraler som har ett extra uppdrag att hjälpa asylsökande, gömda och papperslösa. I vår närhet är detta Vårdcentral Wasa.

Hur ska jag gå tillväga om jag har skyddad id?

All personal har tystnadsplikt och får inte lämna ut uppgifter om dig utan ditt godkännande. Ta kontakt med oss om du har extra behov av sekretess, t.ex. skyddad id, så ser vi till att hantera dina uppgifter på ett säkert sätt.

Vem kontaktar jag för att visa intresse för att arbeta på eller samarbeta med Hovsjö Rehab?

Ring 08-550 311 20 eller mejla oss i receptionen på info.hovsjorehab@ptj.se så hjälper vi dig rätt!