Tandvärk

Rotfyllning eller extraktion

Rotfyllning

Om Du kommer akut till oss med tandvärk kan det bero på att bakterier har tagit sig in i tanden. Bakterierna är mikroskopiska och kan inte ses med blotta ögat. Bakterierna har infekterat tanden. Detta kan oftast upptäckas på röntgen som en mörk cirkel vid tandens rotspets.

Behandlingen går ut på att göra rent tandens rötter (rotkanalerna) från bakterier.

Bakterierna gillar en miljö som är syrefattig och sur. Med rotbehandling släpper man ner syre och försöker göra en basisk miljö samtidigt som man mekaniskt tar bort bakterierna från rotkanalerna.

Detta behöver ibland göras om två till tre gånger för att man ska vara säker på att alla bakterier har försvunnit. Men redan efter första behandlingen ska tandvärken börja släppa.

Beroende på hur mycket tandsubstans som finns kvar av tanden som rotfyllts kan man antingen göra en vanlig fyllning och täcka över rotfyllningen. Eller om mer tandsubstans har försvunnit kan det vara aktuellt att sätta ett stift i tandens rot, som blir ett stöd för kronan som man täcker stiftet med.

Extraktion

En tand som sitter långt in (exempelvis visdomstand) eller är för komplicerat skadad av bakterierna där inte rotfyllning kan göra tanden ren från bakterier kan det i slutändan vara vist att dra ut tanden. Det kan vara små sidokanaler i rötterna som är svåra att komma åt eller att rotfyllningen läcker. Extraktion eller utdragning av tand kan vara ett bra sätt att få bort bakterierna istället för att ha kvar en dålig tand som kan "smitta" av sig på de andra tänderna. När såret efter tanden har läkt ut kan Du tillsammans med din tandläkare komma överrens om ett sätt att ersätta den förlorade tanden exempelvis med en bro, partiell protes eller implantat. Läs mer under fliken "Tandluckor".