Tobaksprevention

Tobak - vad ska Du göra om Du vill sluta?

Rökning

Tobak innehåller flera tusen skadliga ämnen. Många av kemikalierna är eller misstänks vara cancerframkallande och gör att rökning kan skada de flesta av kroppens organ och då även tänderna och munnen mjukvävnader.

De vanligaste skadeverkningarna av rökning går att se i munnen så som missfärgningar, vitaktiga förändringar i tandköttet och irriterad slemhinna. Det kan även märkas av som dålig andedräkt. De allvarligaste skadorna som rökning kan leda till är muncancer, tandlossning och hjärt- och kärlsjukdomar. Nikotinet i cigaretterna gör att blodkärlen drar ihop sig och drar sig undan från ytan. Detta kan leda till en synvilla att tandköttet är frisk, eftersom det inte blöder eller är svullet. Men det påverkar inte bara munnens blodkärl utan hela kroppen, även fingrar och tår förlorar blodcirkulation.

Snusning

Snuset innehåller ca 2500 kemikaliska ämnen. Hos de som snusar syns tydliga spår i munnen med blottade tandhalsar (frätt bort tandkött) och missfärgade tänder. Man kan även se en förändring i munslemhinnan där snuset legat. Slemhinnan får en struktur som liknar elefanthud. Snusning ökar riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar.

Att sluta röka eller snusa

Har Du funderar på att sluta röka eller snusa?

Vi kan hjälpa Dig att komma igång, komma med råd och tips samt hjälpa Dig igenom den svåraste perioden. Vi finns här för Dig, ring och boka en tid till Din tandläkare eller tandhygienist.

Vill Du ha mer information kan Du gå in på sluta röka linjen eller sluta röka.com

Du behöver aldrig sluta tvärt, det finns hjälpmedel för just Dig i olika former, läs mer här.