Information om Covid-19

Stanna hemma om du har symtom på covid-19

Den ökade risken för smittspridning i samhället gör att vi rekommenderar alla som har symtom såsom feber, halsont, hosta eller snuva att hålla sig hemma, undvika folksamlingar och sjukvårdsinstanser. Om du blir sjuk och tror att du behöver söka sjukvård så kontakta 1177 alternativt vårdcentralen via MittPTJ eller telefon.

Drop-in mottagningen är stängd för patienter med ovan nämnda symtom och vi kommer vid behov istället att erbjuda ett bokat besök.

Har du blir förkyld eller får minsta besvär skall och har ett bokat besök till vårdcentral /UPH eller rehab så skall detta avbokas alternativt ombokas till videobesök.

Direkt till information om provtagning

Direkt till information om vaccination

Provtagning: 

Vi har mycket god testkapacitet genom att lämna ut material för egenprovtagning. Provtagningen är till för personer som har symtom eller som testar sig som del i smittspårning. Vi har inte möjlighet att ta prov för dig som skaresa utomlands och behöver ta prov för detta.

Vi kommer att ha kvar några bokningsbara tider för dig som behöver personalens hjälp.  Har du varit utomlands de senaste 14 dagarna så måste du boka tid för provtagning med hjälp av personal för att vi på remissen ska kunna ange vilket land du varit i. 

Tider för provtagning med hjälp av av personal kan enbart bokas via telefon eller MittPTJ. 

Västra Götalandsregionen avråder den som haft covid de senaste sex månaderna att testa sig på nytt. Läs mer här

 

Egenprovtagning:

Du bokar tid här på hemsidan för att hämta ditt test-kit. Tidsbokningen innebär att du har rätt att hämta ut ett test-kit och den tid du fått är ungefärlig. Testerna lämnas ut i vagnen vid parkeringen mellan kl 8.15 och 8.45. Bokar du tid för ett barn, så vänligen ange barnets personnummer i bokningen. Om du varit utomlands senaste 14 dagarna, vänligen ring eller kontakta oss via MittPTJ för tidsbokning av provtagning. 

Några dagar i veckan har vi utlämning av test på eftermiddagen och då hämtas ditt test ut mellan kl 13 och 13.15.


Du behöver ha en mobiltelefon modell smartphone (alternativt dator hemma) samt själv kunna tillgodogöra dig instruktioner som medföljer testet. Du kommer registrera ditt test på direkttest.se. Provet skall returneras till vårdcentralen senast kl 13.45 för att säkert komma med transporten samma dag. Provsvar kommer via sms direkt från laboratoriet veckans alla dagar.

GÄLLANDE SJÄLVTEST: Pga fel i leveransen fattas små plastpåsar i de stora påsarna enligt instruktionen. Lägg istället provröret i den stora påsen och följ i övrigt instruktionerna.

Provtagningsinstruktioner

* För att se en film som visar hur provtagningen går till. Klicka här 

* Läs instruktioner på svenska: klicka här

 

* Self test. Instructions in Enlish 

* Arabiska. 

* Persiska

* BKS 

Glöm inte att betala parkeringsavgift när du stannar till på parkeringen. Vi vet att parkeringsbolaget varit snabba med att bötfälla dem som inte erlagt avgift. 

Provtagning med hjälp av personal:
Den av personalen utförda testningen äger också rum i vagnen vid parkeringen. 

Provtagning av personal kan nu enbart bokas via telefon eller MittPTJoch dessa tider är reserverade för dem som varit utomlands senaste 14 dagarna alternativt har mycket svårt att själv kunna utföra testningen, såsom vid grav funktionsnedsättning. 

 

 

Vaccination

Nu erbjuder vi vaccination till dig som är född 1971 eller tidigare. Gå in och boka en tid själv när det finns lediga tider. Denna vecka (v.19) är full men tider för nästa vecka kommer att läggas upp i slutet av veckan när vi vet hur många doser vi får till nästa vecka.

Webbokning

Alla våra tider för vaccination ligger ute för web-tidbokning.  Tider kommer också med kort varsel, när någon avbokar. 

Har du inte mobilt bank-id eller tillgång till internet är du välkommen att ringa för tidsbokning. Så snart vi fått information om leveranser av vaccin till oss lägger vi upp bokningsbara tider, så är tiderna slut nu så beror det på att vi inte har besked om mer vaccin i dagsläget.

För att boka, vänligen klicka här

Vill du läsa mer om fördelning av vacciner i Västra Götalandsregionen? Klicka här

Läs mer på 1177, där kommer det även uppdateras när det finns mer information om fortsättningen och vilka som ingår i fas två, tre och fyra.

Information inför vaccination: 

För att undvika trängsel i huset kommer du att släppas in fem minuter innan din  bokade tid. 

Kom i kortärmat. 

Ta med id-handleing och ifylld hälsodeklaration. (en hälsodeklaration kan fyllas i på vårdcetnralen, om du inte skulle ha en tillgänglig hemma). 

Om du står på blodförtunnande medicin så ska du inte ta den på morgonen på vaccinationsdagen. Vänta till två timmar efter vaccination innan du tar den. Står du på Waran så behöver du ha ett PK-värde på  < 2,8 som är max fem dagar gammalt.

Efter vaccinationen vill vi att du stannar kvar i 15 minuter för att ha nära, om en allergisk reaktion skulle uppstå. 

Folkhälsomyndighetens information "Till dig som vaccinerar dig mot covid-19" får du del av genom att klicka här

När vi har stängt på kvällar och helger hänvisar vi till rådgivning via 1177.

Telefontjänster för allmänheten om covid-19 och vaccination

Det finns en ny regional telefontjänst 010-473 94 30. De svarar på allmänna frågor om vaccination mot covid-19 i Västra Götaland. Du kan däremot inte boka tid eller få svar på medicinska frågor. Öppet 7-16.

 

Vid allmänna frågor om Covid-19 hittar du information på Folkhälsomyndighetens hemsida och hos 1177 Västra Götaland. Du kan också ringa 113 13 som är bemannat dygnet runt.

Sveriges Kommuner och Landsting har ställt samman Stödlista för psykisk hälsa i kristid