Behandlingar

Tandvård för hela familjen

Möjligheten att ha friska tänder livet ut ökar väsentligt om du regelbundet går till tandläkaren eller tandhygienisten. Hur ofta varierar dock från person till person. Vanligtvis räcker det med ett besök per år, men ibland kan det krävas fler.

Här har vi beskrivit de olika behandlingar som vi kan erbjuda dig som patient. Kontakta oss gärna om du vill höra mer om våra behandlingar. 

Behandlingar

Behandlingar

Undersökning

Munnen är en del av kroppen. Utan hela tänder kan man inte säga att man är helt frisk. Bakterier från trasiga tänder kan orsaka bekymmer också i andra delar av kroppen, och ses numera som möjliga riskfaktorer till exempel vid hjärt- och kärlsjukdomar.

De flesta sjukdomar sätter ner kroppens motståndskraft mot mikroorganismer, också mot munbakterierna. Är man sjuk är det därför extra viktigt att hålla en god munhygien.

Hur går en undersökning till?

Hos oss kan du träffa en Tandläkare eller Tandhygienist som genomför undersökningen. En undersökning innehåller flera moment. Här följer en beskrivning av dem.

Hälsodeklarationen fylls i

Det är vanligt att du får frågor om din hälsa och eventuella mediciner. Denna information är viktig. Vissa mediciner orsakar nämligen muntorrhet som kan innebära hög kariesrisk. Andra mediciner kan innebära en ökad risk för blödning eller andra kompliktioner efter ett ingrepp.

Slemhinnan utanpå- och inne i munnen undersöks

Slemhinnan undersöks utanpå och inne i munnen för att till exempel förebygga maligna förändringar. Andra tecken på sjukdom kan även ge uttryck i munslemhinnan. 

Tandkött och ben undersöks

Tandläkaren eller Tandhygienisten tittar noga på tandkött och ben runt tänderna för att kunna upptäcka eventuella tecken på tandlossning. Det är nämligen en vanlig sjukdom som ofta är mycket långsam och relativt symptomfri i början. Genom att upptäcka tidiga tecken på sjukdomen tidigt kan den förebyggas och behandlas.

Mätning av tandköttsfickor

En noggrann undersökning är grunden till all förebyggande vård. Därför mäter och journalför tandläkaren alltid fickorna runt tänderna. Tandköttet och slemhinnorna i munnen är också viktigt att undersöka.

Röntgen

Röntgen hjälper Tandläkaren eller Tandhygienisten att se mer. Röntgenbilderna kan bland annat avslöja karies, tandsten, tandlossning, infektioner, sjukliga förändringar, felställda tänder som annars inte upptäckts i tid.

Muskler och käkleder kontrolleras

Muskler och käkleder kontrolleras om patienten har en tendens att gnissla eller pressa tänder – något som är mycket vanligt.

 

 

 

Karies


Behandling av Karies

Karies är namnet på den sjukdom som orsakar hål i tänderna. Ett större hål behöver behövas lagas av en Tandläkare men mindre hål kan läka om förutsättningarna är de rätta. Våra Tandhygienister hjälper dig som patient att utreda orsaken till Karies och att ta fram en lämplig behandlingsplan för just dig, för att få början till hål att läka ut. Den bästa tanden är alltid den olagade tanden.

Vad är Karies?

Det är en av världens mest spridda bakteriesjukdomar. Kariesbakterier livnär sig på socker eller andra kolhydrater och reagerar genom att bilda en syra som fräter på tandytans emalj. På så sätt bildas ett hål i tanden som kan sprida sig till pulpan (tandens innersta del) om det inte stoppas i tid.

Saliven har fler egenskaper som reparerar skadan på tandytans emalj efter syraangrepp men äter man socker ofta och i stora mängder hinner inte saliven att reparera tandytan mellan syraattackerna. Vid muntorrhet minskar salivens egenskaper och det finns därför en ökad risk för Karies.

Ett litet kariesangrepp kan läka om förutsättningarna är de rätta. Blir det däremot större måste karies tas bort av en Tandläkare och hålet måste lagas. Den bästa tanden är alltid den olagade. Därför är det förstås bra om du sköter dina tänder rätt så att du slipper hål. Våra Tandhygienister hjälper dig som patient att utreda orsaken till Karies och därmed anpassa behandling för att få början till hål läka ut.

Karies upptäcks vid tandläkarbesöket

Alla hål syns inte med blotta ögat men ses på röntgen som används vid till exempel en undersökning.

Om hålet blir större

När Karies når det mjukare dentinet, som finns under emaljen, är hålet ett faktum och behöver tas bort och tanden lagas för att förhindra att angreppet sprider sig till pulpan (tandens innersta del). Om kariesangreppet når ända in till pulpan dör tanden och bakterierna kan fortsätta genom rotkanalerna och ut mot käkbenet. En sådan spridd infektion kan i vissa fall ge allmänpåverkan. Ofta märks det genom tandvärk, men inte alltid. En rotbehandling kan göra tanden fri från bakterieinfektion.

Misstänker du att du har hål i en tand eller om du upplever tandvärk så kontakta oss på Kneippentandläkarna så hjälper vi dig.

Tandlossning

 

Tandlossning 

Tandlossning (Parodontit) är en bakteriesjukdom som, om den inte behandlas i tid, kan leda till att tänderna lossnar. Ju tidigare sjukdomen behandlas, desto större är chansen till utläkning. En allvarlig parodontit kräver mer omfattande behandling, jämfört med en mildare som upptäcks i ett tidigare skede.

Vad är tandlossning?

Tandlossning (Parodontit) är en bakteriesjukdom som, om den inte behandlas i tid, kan leda till att tänderna lossnar. Orsaken är bakterier som samlats i tandköttskanten så att tandköttet blir inflammerat, vilket är kroppens reaktion för att försöka försvara sig från bakterierna. Tecken på att tandköttet har blivit inflammerat är att det blir svullet, rött och blöder lättare än vanligt. Behandlas inte tandköttsinflammationen kommer bakterierna som ansamlats att påbörja en nedbrytning och det uppstår en djup ficka mellan tanden och tandköttet. Då går det inte längre att komma åt bakterierna med tandborsten vilket i sin tur leder till att fickan kan bli alltmer djupare, bakterierna tränger längre ner och det börjar ske en bennedbrytning vilket vidare leder till att mer av tandens fäste förstörs. Förloppet tar lång tid, oftast mellan tio och tjugo år, men kan ändå leda till att tandens fäste förstörs så mycket att tanden lossnar och ramlar ut eller måste tas bort av en Tandläkare. I de flesta fall upptäcks och behandlas inflammationen innan tänderna lossnar och därför kan ordet tandlossning vara lite missvisande. I tandvården används istället begreppet Parodontit som betyder inflammation i tandens fäste.

Behandling av tandlossning

Ett sjukt tandkött behöver inte alltid ge symptom förrän tanden känns lös eller när det ser ut som att tänderna flyttat på sig, men risken för infektion, svullnad och varbildning kan vara stor. För att bromsa och förhoppningsvis stoppa sjukdomen i tid behandlas den genom en icke-kirurgisk infektionsbehandling hos en Tandhygienist. Därefter är det viktigt att följa de råd och instruktioner som ges av Tandhygienist eller Tandläkare och tätare uppföljningar och stödbehandlingar kan behövas.

Ibland är det svårt att få bukt på Parodontit och då kan operation eller annan specialistbehandling hos en Parodontolog vara alternativet. Inflammation utan parodontit är enkel att behandla. Med förbättrad munhygien läker det oftast ut på en eller ett par veckor. Dock kan inflammationen komma tillbaka snabbt om munhygienen försämras. Noggrann rengöring med tandborste, tandtråd eller liknande är det enklaste knepet för att undvika inflammerat tandkött.

Tandsten

Risken för tandsten varierar från människa till människa och från tand till tand. Det kan också variera genom livet. Sämre munhygien leder ofta till att tandsten lättare bildas. Tyvärr får vissa människor mycket tandsten trots en bra munhygien. En förutsättning för all utläkning av tandlossningssjukdomar är att tandstenen avlägsnas. Eftersom du inte kan ta bort tandsten själv är det viktigt att regelbundet besöka en tandläkare eller tandhygienist som kan göra det åt dig.

Behandlingen är nästan smärtfri. Har du däremot djupa tandköttsfickor som är inflammerade kan du behöva lokalbedövning. Denna inflammation läker oftast ut inom några veckor, förutsatt att tandstenen tas bort och att du håller rent i munnen. Tandsten och inflammation kan snabbt komma tillbaka om munhygienen försämras.

Misstänker du att du har tandlossning, har ett inflammerat tandkött som inte läker eller har mycket tandsten, så tveka inte att kontakta oss på Kneippentandläkarna. Vi hjälper dig att boka en tid till våra kompetenta och erfarna Tandhygienister.

 

 

 

Rotbehandling

Det finns flera orsaker till att pulpan inuti tanden dör, bland annat karies, läckande fyllningar och tandgnissling.

En inflammation eller infektion inne i tanden innebär att pulpan är skadad. Symptom som molande värk, känslighet för kyla och värme, svullnad och ömhet kan det vara tecken på en skadad pulpa. Det är dock inte alltid du får symptom. En levande pulpa är förstås att föredra, men tanden går att rädda även om pulpan skulle dö. Lösningen är rotbehandling.

Protetik

Att få ha en mun med fungerande tänder betyder mycket för oss alla. Med dagens moderna material och metoder kan de flesta återfå utseende och funktion trots saknade tänder.

Att tänder saknas, behöver lagas eller ersättas med konstgjorda tänder kan ha flera olika orsaker som till exempel tandlossningssjukdom, kariesskador, traumaskador eller medfödd avsaknad av tänder. Vi erbjuder tandersättningar i form av kronor, broar, implantatkonstruktioner och olika typer av avtagbara proteser. Fast protetik som kronor, broar och implantat är ofta dyrare alternativ än en avtagbar protes men blir oftast stadigare och upplevs mer som egna tänder. 

Tandläkaren gör en bedömning av vilka alternativ som kan fungera och du som patient får ett kostnadsförslag på de olika alternativen. Tillsammans kommer ni fram till ett alternativ som passar just dig.

 

Akut tandvård

Här räknas den tandvård som inte är planerad. Ibland sker det oväntade och då finns vi här för att hjälpa till. Oftast kan vi erbjuda en tid samma dag men det beror på hur akut problemet är. 

Oavsett om du har besvär av:

  • En skadad tand
  • Någonting som skaver i munnnen
  • Lossnad fyllning, bro eller tandkrona
  • Problem med tandköttet
  • Ilningar
  • Tandvärk

Rekommenderar vi att boka en akut tid. Låt oss snabbt och smidigt lösa dina problem. 

Specialist tandvård i Implantat och Käkkirurgi

Käkkirurgi är en specialiserad typ av kirurgi som behandlar problem med käkarna, tänderna, käkbenen och mjukvävnad. Det kan omfatta allt från enklare ingrepp som tandutdragning eller implantatinstallation till mer avancerade terapi som till exempel rekonstruktion av käkbenet.

Tänderna slits med tiden, ibland så mycket att de går förlorade. Då kan implantat vara en hållbar lösning. Grundämnet titan accepteras av kroppen nästan som om det vore egen vävnad. Detta gör det möjligt att få "nya rötter" som växer fast i käkbenet. Det är många gånger ett bättre alternativ än vanliga kronor, broar och proteser. Behandling med implantat har en mycket god långtidsprognos. Vi har lång erfarenhet av implantatbehandling.

Vår klinik har sedan flera års tid ett gott samarbete med en skicklig specialiserad käkkirurg med lång erfarenhet och den kompetens som krävs för att genomföra alla typer av käkkirurgiska ingrepp med högsta kvalitet och precision. Vi använder också den senaste tekniken och utrustningen för att säkerställa att dina behandlingar är så effektiva och bekväma som möjligt.

På vår klinik kan vi erbjuda korta väntetider för implantatbehandlingar och andra kirurgiska ingrepp och har även möjlighet att ta emot remisser och egna remisser.

Osynlig tandställning

Vi er erbjuder den senaste tekniken inom tandreglering med med Sure Smile Aligners. Om du har någon tand som står lite utanför tandbågen, som är roterad eller sned så går det ofta att åtgärda med tandreglering även i vuxen ålder. Med utbytbara genomskinliga skenor regleras tänderna steg för steg. Kontakta oss för en konsultation för att se om aligners är rätt behandling för dig. 

Vad innebär osynlig tandställning?

Med Sure Smile används speciellt producerade plastskenor so sakta trycker tänderna till den position man vill att dem ska ha. Skenorna används hela dygnet förutom när man äter eller  borstar tänderna. Skenorna byts ungefär varannan vecka och hur många skenor som behövs är helt beroende på hur många tänder som behöver flyttas samt hur långt dem ska flyttas. 

Behandling

Behandlingen börjar med att vi på Kneippentandläkarna tar foto på dig och ett digitalt avtryck av dina tänder som sedan skickas till Sure Smile. De tar sedan fram ett förslag på hur behandlingen ska gå till, hur mågna skenor som behövs och hur lång behandlingstid som behövs,  samt även ett förslag på hur resultatet kan bli. Först när detta förslag har godkänts av dig tillverkas skenorna. Byte av skenorna görs hemma av dig men det behövs ett antal återbesök till din Tandläkare för att kontrollera att behandlingen går åt rätt håll.

Värt att nämna är att denna behandling räknas som estetisk tanvård och ingår därför inte i högkostnadsskyddet. 

Estetisk tandvård

Estetisk tandvård handlar om justeringar av tändernas utseende. Med modern teknik kan man idag förbättra både tändernas färg och form. Idag finns flera alternativ för dig som vill få ett vackrare leende. 

Missfärgningar, mellanrum, ojämnheter och fula fyllningar behöver inte vara ett problem. Idag finns flera alternativ för dig som vill förändra ditt leende.

Tandblekning har blivit en vanlig metod för att få bukt med missfärgade eller gula tänder. Skalfasader finns för den som vill korrigera både färg och form. Tandreglering kan ibland förbättra funktion och utseende.

Tandhygienist

Tandhygienisten en viktig del i teamet

Tandhygienisten har genom sitt munhälsoarbete en avgörande roll i modern förebyggande tandvård. Genom regelbundna undersökningar och råd om hur just du ska kunna behålla en god munhälsa livet ut stödjer tandhygienisten dig i din egenvård.

Undersökning hos Tandhygienist

Hos Tandhygienisten kan vi erbjuda en vanlig undersökning. Många av våra patienter kombinerar sina årliga kontroller med sin planerade stödbehandling eller tandstensborttagning hos våra Tandhygienister.

Rådgivning och förebyggande behandling

Via rådgivande information och instruktioner ger vi dig som patient tips och inspiration till bästa egenvård.

Behandling av tandköttsinflammation, tandlossning och Karies

Genom nogrann rengöring av tandytorna (även under tandköttskanten) i kombination med rådgivande information och instruktion och fluorbehandling, så behandlar vi sjukdomarna. 

Avlägsning av fläckar och missfärgningar 

Med hjälp av polering eller blästring med air-flow tar vi bort fläckar eller missfärgningar.

Tandblekning

Vi tar fram framjutna skenor som är individanpassade för dig som patient med hjälp av digital scanning. Därefter hjälper vi dig att på ett säkert och kontrollerat sätt få en fräschare och ljusare nyans på ditt leende.