Tandlossning
Tandlossning (Parodontit) är en bakteriesjukdom som, om den inte behandlas i tid, kan leda till att tänderna lossnar. Ju tidigare sjukdomen behandlas, desto större är chansen till utläkning. En allvarlig parodontit kräver mer omfattande behandling, jämfört med en mildare som upptäcks i ett tidigare skede.
Vad är tandlossning?
Tandlossning (Parodontit) är en bakteriesjukdom som, om den inte behandlas i tid, kan leda till att tänderna lossnar. Orsaken är bakterier som samlats i tandköttskanten så att tandköttet blir inflammerat, vilket är kroppens reaktion för att försöka försvara sig från bakterierna. Tecken på att tandköttet har blivit inflammerat är att det blir svullet, rött och blöder lättare än vanligt. Behandlas inte tandköttsinflammationen kommer bakterierna som ansamlats att påbörja en nedbrytning och det uppstår en djup ficka mellan tanden och tandköttet. Då går det inte längre att komma åt bakterierna med tandborsten vilket i sin tur leder till att fickan kan bli alltmer djupare, bakterierna tränger längre ner och det börjar ske en bennedbrytning vilket vidare leder till att mer av tandens fäste förstörs. Förloppet tar lång tid, oftast mellan tio och tjugo år, men kan ändå leda till att tandens fäste förstörs så mycket att tanden lossnar och ramlar ut eller måste tas bort av en Tandläkare. I de flesta fall upptäcks och behandlas inflammationen innan tänderna lossnar och därför kan ordet tandlossning vara lite missvisande. I tandvården används istället begreppet Parodontit som betyder inflammation i tandens fäste.
Behandling av tandlossning
Ett sjukt tandkött behöver inte alltid ge symptom förrän tanden känns lös eller när det ser ut som att tänderna flyttat på sig, men risken för infektion, svullnad och varbildning kan vara stor. För att bromsa och förhoppningsvis stoppa sjukdomen i tid behandlas den genom en icke-kirurgisk infektionsbehandling hos en Tandhygienist. Därefter är det viktigt att följa de råd och instruktioner som ges av Tandhygienist eller Tandläkare och tätare uppföljningar och stödbehandlingar kan behövas.
Ibland är det svårt att få bukt på Parodontit och då kan operation eller annan specialistbehandling hos en Parodontolog vara alternativet. Inflammation utan parodontit är enkel att behandla. Med förbättrad munhygien läker det oftast ut på en eller ett par veckor. Dock kan inflammationen komma tillbaka snabbt om munhygienen försämras. Noggrann rengöring med tandborste, tandtråd eller liknande är det enklaste knepet för att undvika inflammerat tandkött.
Tandsten
Risken för tandsten varierar från människa till människa och från tand till tand. Det kan också variera genom livet. Sämre munhygien leder ofta till att tandsten lättare bildas. Tyvärr får vissa människor mycket tandsten trots en bra munhygien. En förutsättning för all utläkning av tandlossningssjukdomar är att tandstenen avlägsnas. Eftersom du inte kan ta bort tandsten själv är det viktigt att regelbundet besöka en tandläkare eller tandhygienist som kan göra det åt dig.
Behandlingen är nästan smärtfri. Har du däremot djupa tandköttsfickor som är inflammerade kan du behöva lokalbedövning. Denna inflammation läker oftast ut inom några veckor, förutsatt att tandstenen tas bort och att du håller rent i munnen. Tandsten och inflammation kan snabbt komma tillbaka om munhygienen försämras.
Misstänker du att du har tandlossning, har ett inflammerat tandkött som inte läker eller har mycket tandsten, så tveka inte att kontakta oss på Kneippentandläkarna. Vi hjälper dig att boka en tid till våra kompetenta och erfarna Tandhygienister.