Estetisk tandvård

Tändernas färg påverkas av allt du äter och dricker. Rödvin, kaffe och tobak kan till exempel ge ytliga missfärgningar som får tänderna att se gula ut. En sådan missfärgning kan vi till viss del putsa bort. Om du däremot har en djup missfärgning kan en blekning få tänderna att bli vita och ljusa igen. Missfärgningar, ojämnheter, fula fyllningar och mellanrum går numera att korrigera.

Vill du få vitare tänder?

Upplever du att du har gula och missfärgade tänder? Den vanligaste formen av estetisk tandvård är tandblekning. Det är inte skadligt att bleka tänderna, men eftersom de medel som används för att bleka tänderna hos en tandläkare är starkare så jobbar vi enbart med hemblekning. Du träffar ändå först en tandläkare som undersöker dig för att bedöma vilken typ av blekmedel du ska använda och hur länge behandlingen ska pågå. Du kommer alltså först till oss så att vår tandläkare, Calle, kan bedöma om dina tänder går att bleka och vilken teknik som i så fall passar bäst för just dig.

Blekning

Innan du påbörjar blekningen så tar Calle, vår tandläkare, ett tandavtryck för att kunna tillverka en blekskena som är anpassad efter dina tänders form. När den är klar ger vi dig en noggrann beskrivning av hur du ska genomföra behandlingen. Du får med dig din blekskena och ett blekmedel hem. Behandlingen upprepar du under ett antal dagar eller nätter. Det vanligaste är mellan tio och femton gånger per behandlingsperiod. Både behandlingstiden och resultatet är beroende av orsaken till dina tänders missfärgning men nästan alla behandlingar leder till vitare tänder.

Hur länge håller blekningen?

Oftast håller sig tänderna vitare i flera år efter en blekning, men det är individuellt. Om du bleker hemma kan du spara blekskenan, då behöver du bara köpa extra blekmedel hos tandläkaren om du vill göra om behandlingen. Ju bättre du sköter dina tänder desto längre håller blekningen. Undvik gärna sådant som ger fläckar på tänderna en tid efter behandlingen, till exempel tobak, kaffe, te och vin.