Fyllningar och lagningar

Hur vi väljer att laga ett hål beror på hur stort det är. Däremot kan du alltid vara säker på att vi inte använder amalgam. Det har vi inte gjort på över 24 år.

Små hål

Om du har ett litet hål är det mest troligt att vi lagar det med en kompositfyllning som till största delen består av plast. Fördelen med komposit är att fyllningen, till skillnad från amalgam (som användes förr), limmas fast i tanden. Komposit ser dessutom naturtroget ut och om hålet är litet blir hållbarheten oftast lång.

Stora hål

Om du har ett större hål kan man göra ett inlägg med komposit eller ett keramiskt material. Ibland är hålet dock så stort att sidoväggarna i tanden är för tunna för att kunna bära en fyllning eller ett inlägg. Då gör vi istället en krona som blir ungefär som ett täckande inlägg, med skillnaden att den kramar om en större del av den gamla tandkronan. Innerkärnan på en krona görs ofta i ett mycket hållbart material, till exempel zirkonium som är ickemetalliskt och därmed bra för allergiker. Kronor görs individuellt så att de får ett naturligt utseende.

Lagningarnas hållbarhet

En lagning kan hålla olika länge beroende på hur du sköter dina tänder, hur mycket som är kvar av den ursprungliga tanden och hur mycket du belastar den. Det är vanligt med lagningar, inlägg och kronor som är över tjugo år gamla. Men det kan också hända att lagningarna håller kortare tid än beräknat. När du varit på en behandling hos oss berättar vi för dig vilka tandvårdsprodukter som bör ingå i dina rutiner. Om du följer våra råd ökar du chansen för att lagningen håller längre.