Gnisslar du tänder?

Om du gnisslar tänder är det troligt att du gör det när du sover och är helt omedveten om det. Symptom på tandgnissel kan vara värk i huvud, rygg, axlar, öron och muskler eller ömhet i tänder och käkleder. Det kan hända att du får svårt att gapa eller stänga munnen och att du får låsningar i käken.

Anledningar till tandgnissel

Orsaken till att du gnisslar tänder kan vara att bettet inte passar ihop, att det saknas tänder, eller att tänderna står i ett sådant läge att jämvikten störs. Stress och tandgnissel hör ofta ihop, men orsaken är sällan bara en. Tandgnissel kan leda till att tandhalsarna blottläggs, tänderna slits ner och lagningar går sönder. I allvarliga fall kan benet runt tänderna till och med lösas upp.

Behandling med bettskena

Den vanligaste metoden för att skydda tänderna och ibland också bota tandgnissel är bettskena. Med en bettskena gnisslar du kanske fortfarande, men skadar inte dina tänder eftersom de är täckta av skyddande plast. Bettskenan stabiliserar käken och avlastar käklederna. Den kan också användas för att förbättra funktionen i tuggsystemet och få spända käkmuskler att lättare slappna av. Skenan används i regel när du sover.