Munhälsa

FRISK ANDEDRÄKT!

Att hålla tänderna rena är grunden till en frisk och fräsch andedräkt. Mer än hälften av alla svenskar oroar sig för att de har en dålig andedräkt.

Orsakerna kan vara:

  • Dålig munhygien

  • Tandköttsinflammation

  • Muntorrhet. Saliven har en skyddande funktion och hjälper till att skölja rent i munnen. Saliven har också en bakteriehämmande funktion. Ju mindre mängd saliv desto fler bakterier vilket i sin tur kan ge dålig andedräkt.

  • Stress kan medföra dålig andedräkt eftersom utsöndringen av saliv sjunker i stressade situationer vilket i sin tur medföra muntorrhet.

  • Morgonandedräkt uppkommer under natten, speciellt för de som andas med munnen öppen. Salivflödet sjunker och bakteriefloran ändras.

  • Tandlossning beror på en infektionssjukdom som angriper tändernas fäste/rötter. Det yttrar sig som konstant dålig andedräkt och dålig smak från munnen. Rökning är en bidragande orsak till denna sjukdom.

Vi rekommenderar i första hand att du noggrant borstar tänderna 2 ggr/dag samt kompletterar med att använda tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborste mellan tänderna dagligen.

Zink har egenskapen att den bryter ner vissa illaluktande ämnen. Därför kan munsköljning med SB12 förhindra och minska dålig andedräkt . Man kan även använda tandkräm som t.ex. Zendium som innehåller just zink. Tugga sockerfritt tuggummi alternativt använda salivstimulerade sugtabletter som Stisal .

Har du mer funderingar så är du välkommen att ringa eller besöka oss, så hjälper vi dig!