Bra att veta inför din gråstarroperation

Vid förundersökningen vidgas pupillerna för att alla delar av ögat ska kunna undersökas. Du får också information och möjlighet att ställa frågor.

På operationsdagen eller kvällen före skall du duscha med vanlig tvål och vatten och tvätta håret som vanligt. Du ska äta som vanligt och ta ev. mediciner som du brukar på operationsdagen.

Hos oss får du pupillvidgande ögondroppar när Du kommer på operationsdagen. Inne på operationssalen tvättar vi runt Ditt öga och klär in ögats yttre delar inklusive ögonfransar, i en operationsduk som gör att området kring ditt öga blir helt rent.

Operationen utförs i ett mikroskop. Med hjälp av ultraljud sönderdelas den gamla linsen och sugs ut och den nya klara linsen läggs in i ögat.

Du får en ny lins av plastmaterial på den gamla linsens plats och vanligast är att man väljer en styrka på linsen som gör att du ska se bra på långt håll. För att du ska kunna läsa behöver du läsglasögon efter operationen. Allt som allt är Du inne på operationssalen i ca 30 min.

För de patienter som är vana vid att kunna läsa utan glasögon pga en måttlig närsynthet kan man välja en styrka på den nya linsen som bevarar denna praktiska grad av närsynthet. Observera att man då är beroende av glasögon för längre håll.

Om Du är intresserad av att slippa både avståndsglasögon och läsglasögon efter operation behöver operationen ske med en multifokal lins. Meddela oss i så fall i god tid inför operationen eftersom dessa linser behöver specialbeställas. Läs mer om multifokala linser

Glasögon kan Du prova ut hos optiker ca 1 månad efter operationen. Tag gärna med solglasögon att ha vid hemresan.

Efter operationen kan Du leva som vanligt, men lite information om vad Du ska tänka på efteråt får Du av sköterskan efter operationens slut.

Du får också recept på två olika sorters ögondroppar som Du ska droppa tre gånger om dagen under tre veckor.