Covid-19

Som ni kanske har sett så har vi slagit upp ett tält i parken bredvid Vårdcentralen och detta ska fungera som ett extra rum så här i Corona tider, på grund av att vi är så trångbodda.

Till tältet kommer du/ni att hänvisas som har luftvägsinfektion med kraftiga andningsbesvär eller så pass nedsatt allmäntillstånd att du funderar på att vara inlagd eller få annat än symptomlindrande läkemedel.
RING Vårdcentralen så att vi får planera för hur vi bäst gör bedömningen.
Är du allvarligt sjuk gör ni som vanligt ring 112.

Eftersom en stor andel av våra patienter är äldre och/eller med kroniska sjukdomar är det av yttersta vikt att skydda dessa från egentligen ALLA typer av luftvägsinfektioner men framförallt Covid-19. Därför vill vi inte att du med akuta luftvägssymtom kommer in på vårdcentralen och blir sittande i väntrum och riskerar att smitta andra patienter.

Tänk på att:
1. Tvätta händerna ofta!
2. Låt bli att peta dig i ansiktet med händerna.
3. Om du blir förkyld, stanna hemma och sköt om dig som du ska, lindra symtomen. Om du behöver inhandla läkemedel - skicka om möjligt en budbärare till Apoteket för inköpen.

Har ni frågor eller funderingar kontakta oss!
Vi kommer att hålla er informerade gällande förändringar.

Ta hand om er/hälsningar Öregrunds vårdcentral

Provtagning för Covid-19

PCR
Har du pågående symptom som kan vara Covid-19, kan du testa dig gratis på våra särskilda provtagningsstationer. Stationerna finns vid Tierps vårdcentral, Enköpings husläkarcentrum, Kungsgärdets vårdcentral, eller Östhammars vårdcentral. Man bokar själv tid genom att logga in med e-legitimation på 1177.

Antikroppstest
Nu är det möjligt att boka ett antikroppstest för att ta reda på om du tidigare har varit sjuk i Covid-19. Ett antikroppstest kan visa om du har utvecklat antikroppar.

Ett antikroppstest kan tas av dig som tidigare i år har haft symtom som kan stämma med Covid-19. Du behöver vänta i minst 14 dagar efter att du har blivit helt frisk innan du lämnar provet så att antikroppar har hunnit utvecklats i nivåer som kan mätas.

Provet bokas i första hand via 1177, har du inte den möjligheten så kontakta oss via telefon så hjälper vi till. Via 1177 bevakar du även ditt provsvar.

Ett antikroppstest kostar 200 kronor.

Hur mår du? Oro och rädsla i coronatider

Coronakrisen har vänt världen upp och ner och vi är många som just nu känner oro och rädsla för hur det påverkar vårt samhälle och våra nära och kära. Oro är en naturlig reaktion på ovisshet och fara. Det är helt naturligt att oroa sig i en krissituation som denna, men det är inte alltid så hjälpsamt, och om oron tar över så kan det göra att vi känner oss uppgivna, ångestfyllda och nedstämda. Här kommer några råd för hur du kan ta hand om dig själv i de här omtumlande tiderna. 

1. Var noga med dina reaktioner! Lägg märke till vilka tankar och känslor som rör sig inuti dig, och behandla dem som just det: tankar och känslor. Våra känslor är automatiska reaktioner på det som händer oss, och de väcks oavsett vi vill det eller inte. Det kan handla om rädsla, sorg, ilska, skuld och skam. Försök att tillåta känslorna att vara där, även om de är smärtsamma, och pröva om det går att se på dina egna reaktioner med värme och respekt. Du är inte ensam om att känna såhär. Vad lägger du märke till när du stannar upp? Du kanske hittar en skrämd version av dig själv som behöver lite extra omtanke just nu. Vad kan du göra för att ta hand om den delen av dig själv? Vad mår du bra av? 

2. Ta hand om dig! Vi har alla olika sätt att ta hand om oss själva, som fungerar olika bra beroende på vad vi tycker om. För någon handlar det om att läsa en bok, för en annan om att spela spel, ta ett långt bad eller laga något gott att äta. Något som vi alla mår bra av är att så gott det går försöka ha goda rutiner, bland annat genom att få regelbunden mat och sömn, men också genom att aktivera oss både fysiskt och mentalt. 

3. Fokusera på vad du kan påverka! Du kan inte kontrollera coronavirusets framfart, världsekonomin eller regeringens beslut. Däremot kan du påverka hur ofta du tittar på nyheter eller sociala medier, och när du istället ska ringa en vän, ta en promenad eller göra något annat som gör dig gott. 

Om du besväras av din oro och skulle vilja prata med någon så är du varmt välkommen att höra av dig till vårdcentralen. I vårt Psykisk hälsa-team arbetar kurator Ingrid Nylund Olsson och PTP-psykolog Agnes Wennerberg. Klicka här för mer information om deras verksamhet.

Videobesök

Om du ej vill komma ner till vårdcentralen kan du välja videobesök. Ring Vårdcentralen så får du mera information kring detta.

Stängd lättakut

Vi har stängt vår lättakut för drop in på grund av det pågående Coronautbrottet. Detta för att minimera risken för smittspridning. Ring oss för tidsbokning istället så hjälper vi till med en bokad tid vid behov.

Stängd drop-in mottagning för barnvägning

Drop-in mottagningen för barnvägning är stängd på grund av Covid-19.
Vänligen ring 0173-880 12 för att boka en tid för barnvägning.