Covid-19

1177 hittar du information om sjukdomen covid-19. Välj region högst upp på sidan för att se vad som gäller där du bor. Du får veta mer om vaccination och att lämna prov. Du får råd om vad du kan göra om du är sjuk, och vad du behöver göra för att hejda smittan.

Har du allmänna frågor om covid-19 och vaccinationen ska du ringa numret 113 13.

Har du frågor om vaccinationen i Uppsala län, exempelvis när och hur man kommer att få sin vaccination, kan du ringa till 018-617 45 40. Öppettider: vardagar 8.00–16.00.

Observera att de som svarar inte kan boka tid för vaccination, eller svara på individuella medicinska frågor. Du behöver inte kontakta vården vid frågor kring vaccinationen för covid -19, erbjudandet kommer att gå ut när det är dags för den grupp man tillhör.

Provtagning för Covid-19

PCR
Har du pågående symptom som kan vara Covid-19, kan du testa dig gratis på våra särskilda provtagningsstationer. Stationerna finns vid Tierps vårdcentral, Enköpings husläkarcentrum, Kungsgärdets vårdcentral, eller Östhammars vårdcentral. Man bokar själv tid genom att logga in med e-legitimation på 1177.

Hur mår du? Oro och rädsla i coronatider

Coronakrisen har vänt världen upp och ner och vi är många som just nu känner oro och rädsla för hur det påverkar vårt samhälle och våra nära och kära. Oro är en naturlig reaktion på ovisshet och fara. Det är helt naturligt att oroa sig i en krissituation som denna, men det är inte alltid så hjälpsamt, och om oron tar över så kan det göra att vi känner oss uppgivna, ångestfyllda och nedstämda. Här kommer några råd för hur du kan ta hand om dig själv i de här omtumlande tiderna. 

1. Var noga med dina reaktioner! Lägg märke till vilka tankar och känslor som rör sig inuti dig, och behandla dem som just det: tankar och känslor. Våra känslor är automatiska reaktioner på det som händer oss, och de väcks oavsett vi vill det eller inte. Det kan handla om rädsla, sorg, ilska, skuld och skam. Försök att tillåta känslorna att vara där, även om de är smärtsamma, och pröva om det går att se på dina egna reaktioner med värme och respekt. Du är inte ensam om att känna såhär. Vad lägger du märke till när du stannar upp? Du kanske hittar en skrämd version av dig själv som behöver lite extra omtanke just nu. Vad kan du göra för att ta hand om den delen av dig själv? Vad mår du bra av? 

2. Ta hand om dig! Vi har alla olika sätt att ta hand om oss själva, som fungerar olika bra beroende på vad vi tycker om. För någon handlar det om att läsa en bok, för en annan om att spela spel, ta ett långt bad eller laga något gott att äta. Något som vi alla mår bra av är att så gott det går försöka ha goda rutiner, bland annat genom att få regelbunden mat och sömn, men också genom att aktivera oss både fysiskt och mentalt. 

3. Fokusera på vad du kan påverka! Du kan inte kontrollera coronavirusets framfart, världsekonomin eller regeringens beslut. Däremot kan du påverka hur ofta du tittar på nyheter eller sociala medier, och när du istället ska ringa en vän, ta en promenad eller göra något annat som gör dig gott. 

Om du besväras av din oro och skulle vilja prata med någon så är du varmt välkommen att höra av dig till vårdcentralen. I vårt Psykisk hälsa-team arbetar kurator Ingrid Nylund Olsson och psykolog Ella Thuré. Klicka här för mer information om deras verksamhet.

Videobesök

Om du ej vill komma ner till vårdcentralen kan du välja videobesök. Ring Vårdcentralen så får du mera information kring detta.

Stängd lättakut

Vi har stängt vår lättakut för drop in på grund av det pågående Coronautbrottet. Detta för att minimera risken för smittspridning. Ring oss för tidsbokning istället så hjälper vi till med en bokad tid vid behov.

Stängd drop-in mottagning för barnvägning

Drop-in mottagningen för barnvägning är stängd på grund av Covid-19.
Vänligen ring 0173-880 12 för att boka en tid för barnvägning.