Behandlingar

Här kan du läsa mer om våra behandlingar.

Behandlingar utfällbar lista

Undersökning

Tandvård omfattar ett brett spektrum av sjukdomar och besvär i munnen och ansiktetsregionen. Alla bör regelbundet besöka en allmäntandvårdsklinik för rutinmässiga hälsoundersökningar och behandling av tandsjukdomar. Allmäntandvård handlar lika mycket om förebyggande tandvård som behandling.

AdobeStock_264395936.jpeg

Hygienist och profylaxbesök

Att förebygga sjukdom är grunden inom svensk tandvård.
Förutom regelbundna undersökningar är det många som behöver fullständig rengöring av tänderna ett par gånger per år för att bibehålla tandhälsan. Professionella instrument hjälper till att ta bort uppbyggd plack och tandsten som inte kan avlägsnas med konventionell borstning och tandtråd. Med vår hjälp kan du undvika hål och tandköttssjukdom.

AdobeStock_246187853.jpeg

Tandfärgade kompositlagningar

Kompositfyllningar är hållbara och naturliga i utseende. De är gjorda av keramiska och plastiska föreningar som kemiskt binder till tanden. De kan användas när man lagar hål, såväl som för att reparera skadade och frakturerade tänder. 

Vi lagar i första hand med den nya kompositen Ceram X vilket tål slitage mycket bra och samtidigt ger ett bättre utseende tack vare runda fillerpartiklar.

AdobeStock_52843641.jpeg

Tandutdragningar

Tanduttagningar görs för att avlägsna sjuka, skadade eller på annat sätt problematiska tänder. Tandläkaren gör vanligtvis sitt yttersta för att bevara naturliga tänder, men ibland behövs en tanduttagning. 

Beroende på vilka tänder som tas bort kan de ersättas vid behov med en protes, bro eller tandimplantat.

AdobeStock_113813282.jpeg

Kronor och broar

Kronor och broar är skräddarsydda keramiska tandskal. De är mer hållbara och estetiska än kompositlagningar.

Kronor gör man på en tand för att ge ett starkt ytterskal och används för att återställa tänder med större skador. De cementeras fast permanent.

Broar används för att fylla luckorna efter förlorade tänder. En hängande krona i tandluckan sitter ihop med fastcementerade kronor på de bredvidliggande tänderna.

AdobeStock_366183836.jpeg

Implantat

Tandimplantat är titanskruvar av kirurgisk kvalitet som stöder permanenta keramiska kronor. De opereras in i käkbenet där de läker fast. När det läkt klart monteras en krona ovanpå implantatet för ett långvarigt och naturligt utseende. Tandimplantat kan användas för att ersätta en enda saknad tand eller för att återställa en hel käke.
Vi använder implantat från Straumann® som i oberoende forskning haft bäst läkning och hållbarhet.

Straumann impl.jpg

Hel- och delproteser

Proteser är avtagbara löständer. Med plasttänder stödda av en stomme gjord av plast eller metall ersätter de en eller flera saknade tänder. Proteser är oftast ett budgetvänligare sätt att ersätta tänder och även ett bra alternativ när man av något skäl ej kan få fasta tänder.

AdobeStock_298678974.jpeg

Rotfyllningar

Rotfyllningar görs för att behandla tänder som är infekterade. Pulpan är den levande delen av tandens inre som sträcker sig ner i roten, den innehåller nerver och annan vävnad. När den blir infekterad kan man uppleva smärta, svullnad och var om den inte behandlas. Vid en rotbehandling rensas först infektionen i tanden bort varefter man rotfyller den.

AdobeStock_203366739.jpeg

Tandreglering med Invisalign

Invisalign® är ett nytt och smidigt sätt för att tandreglera snedställda och trånga tänder hos vuxna. I varje käke har man en plastskena som alltid bärs med undantag för måltider och när man borstar tänderna. Skenorna är genomskinliga och anpassade till tänderna, vilket gör dem praktiskt taget osynliga när vi skrattar, pratar och är med andra människor. Dessutom får man mindre besvär och ont jämfört med räls.

AdobeStock_311925482.jpeg

Tandblekning

Tandblekning används för att få ett ljusare leende.

Professionell tandblekning utförs för bäst resultat hemma i en individuellt tillverkad skena. Fördelen med att låta oss hjälpa dig bleka dina tänder jämfört med tandblekningsprodukter som finns att köpa, är att du får den säkraste behandlingen för dina tänder och ett garanterat resultat.

AdobeStock_302019421.jpeg

Käkfunktionsstörningar

Man kan ibland få besvär i käkleden, musklerna och bindväven som omger käkarna. Symtom kan vara ömhet, smärta, hakningar och knäppningar när man talar eller tuggar. Det finns många sätt att behandla besvären, allt från icke-invasiv terapi som bettskenor eller rörelseträning hos oss till injektioner eller kirurgi hos specialist efter remiss från oss. 

AdobeStock_189957202.jpeg

Estetisk tandvård

Ditt leende är det första intrycket som andra har av dig. Om utseendet på leendet och tänderna är något du lider mycket av är våra tandläkare vidareutbildade i hur man kan förbättra det. Vi kan alltifrån estetiska justeringar på enstaka tänder till att steg för steg bygga ett helt nya bett om mycket skador eller slitage har skett.