Tandblekning

De väl beprövade metoderna och materialen är de som står sig absolut bäst ännu, enligt såväl svensk som utländsk expertis. På Tandvårdsgruppen har vi blekt tänder på samma sätt de senaste 25 åren. Skillnaden på senare tid är att tandläkare ska planera behandlingen och att den blivit momsbelagd.

Vi undersöker innan behandlingen startar och tar sedan avtryck för individuella skenor. Dessa framställs sedan på laboratoriet för att sluta så tätt som möjligt. Skenan/skenorna används med blekmedel inuti några timmar/dygn dag- eller nattetid under cirka en vecka och man ser till att slutresultatet "sätter sig" innan eventuellt byte av fyllningar sker.

Gravida eller ammande mödrar avvaktar vi med behandling på, då tillräcklig utvärdering avseende blekmedlens eventuella påverkan på foster och spädbarn ännu inte finns. Till skillnad från mycket annan tandbehandling kan den ju knappast kallas nödvändig, utan är rent kosmetisk.

Materialet vi använder framför allt heter Opalescence och det är också detta som "tandblekningsexperterna" rekommenderar. Man kan med blekmedlet ändra tandens ljushetsgrad, men den har kvar sin nyans beträffande färg, därför kan en enstaka tand fortfarande avvika från de andra även om den ljusnar och faktiskt är blekare än de övriga. Då finns möjligheten att göra någon annan uppbyggnad på just den tanden.

Att belysa med en speciell lampa vid blekning tillför inget extra enligt opartiska experter. Det blir inte bättre vare sig i effekt eller hållbarhet, därför har vi ingen sådan.

//tandläkare Ylva Jonasson Armfelt