Tandläkare Ylva Jonasson Armfelt

Jag har arbetat som tandläkare på praktiken sedan 1985. Modern teamtandvård under intensiva dagar - men med schema som även möjliggör tid för annat - är något jag uppskattar. Och efter alla år tycker jag fortfarande att det är roligt och stimulerande att gå till jobbet. Med förhoppning att kunna återkomma 2022 efter en längre sjukdomsbehandling. 

Borgholm är staden där jag föddes och växte upp och här har jag bott under större delen av mitt liv. I sena tonåren hade jag bestämt mig för att bli tandläkare och jag har aldrig ångrat mitt yrkesval. Har alltid tyckt om att skapa med mina händer, att få tankeutmaningar och att hjälpa andra människor efter bästa förmåga.

I Göteborg utbildade jag mig till tandläkare under åren 1980-1984. Efter examen var jag ett drygt år på folktandvården i Smedjebacken, södra Dalarna innan jag blev "headhuntad" till Tandvårdsgruppen i Borgholm. 

Tandvårdsgruppens personal stiftade jag bekantskap med redan 1974, då jag som 15-åring var pryoelev hos tandläkarna P O Holman och Ulf Persson på deras tidigare mottagning. Med dem höll jag sedan kontakten och på det viset kom jag att arbeta som tandhygienist sommaren 1984 då jag var examinerad men ännu inte legitimerad.

I december 1985 startade jag som arrendator på deltid och 1994 tog jag steget fullt ut och blev kostnadsställeansvarig i Praktikertjänst. Sedan mars 2016 är jag f n ensam verksam tandläkare på kliniken - en situation som jag upplever mig mogen att hantera efter mer än tre decennier i tandvårdsbranschen. Tack vare ett kompetent team och goda relationer med kollegor och specialister både när och fjärran löser vi det mesta tillsammans. Med den moderna teknikens hjälp går det att föra relevanta terapidiskussioner även på distans om så skulle behövas..

Efter min tandläkarexamen har jag gått på kontinuerlig vidareutbildning inom olika ämnesområden, bland annat tandimplantat. Att förändra och förbättra tekniken att göra fyllningar i composite (plast) enligt ny teknik har varit ett delmål och 2016 hade jag två kurstillfällen med internationellt kända tandläkare ägnade åt just detta. 

Jag har i närmare 20 år varit engagerad i styrelsearbetet i Privattandläkarna i Kalmar län och därigenom fått ett stort och gott kontaktnät och inblick i vissa övergripande frågor.

Att vara privattandläkare innebär en hel del arbete bakom kulisserna, även om vi som är med i Praktikertjänst får åtskillig hjälp med ekonomi, inköp, verksamhetsutveckling och kvalitetsfrågor, för att ta några exempel. Det jag gör utanför patienttid är t ex remisshanteringar, terapiplanering, dokumentation, beslut kring lokalen, personalfrågor, marknadsföring, design, kvalitetsarbete, hemsida, facebooksida, nya bilder till kallelsekort och underhållning med mera. 

Än finns nyfikenheten, framtidstron och många visioner kvar att förverkliga!

//tandläkare Ylva Jonasson Armfelt