Så säger patienten

Hälsotestet hos tandläkaren visade att Ingrid Skottsborg hade högt blodtryck. Nu är hon tacksam över att det avslöjades i tid.

I början av september fick Ingrid Skottsborg, 64 år, mäta blodtryck och blodsocker i samband med sitt tandläkarbesök hos Pär Fugelstad i Farsta. Blodsockret visade sig ligga på en bra nivå men blodtrycket var högt.
– Jag hade inte alls misstänkt något sådant innan, säger Ingrid som är glad över att ha blivit erbjuden tjänsten.
Alla som har fått höga värden skickas vidare till distriktssköterska eller läkare för att få en fortsatt utredning. Tandläkaren eller tandsköterskan ställer aldrig någon diagnos, utan gör bara en enklare kontroll.
– Det var längesedan jag var hos doktorn. Tror att det var i samband med någon hälsokontroll med jobbet för mer än 20 år sedan. Och inte hade jag gått dit heller om jag inte hade fått det här beskedet.

Inte känt sig dålig
Ingrid lever annars ett aktivt liv som pensionär tillsammans med sin sambo Roland Johansson. Golfen, trädgården och villan håller dem ständigt sysselsatta. Vattenjympan har också precis dragit igång för hösten och på vintern åker hon gärna utförsskidor.
– Jag är van vid att det händer saker hela tiden och har faktiskt inte känt mig dålig ett dugg.
Kort efter tandläkarbesöket gick Ingrid till en distriktsköterska som sedan slussade henne vidare till läkaren eftersom blodtrycket fortfarande var högt. Även läkaren såg att hon hade höga värden.
– Han har bett mig att motionera mera och äta rätt. Men det hade inte gått så långt att jag behöver några mediciner. Jag misstänker att jag har fått i mig lite för mycket fet mat och är verkligen glad för att det här upptäcktes i tid, säger Ingrid.

Gå och kolla er
Om några veckor ska Ingrid på återbesök hos läkaren.
– Han vill hålla lite koll på mig så att inte blodtrycket går upp.
Hon rekommenderar fler att göra en enklare hälsoscreening om tandläkaren erbjuder det.
– Ja, det tog inte lång tid och gjorde inte ont. Bara ett litet stick i fingret. Till tandläkaren går man ju regelbundet, till läkaren tar det betydligt längre tid mellan gångerna.