Så säger tandsköterskan

Tacksamma och intresserade. Så beskriver tandsköterskan Susanne Norberg de patienter som hittills har blivit erbjudna att få mäta blodryck och blodsocker hos tandläkaren.

Susanne Norberg är tandsköterska hos tandläkare Pär Fugelstad vid Farsta Tandvårdsteam. Efter sommaren har de frågat alla patienter om de vill göra en enklare hälsoscreening i samband med tandläkarbesöket.
– De flesta är positiva, om de inte är intresserade beror det på att de redan har gjort en kontroll hos sin läkare. Jag har aldrig hört någon säga "Jag vill inte veta".
Kliniken har även ingått i en praktisk studie som Praktikertjänst Tandvård hade på fem mottagningar runt om i landet under våren 2008. Då upptäcktes flera personer som gick omkring ovetandes med förhöjda värden.
– Vi har till och med hittat en person i vårt tandläkarteam här på jobbet, säger Susanne.
Kan inte blodtrycket vara högt för att man är rädd för att gå till tandläkaren?
– Visst kan man få lite förhöjning. Men det ska visa mycket högre för att verkligen vara något fel. Klart att nervositet kan påverka lite, fast inte så mycket.

Bättre allmänhälsa
Kontrollen tar bara några minuter och vävs in i den vanliga behandlingen. Patienten får ligga i tandläkarstolen och ta det lugnt en stund innan mätningarna utförs. Om det uppdagas några höga värden uppmanar de personen att gå till läkaren.
– Vi går inte in djupare på vad orsakerna kan vara. Vår uppgift är bara att upptäcka, säger Susanne.
Studier har visat att 10 procent bland personer över 45 år befinner sig i riskzonen för att utveckla diabetes och/eller hjärtkärlsjukdom. Tidig upptäckt av förhöjda blodfetter och högt blodsocker kan få stor betydelse för en persons fortsatta hälsa.
– Man blir faktiskt glad när man hittar något. För ju snabbare som patienten kan bli hjälpt desto bättre. Det känns jättebra att kunna bidra till en bättre allmänhälsa, säger Susanne.

Källa: Praktikertjänst Tandvård