Behandlingar

Förebyggande vård:
Vi lägger stor vikt vid förebyggande vård, för inget är så starkt som en intakt tand. Vår tandhygienist hjälper dig med att ta bort beläggningar på tänderna, och coachar dig i att själv göra effektivt rent kring tänderna.

Fyllningar:
Om en tand drabbats av en kariesskada, eller har spruckit, räcker det ofta att restaurera den med en fyllning. Vi använder tandfärgade, ljushärdande compositmaterial.

Krona:
Om tandens skada är omfattande, rekommenderar vi ibland att man gör en krona. Kronan är oftast helt gjord i ett hållbart keramiskt material, men kan ibland göras i metall. Den här behandlingen är uppdelad på två besök. Vid första besöket slipas tanden, och vi tar avtryck av tanden, väljer färg till kronan, samt täcker tanden provisoriskt. Några veckor senare cementeras den nya kronan fast.

Rotfyllning:
Om tandens nerv är infekterad, sjuk eller skadad, behöver tanden ibland rotfyllas. Det innebär att man rensar tanden på bakterier och sjuk vävnad. En rotbehandling innefattar vanligen 2-3 besök. Tanden kan efter behandlingen användas som vanligt.

Tandborttagning:
Om tanden, eller vävnaden den sitter fast i, är alltför skadad, behöver tanden tas bort. I de flesta fall kan tanden tas bort i sin helhet, men vissa fall behöver man dela på tanden, eller så behöver tanden opereras ut. Viktigt att tänka på inför en tandborttagning är att äta rejält innan besöket, för vi rekommenderar att man inte äter eller dricker något på ung. 6 timmar efteråt.

Ersättning av saknade tänder:
Om en eller flera tänder saknas, kan de i allmänhet ersättas. Vanligast är att tänder ersätts med en fastsittande konstruktion, som antingen cementeras fast på intilliggande tänder, eller fästs på en konstgjord tandrot av titan, som opererats in i käkbenet (s.k. käkbensimplantat, se nedan).
Tänder kan även ersättas med avtagbara proteser.

Implantat:
Det här är en säker och väl beprövad metod att ersätta saknade tänder (från en enstaka tandlucka till helt tandlösa käkar), som passar nästan alla. För att förenkla för dig som patient, kan vi på kliniken hjälpa dig med hela behandlingen, från implantatoperationen till färdiga tänder.