Implantat, en hållbar ersättning för förlorade tänder

Implantat är en säker och pålitlig behandling. Om du förlorat en eller flera tänder ersätter ett implantat förlusten utan att du behöver slipa ner närliggande tänder eller ha problem med dåligt passande löständer.

Inför en implantatbehandling gör vi en noggrann undersökning för att säkerställa att du har ett friskt käkben och att det finns tillräckligt med ben för att operera in titanskruvar. Det är också viktigt att övriga tänder är friska och infektionsfria.

Implantat passar alla oavsett ålder. Kvalitet på käkben och allmänhälsa har större betydelse än hur gammal du är. Undantag är barn och ungdomar som bör växa färdigt innan man utför en implantatbehandling. Tänk på att sköta dina implantat lika noggrant som dina egna tänder.

Goda prognoser för lyckat resultat med implantat.

Det går att ersätta nästan alla förlorade tänder med tandimplantat. Behandlingen innebär att en titanskruv, ett implantat, får växa fast i käkbenet.

Behandling med tandimplantat har en mycket god prognos. Undersökningar visar att upp till 99 procent av broar som installerats fungerar bra under många år. Enstaka implantat når upp till 95 procent.

Majoriteten av de som får implantat bör kunna räkna med en livslång ersättning för sina förlorade tänder. Titanfixturer slits inte, men tänderna kan däremot behöva bytas ut. En bra munhygien är viktig för att titanfixturerna inte ska lossa.

Implantat som växer fast i käkbenet.

Grundämnet titan accepteras av kroppen nästan som om det vore en egen vävnad. Detta gör att patienter kan få nya "rötter" som växer fast i käkbenet, tillverkade av titan.

Med en mindre operation fäster din tandläkare ett implantat i käkbenet. En krona eller bro limmas eller skruvas sedan fast på implantatet.

Ingreppet sker under lokalbedövning och är smärtfritt. Under de närmaste dagarna efter operationen kan det förekomma svullnad och värk. Allvarliga och omfattande komplikationer är ytterst ovanliga. Under vissa omständigheter kan det hända att tandimplantatet inte fäster i käkbenet. Ibland gör man då om operationen.

Benets kvalitet avgörande för att implantat ska få stabilt fäste.

Förlusten av en eller flera tänder gör benet där tandroten suttit understimulerat. Det kan leda till benet sakta försvinner. Fördelen med implantat är att benet stimuleras och att benvolymen bevaras.

Ju längre man väntar med en implantatbehandling, desto större är risken för att benet inte räcker till för att fästa implantatet i. Idag finns tekniker för att få fixturer att bli stabila även i dessa fall.

Mer hållbar lösning med implantat när flera eller enstaka tänder saknas.

Tandimplantat är ett mildare alternativ till bro, som länge varit den vanligaste behandlingen mot tandlucka. Bron stödjer sig på tänderna framför och bakom tandluckan, vilket innebär att tandläkaren ofta måste slipa ner friska tänder för att kunna placera in bron.

När många tänder saknas, eller när de tänder som finns kvar är av sämre kvalitet går det inte att säkert fästa en bro. Med hjälp av tandimplantat är det möjligt att få fastsittande tänder istället för protes. Undersökningar visar att cirka 90 procent av alla implantat som görs i helt tandlösa käkar blir lyckade.