Tandblekning utförd med skonsam metod ger ett bländande leende

Putsning vid ytlig missfärgning

Tandfärgen påverkas av mat och dryck. Du har säkert hört att rödvin, kaffe och tobak kan orsaka missfärgningar. Om det rör sig om ytliga missfärgningar kan tandläkaren eller tandhygienisten ta bort dem med en enkel putsning.

Tandblekning vid djup missfärgningFörutsättningar för behandling med tandblekning.Färgämnen från mat och dryck kan också ge djupare missfärgningar. Ibland kan färgförändringar även bero på att pulpan inuti tanden skadats eller dött. I båda fallen kan en blekning vara lösningen för att få tanden, eller tänderna, ljusa igen.

Färgen förändras med tiden och tandblekning är inte alltid effektiv

Trots att emaljen är hård och tät uppstår mikroskopiska sprickor där färgämnen kan tränga in. Med åren antar tänderna därför en mörkare färg. Ibland kan tandköttet dra sig tillbaka och blotta en del av rotytan. Tanden ser då gulare ut vid tandhalsen. Tyvärr är det ofta svårt att bleka denna del av tanden.

Förutsättningar för behandling med tandblekning

För att kunna bleka tänderna måste följande kriterier vara uppfyllda:

  • God kvalitet på eventuella fyllningar
  • Eventuell karies ska vara behandlad
  • Ytliga beläggningar bör vara bortputsade
  • Friskt tandkött
  • Inga sjukdomar i munnen
  • Du ska ha fyllt 18 år

Tandblekning hemma, så går det till

Den vanligaste blekmetoden utförs med en blekskena som framställs individuellt. Behandlingen sköter du själv och du får alltid noggranna anvisningar av din tandläkare.

Först görs ett avtryck av dina tänder. Med hjälp av avtrycket görs en så kallad blekskena. Den får du sedan med sig hem, tillsammans med blekmedel.

Inför behandlingen applicerar du blekmedlet i skenan som du därefter placerar över tänderna. De flesta blekmedel är som mest aktiva under några timmar och det finns medel för både dag- och nattblekning.

Beroende på typ av missfärgning och önskat resultat upprepas behandlingen under ett antal dagar eller nätter. Vanligast är mellan tio och femton gånger per behandlingsperiod. Resultatet beror på orsaken till missfärgningen och vilken grundfärg du har på tänderna. Nästan alla behandlingar leder till ljusare tänder.

Tandblekning är inte skadligt

För starka blekmedel är inte bra. Därför arbetar tandläkare oftast med svagare, mer skonsamma medel som får verka under längre tid.

Tandblekning är inte skadligt. Vetenskapliga undersökningar visar att tandens yta påverkas ungefär lika mycket som när man dricker en läsk.