Bohuslindens blogg

Våren 2021
Det ljusnar både vad gäller soltimmar och att vi nu äntligen fått vaccin så vi har kunnat börja vaccinera. Dock är det ibland mulet vad gäller tillgången på vaccin, men så ljusnar det på nytt och vi får besked om att "jodå, nästa vecka kommer det ett antal doser". Det är svårt att planera, men lita på att vi gör vårt allra bästa och lite till.

 

December 2020
Det är nu mörkt nästan dygnet runt och dessvärre gäller det även smittoläget avseende covid-19. Besök som kan vänta skjuts upp och vi försöker hålla det glest mellan er patienter. Som en följd av detta ber vi att eventuella följeslagare i möjligaste mån väntar utanför vårdcentralen.  I november vaccinerade vi många med vaccin mot säsongsinfluensa och tyckte att vårt upplägg med enkelriktning och glesa ordnade köer utomhus var smidig. Vi tänker oss ett liknande upplägg inför nästa stora vaccineringsuppdrag och står i startgroparna för att ordna så vaccineringen mot covid-19 också blir effektiv, smidig och så smittsäker som möjligt. Vi vet inte så mycket mer i skrivande stund, men besked kommer så fort vi vet. 

 

Hösten 2020
Vi jobbar på i vår nya verklighet. Hatten av för er som så väl hänger med i våra nya riktlinjer och har förståelse för de nya rutinerna. En av dem är att du numera beställer tid för provtagning. Jättefint. Men, det finns en baksida såklart. Alla bokningar medför att vi är hårt belastade på telefonen. Har du möjlighet att istället välja vår digitala tjänst PTJ24 för att boka så avlastar det mycket. 

Många är intresserade av att kunna testa om man har fått antikroppar för covid19. Nu kan du gå in på 1177 och boka en tid för just sådan provtagning. Vi planerar också för kommande influensavaccination. Den kommer att starta i början av november under säkra former. Du kan läsa mer om detta i vår annons

 

Sommaren 2020
Vi har fått en ny vardag och verklighet att förhålla oss till. Bland annat påverkar detta vår tidigare dropin-tid för provtagning. För att det inte ska bli för trångt vill vi nu att du bokar tid för din provtagning. 

Om du har luftvägssymptom eller andra symptom som kan tyda på covid19, så undersöker vi dig utomhus, antingen i din bil eller i vår bod. Boden är placerad på gårdens södra del. 

Och till sist - samma råd du hört från alla - var rädd om dig och de runt dig! Håll avstånd och njut av att umgås utomhus i dessa sommartider.

Våren 2020
Ja, vad ska man säga? Corona, corona. Snabbt har världen krympt och blivit konstig. Har du planerat att komma hit till vårdcentralen, för ett besök eller en provtagning, så är det av största vikt att du INTE har några förkylningssymptom. Har du det, så ring och prata med oss först. Vill du ha vaccinering för TBE så är du välkommen att ringa och boka en tid. Vi har inte under nuvarande omständigheter planerat att ha något drop-in-tillfälle. 

Ja, världen är konstig, men våren är sig lik. Vi bjuder på en vers ur Pelle Nävers dikt "Vårmånad"

"... Då till lärkans rymdrevelj
skall hon komma, våren,
smyga hasselfrans och sälg
utmed lövängssnåren,
sålla tussilagostänk
utmed väg och diken
och små blåa sippors blänk
in i skogens riken...."

Visa omsorg om varandra genom att hålla avstånd och lyssna till Folkhälsomyndighetens råd. Det här kommer att gå över - vi vet inte när, men vi vet att!

Februari
Februari alltså. En månad som på senare tid i barnfamiljer ofta kallas vabruari - snuvornas tid!
Tvätta händer. Nys i armveck och hosta inte rätt ut. Ganska allmänna, men trots allt viktiga och enkla råd. 

Vet du att du numera kan läsa din journal på nätet. 1177:s sida tar upp frågor och svar om detta på ett bra och informativt sätt. Läs om detta här

Är du orolig för Corona-viruset, så finns det även bra information om detta på 1177. Genväg till den informationen här. 

Januari
Nytt årskifte, och som i år, ett nytt decennium! Det är ett fantastiskt tillfälle att stanna upp och reflektera över saker som du varit nöjd med under 2019 och annat som du vill ändra på framöver. Kanske vill du sätta nya mål. Kanske tänker du "heja mig" för en ny god vana du lagt dig till med under 2019.  Kanske en vana som du vill bygga vidare på.

Vi på Bohuslinden tänker tillbaka på ett mycket händelserikt 2019 och är nöjda med att under året:

  • ordnat två omgånger med stresskola, en på våren och en på hösten.
  • ordnat en kurs på Familjecentralen i HLR och luftvägsstopp för barn.
  • haft åtskilliga dropin-tillfällen för TBE-vaccination.
  • infört en digital dörr till oss "PTJ24".
  • kunnat erbjuda två prickmottagningar tillsammans med hudläkare.
  • firat 10-årsjubileum med ballonger och bubbel tillsammans med er.
  • öppnat upp NPÖ (nationell patientöversikt) där vi, efter att du sagt ok, kan ta del av din journal på annan vårdenhet och annan vårdenhet likaså kan ta del av din journal här. 

Hur 2020 utvecklar sig för oss återstår att se. Vi börjar i alla fall med att hjälpa några av er att tackla vardagens och livets utmaningar genom att starta ännu en "Stresskola" i mitten av februari. Det är dags att anmäla sig om du är intresserad. Se mer information på vår startsida

December
Vår prickmottagning blev som vanligt välbesökt. Vi tackar dermatolog Pelle Holm för att han alltid på samma förtroendeingivande och lugna sätt tar del av era små eller stora, harmlösa eller suspekta prickar. 

På vår väntrumstv rullar nu tipset om att du lätt kan kolla om du har fler uttag kvar på din medicin. Den kanske inte alls är slut! Har du mobilt bankID kan du kolla receptläget hemifrån via 1177 eller apoteket. 

November
Mörker och ruskväder - hösten har verkligen tagit ett fast grepp om oss och snart är vintern här. Vill du stanna inne i värmen? Vi kanske kan hjälpa dig på vår digitala mottagning PTJ24? Dit hittar allt fler av er. Emellertid går många ärenden inte att klara av digitalt och ett sådant är influensavaccineringen. Årets influensavaccin har anlänt och vi startar dropin-vaccinationen tisdag 19/11. Se mer information på vår startsida

Vi har numera möjlighet att ta del av dina journaler hos andra vårdgivare, detta för att kunna ge dig så bra vård som möjligt. Detta kallas sammanhållen journalföring eller NPÖ (Nationell Patientöversikt). Vi måste dock ha ditt samtycke för att ta del av uppgifterna (om det inte är ett nödläge). På samma sätt kan andra vårdgivare få tillgång till din journal här hos oss. Läs mer på 1177 där begreppet sammanhållen journalföring/NPÖ förklaras på ett bra sätt. Om du inte vill att din journal ska vara åtkomlig för andra vårdgivare, prata med oss så spärrar vi journalen åt dig. 

Oktober
Tack alla som firade med oss 1 oktober då vi hade 10-årsjubileum. Vår tipspromenad var kanske lite klurig; endast ett fåtal hade alla rätt. De rätta svaren var:
1. Vid förmaksflimmer har man besvär med - Hjärtrytmen
2. Insulin bildas i - Bukspottskörteln
3. Vitt raffinerat socker kallas - Sackaros
4. En svensk uppfinning är - Pacemakern
5. Gluten finns inte i - Havre
6. Spanska sjukan var en allvarlig - Influensavirusinfektion
7. Malaria sprids av - Mygga
8. Penicillin kommer från en - Mögelsvamp
9. Kapillärt prov tas ur - Fingertopp
10. En vanlig måndag på Bohuslinden tas prov på - Cirka 50 patienter

Utslagsfråga: Hur många patienter är idag 191001 listade på Bohuslinden? 
8922 patienter

Tre lyckliga vinnare får var sin goodiebag. De har meddelats via telefon. 

Missa inte vår prickmottagning 23 oktober. Ring och boka tid. 

 

September
Tänka sig, vi fyller snart 10 år och är nu mitt i planerandet inför kalaset. Välkommen att fira med oss tisdag den 1 oktober. Annons kommer i Veckovis och Strömstadtidningen och vi kommer såklart att anslå dagen på våra sociala medier (Facebook och på Instagram) samt här på hemsidan. Håll utkik!

Vi planerar också för en ny omgång av stresskola som kommer att starta under oktober månad. Det finns nog plats för ytterligare någon, så vänta inte med att anmäla dig om du vill ha hjälp att hantera stressande situationer.

Vi vill ännu en gång påminna om onsdagen den 18 september kl 13-15 då vi har dropin för TBE-vaccination igen. Samma vecka, torsdag och fredag 19-20 september, har vi något begränsad mottagning då vi har utvecklingsdagar för personalen.

 

Augusti
Vi hoppas att du njuter av solen de sommardagar som kommer in emellan. Skogspromenader med eller utan svampkorg är också härligt. Och apropå det, vi har nästa dropin-tillfälle för TBE-vaccination onsdagen den 18 september för dig som är listad hos oss. Klockan 13-15 är du välkommen om du vill starta upp eller fylla på din vaccination. 

 

Juli
Det blir allt mer populärt att nå oss via PTJ24 som är vår digitala ingång för listade patienter. Prova du också! Mobilt bankID är det du behöver. Du kan läsa mer om PTJ24 och hur det fungerar, här på vår hemsida. 

Telefontiderna är extra hårt pressade sommartid. Innan du vill förnya ett recept vill vi att du först kollar så du inte har fler uttag att göra. Är du över 18 år och har mobilt bankID kan du logga in på "1177.se" och få reda på det. Det går naturligtvis bra att besöka något av apoteken och få reda på vad som finns kvar att hämta ut. Vänta inte tills medicinen är slut. Det tar några dagar innan vi kan hjälpa dig med nytt recept. 

 

Juni
Vi finns numera på både Facebook och Instagram. Följ oss och få tips och råd. Sommarens sista dropin för TBE-vaccin har vi den 26/6. Du som tar din första spruta vid detta tillfälle får ringa och boka en tid för uppföljande dos. 

 

Maj
"Sköna maj välkommen - våra lekars vän..." och nog har vädret lekt och busat med oss. Vissa dagar har vi fått plocka fram både vantar och mössor igen. Ute sticker nya skott och knoppar upp och så har också skett här hos oss. Här kan du numera träffa undersköterskan Kajsa Eriksson på vårt laboratorium och andra som kommit till, om än lite mer tillfälligt, är läkarna Jonas Maxén och Evelina Stigberg som kommer att hjälpa oss några månader framöver.

Torsdag den 16 maj ser vi fram emot ännu en fullbokad prickmottagning och onsdag 22 maj har vi TBE-vaccination mellan 15-17 igen. Vid TBE-tillfället gäller dropin. 

 

April
Stor nyhet är att vi sedan slutet av mars valt att öppna en digital tjänst, PTJ24. Om du har ett mobilt bankID kan du nu via internet kontakta oss och i många fall få hjälp utan att behöva komma hit. Du kan påbörja ditt besök när som helst på dygnet. Vi återkommer till dig så fort vi kan, vardagar 8-15. Du hittar länken till tjänsten på vår startsida. Och nej, det kostar ingenting!

Många har redan passat på att vaccinera sig mot den fästingburna sjukdomen TBE. Nästa dropin-tillfälle är 24 april och 22 maj mellan 15-17. 

 

Mars

Vår senaste grupp som går stresskola håller som bäst på att träna på att hantera livets påfrestningar. Skulle du också vilja delta i en sådan grupp så håll utkik. Vi startar regelbundet nya stresskolor. 

Du som vill lära dig mer om Hjärt-lung-räddning och luftvägsstopp hos barn kan anmäla dig till BVC, se startsidan för mer information. 

Fästingplågan är här för att stanna. Behöver du vaccinera dig mot TBE så har vi dropin onsdag 27/3 klockan 15-17. Nästa sådant dropin-tillfälle är 24/4, samma tid.

Februari

En ljusnande framtid är vår! Ljuset kommer nu sakta åter, nästan en halvtimma per vecka faktiskt! Nytt på vårdcentralen är att vi nyligen bytte till IP-telefoni för att få ett effektivare telefonsystem. Tror inte att ni kommer att märka någon större skillnad. Vad gäller personalnytt har Amanda Westling slutat sin AT-tjänstgöring och fått en tjänst på Barnkliniken, NU-sjukvården. Anne-Mette Torp Crüger har gått in i ytterligare ett ST-block, också det på Barnkliniken. Vi önskar dem båda lycka till. 

Vi kommer under senare delen av februari att starta ytterligare en stresskola i samarbete med Närhälsan Rehab. Anmälningsblankett finns i vår reception.

Vi behöver bli fler så vi söker fler medarbetare, inom nästan varje kategori. Länkar till respektive annons finns på förstasidan. Vad gäller influensavaccineringen har vi nu vaccinerat färdigt för denna säsong. Har du som patient synpunkter, ros eller ris så kan du numera maila dina ord till synpunkter.bohuslinden@ptj.se

Januari

Gott nytt år! Nu skriver vi 2019 och njuter av att dagarna sakta blir allt längre. Hoppas du klarat dig från alla de luftvägsinfektioner som cirkulerar. Skulle du drabbas så var noga med hygienen och visa hänsyn - hosta och nys inte rätt ut! Minusgrader innebär torr luft och virus har då ännu lättare att spridas. 

December

I vårt varierande väder; ömsom sol, ömsom regn och så frost på det! vill vi uppmana dig att akta dig i halkan. Med hjälp av Dempe försöker vi hålla parkeringen och entrén isfri, men det kan frysa på snabbt.  Broddar är inte dumt! 

November

Vi har vaccinerat flitigt sedan ett par veckor tillbaka. Vi kommer att avsluta dropin-vaccineringen i slutet av november. 

Fredagen den 30 november är vi på utbildning. Vårdcentralen är öppen som vanligt, men med begränsad bemanning. 

Vecka 47 är det en temavecka med fokus på mental hälsa. Strömstad kommun har ett digert program med intressanta föredrag och event. Vi är med och sponsrar detta initiativ. Fullt program ser du här:
Vecka 47 Mental hälsa i Strömstad kommun

Begreppet ångest är något högst individuellt. 1177 har gjort ett klickbart exempel på hur ångest kan se ut för några av oss. 
Ångestexempel

 

Oktober

Hösten har verkligen presenterat sig nu och vi går mot mörkare tider. Kom gärna förbi oss och få en reflex.
Tack för att ni hörsammade vår prickdag. Den blev fulltecknad ganska snabbt. Vi hoppas att vi kan få till ytterligare någon framöver. 

Vi börjar nu att planera för vår kommande influensavaccinering. Vi kommer att starta tisdagen den 6 november med dropin tis-tor kl 10-14. Är du här i annat ärende och vill ha din vaccinering, fråga oss så försöker vi att hjälpa dig.  

September

Vi planerar för en prickdag måndag 181022 då vi får besök av en hudspecialist. Om du är intresserad av att få någon prick/hudförändring bedömd, ring och boka en tid till denna dag. Behöver din prick åtgärdas på något sätt kommer du att få en ny tid för detta.

Augusti

Många blev glada då TBE-vaccinet åter fanns i våra hyllor och har passat på att vaccinera sig. Bra inför utflykter i svampskogen. Det är bara att boka tid om du är intresserad. 

Vår psykolog Paul Johansson har fått jobb i Norge och valt att sluta hos oss. Vi tackar för den här tiden.

AT-doktorerna kommer och går och Anna Fäldt-Beding har gjort klart sin placering hos oss och vi hälsar nu Amanda Westling välkommen för några månader framåt. 

I receptionen har vi fått mycket hjälp av Marianne i sommar. Hon tog en paus från pensionärslivet och det blev ett kärt återseende här. 

 

Juli

Oj, så många som passade på att vaccinera sig mot TBE. Det var så många att vaccinet tog slut, både hos oss och hos leverantören. Glädjande nog kan vi nu meddela att vi har TBE-vaccin igen. Ring och boka en tid hos sköterska för vaccination. 

Mars

Våren är här och nu är det påsk!

Vår receptionisk Marianne Baatz går i pension men hon kommer som tur är och gästspelar hos oss emellan åt. Tack Marianne!

I stället för Marianne hälsar vi Maria Domare välkommen i receptionen.Vi har även fått en ny AT-läkare som heter Anna Fäldt Beding som vi hälsar varmt välkommen. Vår ST-läkare Anne-Mette Torp-Crüger är på NÄL och randar sig men kommer åter i sommar. 

Det kan nu vara bra att börja vaccinera sig mot TBE för att ha skydd till sommaren om man önskar det. Det är bara att ringa och boka en tid.

Januari

Ett nytt år är inlett och vi går nu mot ljusare tider. Har du inte vaccinerat dig mot influensa så gör gärna det nu. Även magsjuka florerar runt oss. Glöm ej att man ska vara hemma 48 timmar efter sista kräkning eller diarré. Vi har också kunnat följa mässlingutbrottet i Göteborg. De som är födda 1960 eller senare som ej har haft mässling eller är vaccinerade erbjuds en dos med vaccin kostnadsfritt på sin vårdcentral. BVC barn tar kontakt med BVC angående eventuell tidigarelagd vaccination. Dock ska barnet vara 12 månader. Välkommen att ringa Bohuslinden om du undrar något angående mässlingcvaccination. 

OBS misstänker du att någon drabbats av mässling ring 1177 alternativt oss. Sök ej vård utan att ringa först då mässling är mycket smittsamt. 

December

Under december har vi fått en ny AT läkare som heter Erica Wesslèn. Vi har också bytt journalsystem. Det har varit både kul och jobbigt men efter några veckor så börjar vi nu bli varma i kläderna. Under vardagarna har vi öppet som vanligt. Helgdagarna har vi stängt och hänvisar till 1177 alternalivt Närhälsan Tanums Jourcentral.

Vi vill önska er en riktigt god jul och ett gott nytt år.

November

Den 7 november börjar vi vaccinera mot influensa. Vi har drop in tis-tor 10-14, se mer under vaccination.

Oktober

Den 20/10 och 23/10 är Bohuslinden på utvecklingsdagar. Vårdcentralen är öppen som vanligt men med lite mindre personal. Är ditt ärende ej akut så ber vi dig därför gärna att höra av dig en annan dag än aktuella datum. 

Augusti

Vår kurator Maria Tibblin ska vara tjänsteledig under ht 2017/vt 2018 och i hennes ställe hälsas Gunilla Wagersten välkommen. Vår psykolog Julia Hamon ska sluta och jobba mer på Sotenäs VC där hon också är anställd. Som psykolog hälsar vi istället Paul Johansson välkommen. 

Vår ST-läkare Anne-Mette Torp Crüger kommer under vissa perioder i höst att randa sig inom Nu sjukvården.