Vaccination

Välkommen att vaccinera dig hos oss!

Vaccination utfällbar lista

Covid-19

För att vaccineras ska du ha fyllt 18 år.

Vem bör vaccineras?

Från 20220901 rekommenderas alla över 65 år, samt de över 18 år som ingår i riskgrupp, en påfyllndsdos av covidvaccin.

Från och med 1 november avslutas Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendation om vaccination mot covid-19 till grundfriska barn. Till följd av det erbjuder inte vi längre vaccin till barn.

Rekommenderade doser

För dig mellan 18 och 64 år (utan riskfaktorer) rekommenderas 3 doser vaccin. Om du har riskfaktorer rekommenderas 4 doser vaccin.

5 doser vaccin rekommenderas för dig som är 65 år eller äldre, som har hemsjukvård eller hemtjänst eller som bor på särskilt boende.

De rekommenderade doserna ger ett gott skydd. Du kan dock välja att ta ytterligare dos mot covid om det gått minst 4 månader från din senaste dos.

För alla gäller att mellan dos 1 och 2 ska det gått minst 4 veckor, mellan dos 2 och 3 minst 3 månader, mellan dos 3 och 4 minst 4 månader, mellan dos 4 och 5 minst 4 månader. I vissa fall kan din läkare ordinerat ett annat intervall eller annat antal doser och då gäller den ordinationen.

Boka tid

Tid för vaccinering kan du boka själv via Mina sidor på 1177.se. Endast du som saknar bank-ID behöver boka dig via telefonen: 033-7245555.

Om det inte finns bokningsbara tider på 1177 är det för att dessa just nu är slut. Fler tider för vaccinering läggs upp kontinuerligt. Finns inga tider just nu är du är välkommen att återkomma lite senare.

Du kan vaccinera dig även om du inte är listad hos oss.

Inför ditt besök

För att vaccineras ska du ha fyllt 18 år. Du behöver inte vara listad på vårdcentralen.

Vi kan inte alltid se när du fått tidigare doser av vaccinet, den informationen behöver du kunna uppge. Bokning med fel intervall innebär att vi inte kan vaccinera dig.

Vaccineringen är kostnadsfri.

Mer information

För mer information angående vaccinet hänvisar vi till 1177.

Grundskyddet (difteri, stelkramp, polio)

Hepatit A och B

Pneumokocker

Säsongsinfluensa

Årets vaccination mot säsongsinfluensa börjar 8 november. De två första veckorna kommer vi prioritera vaccination av riskgrupper, det vill säga de som löper en högre risk att bli svårt sjuka i influensa. Därefter erbjuds vaccin till alla som så önskar.

Boka tid

Du behöver boka en tid för din vaccination. Tidsbokning kan göras via nätet, "Mina sidor" på 1177. Kräver e-legitimation. Det går även bra att boka tid via vår telefon på nummer 033-724 55 55.

Riskgrupper

Du tillhör en riskgrupp om du är:

 • 65 år och äldre
 • Gravid efter graviditetsvecka 12
 • vuxen eller barn över 6 månader med:
  • kronisk hjärtsjukdom
  • kronisk lungsjukdom, till exempel KOL och svår astma
  • nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, orsakad av exempelvis
  • extrem fetma, neuromuskulära sjukdom eller flerfunktionshinder
  • kronisk leversvikt eller njursvikt
  • diabetes
  • kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling samt hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar

TBE

TBE står för fästingburen hjärnhinneinflammation. Välkommen till oss för att vaccinera dig.