Provtagning

All provtagning sker på ordination av läkare.

Provtagningen har öppet

( För våra listade patienter )

Måndag - torsdag kl. 7:45 - 11:00

om du vill boka tid, ring 026-65 03 00 tryck 1

PK /Waranprov tas även på fredagar kl. 7:45 - 11:00

 

 

 

 

(Här hittar du information om provtagning av Covid-19 antikroppstest. )

 

Antikroppstestning för corona pausas tills vidare

Region Gävleborg pausar antikroppstestningen från och med fredag 18 december. Den främsta orsaken är att personal som utför provtagningarna behövs inom covidvården.

Region Gävleborg har sedan 1 september erbjudit befolkningen att ta antikroppstester för corona. Ett antikroppstest visar om du har genomgått en covid 19-infektion tidigare och därför i viss mån kan vara immun. Hur stark immuniteten är eller hur länge den varar är fortfarande oklart.

Provtagningarna har utförts i Gävle, Bollnäs, Söderhamn, Ljusdal och Hudiksvall men pausas från och med 18 december på samtliga orter. De första två veckorna gjordes cirka 2 500 provtagningar per vecka, därefter har antalet sjunkit successivt och har på senare tid legat runt 700-800 provtagningar i veckan.

– Vi behöver pausa antikroppstestningen av flera orsaker. Den främsta är att covidvården behöver alla resurser vi kan frigöra inom hälso- och sjukvården. Nyttan av att veta om du har antikroppar eller inte ger inte ett sådant mervärde att det kan prioriteras i detta läge, säger Tova Johansson Marknell, verksamhetschef för Laboratoriemedicin.

Den höga smittspridningen i länet har också bidragit till att provtagningsenheterna har utsatts för en allt högre smittorisk eftersom även personer med symtom har kommit in för att ta antikroppstester. Några har också misstagit antikroppstestningen för provtagning som visar pågående sjukdom, och dessa personer har följaktligen också kommit till mottagningarna bärande på symtom.

 

  • Vi utför ej Blodgruppering för att veta blodgrupp.

 

Provtagnings anvisningar

Här kan Du hitta information om provtagning.

Är Du "Stickrädd"

Berätta det för den som skall ta provet. Då kan ni tillsammans bestämma hur ni skall göra för att det skall bli bäst för Dej.
Du kan köpa "Bedövningsplåster" - Emla plåster på apoteket, och sätta över blodkärlen i armvecken, vilket ger en smärtstillande verkan.
Läs om stickrädsla på 1177

Blodprover

Fasteprov
Du skall INTE äta och dricka efter kl.22.00 dagen före provtagningen

Thyroideaprov
Ta INTE Levaxin på morgonen den dag blodprov skall tas.

Urinprover

Morgonurinprov
Ta med morgon urin.

Urinsamling
Flaska/dunk för att samla urin hämtas på hälsocentralen. Kissa, anteckna tiden, men spar INTE urinen. Följande gånger under kommande dygn sparas ALL urin, sista gången blir samma tid som Du antecknade dagen före, alltså 24 timmar. Ta med flaskan/dunken vid provtagnings tillfället.

Blodtryck
Tänk på att inte dricka kaffe eller röka, en timme före blodtrycksmätningen

Spirometri
tar ca 30 min att genomföra.

Avföringsprover
När du får/hämtar material till provtagning får du information om hur du skall göra. (det finns många olika sorters avföringsprover)

Rektoskopi
Förberedelse
Köp på Apoteket en förpackning Resulax innehållande 4 st mikrolavemang.

  • Ett mikrolavemang tas på kvällen före undersökningen.
  • Ett mikrolavemang tas på morgonen på undersökningsdagen.

Dagen före undersökningen:

  • Ät endast lätt kost (t ex frukost = välling/filmjölk, lunch/middag = t ex potatismos, koktfisk, kokt kött eller soppa).

EKG
Du får ligga med bar överkropp på en brits, elektroder sätts fast på bröstet, armar och fotleder. Testen tar omkring 5 minuter.