Behandlingar

Här kan du läsa mer om våra behandlingar. Undrar du över något? Hör av dig till oss!

Behandlingar utfällbar lista

Undersökning

Först måste vi undersöka, för att se vilken behandling som behöver göras. Det gör vi genom att titta och känna i munnen. Vi tittar på tänderna, slemhinnan, tungan och bettet. Vi kan ta hjälp av vanliga röntgenbilder eller med panoramaröntgen.

› Läs mer om strålning inom tandvården

Vi diskuterar och patienten berättar vad den behöver hjälp med. Utifrån patientens önskemål och personalens kunskap gör vi en behandlingsplan. Du som patient har rätt att få kostnadsförslag på lämplig behandling.

Lagning

Har man fått hål i tänderna, så kan man ofta göra en lagning. Vi borrar bort all karies och fyller sedan upp tanden med plast. Ibland kan karies krypa in mellan den egna tandsubstansen och en gammal lagning och då kan man behöva byta ut lagningen  för att stoppa kariesangreppet. 

Protetik

Krona

Det sjuka borras bort och tanden formas och vi tar avtryck, som skickas till tandtekniker, som gör kronan i porslin

Bro

För att ersätta tänder kan man göra en bro, där man formar ut stödtänder, som bron ska sitta på och sedan tas avtryck och tandteknikern gör exempelvis en treledsbro, som sitter på två stödtänder och ett hängande led i mitten.

Pelare och krona

Ibland behöver man stödja en krona, om det t.ex inte finns mycket kvar av tanden att bygga på och då kan man sätta en pelare, som kronan fästs på. Men då krävs det att tanden är rotfylld först. Sedan slipar man till tanden och tar avtryck och tandteknikern gjuter en pelare och krona.

Implantat

Möjlighet till implantat finns, där vi remitterar installation av titanskruv till Specialisttandvården i Gävle. Efter läkning tar vi avtrycket här på kliniken och skickar till tandtekniker som framställer kronan, som vi sedan sätter in.

Rotfyllning

Rotfyllning är ett bra alternativ, för att kunna spara tanden, när karies gått in i nerven. Vi rensar rotkanalen och beroende på hur stor en eventuell infektion är, så behöver vi flera besök. När vi ser att infektionen är under kontroll, så rotfyller vi.
Sedan behövs en permanent lösning ovanpå rotfyllningen och beroende på situation, så kan man göra en plastfyllning eller pelare och krona.

Tandutdragning

Om tanden inte går att rädda, så måste man ta ut tanden. 

Att tänka på:
-Efter tandutdragning är det normalt att ha ont och du kan behöva ta värktabletter.

-Du kommer att bita ihop på tussar tills blödning upphört. Sedan kommer blodet att koagulera och du måste vara försiktigt i sårområdet, så läkning kan påbörjas.

-Du kan äta och dricka när bedövning släppt, men försökt tugga på andra sidan.

Kirurgi

Ibland kan man behöva ta ut en tand kirurgiskt. Det gör vi här på kliniken. Vi kan också remittera viss kirurgi till käkkirurgen på Gävle sjukhus.

Tandblekning

Om du vill bleka dina tänder, så kan vi undersöka möjlighet till hemmablekning. Vi polerar upp dina tänder, tar avtryck och sedan framställs en individuell skena, som du sedan använder nattetid, under några nätter tills önskat resultat uppnås.

Munhygien och tandstensborttagning

Behöver man extra stöd eller hjälp med sin munhygien kan man få detta av vår duktiga tandhygienist Marie som också gärna ger råd och tips.

Specialistbehandling

Vi samarbetar med specialisttandläkare i tandlossningssjukdomar, käkkirurgi, protetik, bettfysiologi, barntandvård och tandreglering.

Tandvårdsrädda har möjlighet att få remiss för tandbehandling under narkos.