Vanliga frågor

Jag har fått besked att min remiss kommit till sjukhuset men att jag får välja en annan vårdgivare, hur gör jag för att boka tid till Ögoncentrum?

Innan vi kan boka tid för Ditt besök behöver Du kontakta vårdgarantiservice på telefonnummer 0771-900 600. Meddela att Du vill komma till Ögoncentrum så vidarebefordrar de remissen till oss.

Behöver man remiss för att komma till Ögoncentrum?

Man kan komma utan remiss som privatpatient, men får då betala besöket själv om 1200kr. Många av våra patienter kommer genom vårdgarantin. Det innebär att de remitterats till sjukhusets ögonklinik som på grund av långa väntetider vidarebefordrat remissen till oss. Det går lika bra med egenremiss som man skriver själv via 1177.se

Hur får jag min ögonoperation betald av landstinget?

Alla patienter som kommer till oss på remiss via vårdgarantin  och har medicinsk indikation för operation får operationen bekostad av landstinget. Vid strikt kosmetiska ingrepp däremot betalar landstinget inte operationen.

Hur vet jag om jag har grå starr?

Förutom sämre syn kan grå starr ge ljuskänslighet och bländningsbesvär. Ibland ändras ögats brytningsfel snabbt på grund av grå starr. För att veta om det är grå starr som ger besvären behövs en ögonläkarundersökning. Man brukar rekommendera att man undersöker sig hos optiker som sedan skickar remiss till ögonläkaren om de misstänker grå starr. Läs mer om grå starr här.

Vi har grön starr (glaukom) i släkten, hur ofta ska jag kontrollera mig?

Eftersom det är ärftligt med grön starr och eftersom tidigt insatt behandling gör stor skillnad för prognosen rekommenderas ögonläkarkontroll med 1-2 års mellanrum. Då kan man hitta sjukdomen och påbörja bromsmedicin innan skadorna hunnit bli så allvarliga.

Räcker det att kontrollera ögontrycket för att upptäcka grön starr (glaukom)?

Nej! Man kan utveckla glaukom även vid normala ögontryck. Därför ska glaukomscreening alltid innefatta en medicinsk bedömning av synnerven. Hos oss gör ögonläkaren den bedömningen direkt vid besöket.