Gråstarr/katarakt

Gråstarr är en åldersförändring i linsen som drabbar de flesta i någon grad förr eller senare i livet. Gråstarr, eller katarakt, innebär att ögats lins grumlas och synen blir suddig.

Sjukdomen uppkommer vanligast hos personer över 60 år, men individer i alla åldrar kan drabbas. Ju äldre man blir desto större är chansen att man utvecklar gråstarr.

Hur märker man gråstarr?

Det vanligaste symtomet är att synskärpan försämras. Synen kan upplevas då som suddig eller dimmig. Bländningsbesvär, ljuskänslighet, förändringar av färgseendet och svårigheter att se konturer är typiska symtom som kan förekomma hos personer som drabbats av gråstarr.

Hur behandlar man gråstarr?

Gråstarr behandlas genom en ögonoperation. Hos oss har vi den allra senaste utrustningen för gråstarrskirurgi. Våra mycket erfarna kirurger använder en sofistikerad ultraljudsteknik som ger mycket små snitt och därmed en skonsam behandling med snabb läkning. Under operationen tas den grumlade linsen i ögat bort och ersätts av en ny konstgjordlins. Operationen sker med lokalbedövning och är närmast helt smärtfri. Ingreppet tar bara 10-15 minuter och du kan åka hem samma dag. Vi utför gråstarrsoperationer både enligt regionavtal och privat.

Vårdval för gråstarrsoperationer

Vi opererar gråstarr inom vårdval med regionens taxa om Du är folkbokförd i Sverige. Vi tar emot även patienter som är folkbokförda i andra regioner.

Privata gråstarrsoperationer

För Dig som kommer till oss som privatpatient är priset för en konsultation 1200 kronor och en operation kostar 15000 kronor per öga.