Tandvård i olika åldrar
Barn
En fördel med att ha en privattandläkare är att ditt barn får träffa samma tandläkare eller tandhygienist vid varje besök.
Barn från 3 år är välkomna till oss!
Alla barn och ungdomar, som finns på våra listor, kallar till undersökning minst en gång/år.
Tandvård för barn och ungdomar, 3-23 år, är kostnadsfri. Vi har avtal med Region Jämtland Härjedalen.
Tandreglering utför vi i samarbete med Region Jämtland Härjedalens tandreglerare som finns i Östersund.
Ungdomar
Om du tar hand om dina tänder kan de hålla hela livet ut. I Sverige är tandvården avgiftsfri för barn och ungdomar till och med det år de fyller 23. Fr.o.m det år du fyller 24 år har du 600 kr årligen i tandvårdbidrag t.o.m 29 år.
En fördel med att ha en privattandläkare är att du får träffa samma tandläkare eller tandhygienist vid dina besök.
Vuxna
Om du tar hand om dina tänder kan de hålla hela livet ut. Fungerande tänder är betydelsefullt för din totala hälsa. Mister man en eller flera tänder finns det idag alternativ för att återställa funktion och utseende.
Tandvårdsstödet är till för att du ska kunna äta, tala och tugga samt vara ett bidrag till ett godtagbart utseende. Vill du ha en annan typ av behandling får du betala den tillkommande kostnaden själv. Kosmetisk tandvård ingår inte i det statliga tandvårdsstödet
Vuxna fr.o.m 24 år får bidrag till sin tandvård som består av två stödformer
* ett allmänt tandvårdsbidrag
* ett skydd mot höga kostnader
Allmänt tandvårdsbidrag
* Är du 24- 29 år blir bidraget 600 kr per år (1200 kr under två år)
* Är du 30-64 år blir bidraget 300 kr per år (600 kr under två år)
* Är du 65+ blir bidraget 600 kr per år (1200 kr under två år)
Tandvårdsersättning - skydd mot höga kostnader
* Kostnader upp till 3 000 kronor av referenspriset (grunden för beräkning av det statliga tandvårdsstödet) får du betala själv, men du kan använda det allmänna tandvårdsbidraget som delbetalning.
* För kostnader på 3 001-15 000 kronor av referenspriset får du 50 procents ersättning.
* För kostnader över 15 000 kronor av referenspriset får du 85 procents ersättning.
Äldre
När du börjar bli äldre kan du bli tvungen att ta hand om dina tänder lite extra. Mediciner gör att du blir torr i munnen. Du kanske har proteser eller implantat.
Av mediciner producerar spottkörtlar mindre saliv och då måste du sköta din munhygien extra noga. Om du har för lite saliv ökar tillväxten av bakterier och syraangreppet på tändernas emalj blir kraftigare, vilket ökar risken till hål i tänderna. Genom att hålla rent, tugga grönsaker och använda flourpreparat, sugtabletter och munsprayer kan du minska problemet. Proteser påverkas av muntorrhet eftersom defäster sämre om slemhinnan inte är fuktig.
Håll utkik efter fläckar
Tandlossning förekommer hos både äldre och yngre patienter. Om du märker att ditt tandkött har börjat dra sig uppåt och blottar tandhalsarna måste du vara extra vaksam. Ser du några mörka fläckar är det tecken på att du börjar få karies och ska gå till tandläkaren eller tandhygienist.
Försämrad motorik
När du bli äldre kan det vara svårare att hålla rent pga rörelsehinder och försämrad motorik En eltandborste kan då vara en bra hjälp. Vi rekommenderar också oftare besök hos tandhygienisten eller tandläkaren.
Har du stora broar eller implantat behöver du vara extra noga med rengöringen. Runt skruvar är det extra viktigt så att du inte får inflammation i tandbenet. Det underlättas av hjälpmedel som du får av din tandläkare eller tandhygienist.