Akuttandvård

Akuttandvård - vad är det?

Det kan till exempel vara om tanden trillar av oberoende av anledning, om en bit av tanden går av, vid tandvärk, inflammerad tandrot, om en stor fyllning går av eller dylikt. I vilket fall som helst kan det vara klokt att ta kontakt med din tandläkare för en bedömning. Att vänta för länge kan leda till mer omfattande behandlingar.

Vad ska jag göra om min tand blir utslagen eller trillar av?

Först och främst ska du inte hålla tanden i roten, utan i kronan. Se därefter till att skölja tanden ordentligt i antingen vanligt vatten eller mjölk, absolut inga läskedrycker. Om möjligt försök att stoppa tillbaka tanden i hålet den trillat ifrån, och om detta inte är möjligt så behåll tanden i ett glas med vatten eller mjölk. Det är viktigt att man kommer i kontakt med en tandläkare så snart som möjligt, helst inom en timme.

Vad gör jag om en bit av min tand eller fyllning gått sönder?
Om tanden inte lossnat helt utan bara en bit gått av, är det också viktigt att uppsöka tandläkare. Eventuellt är röntgen nödvändigt för att bedöma behovet av en eventuell rotfyllning. Det föreligger även en risk för infektion vid avslagna tänder.

Vad beror tandvärk på?

Tandvärk kan bero på en del olika saker. De vanligaste orsakerna till tandvärk är hål i en tand, spricka, ny tand som växer ut (till exempel visdomstand) och tandköttsinflammation. Du kan själv minska smärtan genom att ta en receptfri smärtlindringstablett samt skölja med varmt vatten.