Behandlingar

Behandlingar utfällbar lista

Akut tandvård

Vid akut smärta eller trauma hjälper vi dig inom 24 timmar. Har du en trasig tand eller andra akuta problem försöker vi ge dig en tid så snart som möjligt.

Barntandvård

Vi tar emot barn men om det finns misstänkt behov av tandreglering rekommenderar vi folktandvården som förstahandsalternativ då processen med ortodontist går mycket smidigare där.

Bettfysiologi

Bettfysiologi omfattar utredning, diagnosticering och behandling av smärta eller funktionsstörningar i käksystemet och närliggande organsystem. Det kan handla om spänningshuvudvärk, smärta i tuggmuskler, ansikte eller käkleder. Behandlingen omfattar oftast bettskena och avslappningsövningar/rörelseträning.

Fyllningar

Om det finns tillräckligt mycket tandsubstans kvar på en trasig eller kariesskadad tand kan man reparera den med compositmaterial eller glasjonomermaterial som återställer tandens form, färg och funktion.

Protetik

Vi återskapar bettets funktion och estetik med hjälp av kronor/broar, implantat och proteser.

Kronor:
Kronor utförs för att restaurera en tand som förlorat så mycket tandsubstans att den inte längre kan byggas upp med composit. De kan tillverkas av olika former av mycket starkt porslin, guld eller metall. Porslinets egenskaper och våra duktiga tandtekniker gör att kronan kommer se exakt ut som en riktig tand. 

Fasader:
Fasader är tunna porslinsskal som limmas fast på tanden efter en mycket lätt preparation av emaljytan för att förbättra estetiken tex vid missfärgningar, erosionsskador eller olika mineraliseringsstörningar.

Broar:
Broar ersätter förlorade tänder. Man använder då granntänderna till de saknade tänder man vill ersätta som stöd. Granntänderna prepareras på ungefär samma sätt som när man gör en krona och sedan framställer tandteknikern en bro i porslin som imiterar naturliga tänder.

Implantat:
Implantat är ofta den bästa behandlingen om man saknar en tand och granntänderna är delvis eller helt intakta. Implantat är titanskruvar som skruvas fast i käkbenet och sedan läker in och blir som en naturlig del av kroppen. Skruven fungerar som en tandrot på vilken man sedan kan skruva fast kronor eller broar i porslin. 

Proteser:
Proteser ersätter en eller flera tänder antingen temporärt eller permanent. Det liknar en tandställning med tänder på. Ställningen, eller skelettet som det också kallas, är gjort i metall eller akryl. Tänderna är i plast och klamrarna man fäster den med till de andra tänderna är i metall. En protes tar man ur dagligen och rengör.

 

Rotbehandlingar

Om en infektion uppstår i en tand behöver den i de flesta fall rotbehandlas om den ska behållas. Behandlingen går till så att tandens kärl och nerver (pulpan) avlägsnas och tandens kanaler rensas från bakterier med små filar och antibakteriell vätska. Sedan försluts kanalerna med ett bakterietätt rotfyllningsmaterial så att inga nya bakterier kan komma dit. Behandlingen tar vanligtvis mellan 60-120 minuter och utförs under lokalbedövning.

Parodontit (tandlossning)

Parodonti/tandlossning beror på en obalans mellan bakteriebeläggningar på tändernas ytor och immunförsvaret. Bakteriebeläggningarna kan vara mjuka (plack) och hårda (tandsten). Plack kan du avlägsna själv genom god munhygien med tandborste och tandtråd/mellanrumsborstar/tandstickor. Tandstenen kan du inte avlägsna själv och då kan vår tandhygienist hjälpa dig. Förutom att ta bort tandsten kommer hon att polera och återställa fluorskyddet med fluoridlack. Hon kommer även, vid behov, ge dig instruktioner så att du kan optimera din munhygien. I de fall när tandstenen sitter så pass långt ner på rotytan att tandhygienisten inte kommer åt att ta bort den kan vi utföra s.k parodontalkirurgi där inflammationsvävnad och tandsten avlägsnas och benet/tandköttet ofta justeras för att det sedan ska bli möjligt att rengöra ordentligt.

Förebyggande tandvård

För att så långt det är möjligt förhindra sjukdom i munhålan behöver man dagligen sköta om sin munhygien. Det är dock individuellt hur mycket och vad man behöver göra och därför är det viktigt att var och en får rätt rådgivning. Det kan både tandläkaren och tandhygienisten hjälpa dig med.

Tandblekning

Tandblekning kan göra dina tänder flera nyanser ljusare. Det är dock en del man måste ta med i beaktan varför vi rekommenderar att alltid göra första tandblekningen här på kliniken. Avtryck tas i över och underkäke och blekskenor framställs som är helt anpassade efter just dina tänder. Efter att vi provat skenorna och instruerat dig kan du påbörja blekningen hemma. Blekgelen innehåller väteperoxid och finns i olika styrkor. Vilken styrka du ska ha beror på om du vill bleka tänderna en kortare period under dagen eller under natten när du sover. Innan en blekningsbehandling påbörjas är det viktigt att tänderna undersöks för att säkerställa att det inte finns skador som kan förvärras av blekningen samt att de rengörs och poleras ordentligt för bästa resultat.