Kost

Att äta är nödvändigt för att leva, det är gott och det är ett sätt att umgås. Under en livstid äter vi mellan 40-50 ton. Att föra över matglädje och vanan med regelbundna måltider är bland det viktigaste vuxna kan göra för barnen. Försök att göra måltiden till en gemensam sammankomst i familjen.

Planera och komponera

Människan mår bäst av att äta flera måltider fördelade över dagen. Blodsockret hålls på en mer jämn nivå, du känner dig mindre trött och mindre hungrig. Det kan vara lämpligt att förutom frukost, lunch och middag äta några mindre mellanmål.

Tallriksmodellen

Det krävs lite eftertanke för att få bra sammansättning på maten. Tallriksmodellen är ett bra hjälpmedel när du planerar dina huvudmåltider. Den ger en bild av hur stor plats olika delar av maten bör ta på tallriken.

Lågenergiförbrukarens tallrik:

50% grönsaker, rotfrukter
25% pasta, ris, potatis
25% kött, ägg, fisk

Högenergiförbrukarens tallrik:

50% pasta, ris, potatis
25% grönsaker, rotfrukter
25% kött,fisk,ägg

Planera huvudmåltiden efter tallriksmodellen så blir det bra balans. Tallriksmodellen gäller också för barn från ca två års ålder och ungdomar. När barnen går i skolan ska de i stort sett äta samma mat som vuxna. Har du ett stillasittande arbete eller inte kan röra dig så mycket väljer du en lågenergitallrik. Har du däremot ett fysiskt krävande arbete eller på annat sätt är fysiskt aktiv väljer du högenergitallrik.

BMI

För att definiera graden av övervikt används BMI (Body Mass Index) BMI =vikten (kg)/(längden x längden)

Midjemått

Midjemått används också som ett komplement till BMI.
Män med midjeomkrets >102 cm och kvinnor med midjeomkrets>88 cm har större risk att utveckla metabola komplikationer.

Hur hittar jag bra mat?

Naturligt nyttiga och fettsnåla matvaror är grönsaker, rotfrukter, potatis, frukt, fisk, kyckling och rent kött. Nyckelhålet ger information om magra, goda och fiberrika produkter exempelvis bröd, pasta, flingor, mjölk, fil, ost och charkuterivaror.

Vikten

Det är normalt att lättare gå upp i vikt när man blir äldre. Kroppens funktioner saktar ner, muskelmassan minskar och vi behöver mindre energi men ändå lika mycket näring. Det bästa sättet att hålla vikten är att äta regelbundet enligt tallriksmodellen, äta varierat och motionera. Människor med stabil vikt har ofta regelbundna matvanor. Tre huvudmål och två mellanmål om dagen är lagom.