Att tänka på efter din behandling


Efter lagning med komposit

Om bedövning använts vid behandlingen, kan dina läppar, kind och tunga vara avdomnade i flera timmar efter besöket. Undvik då all tuggning och varm dryck tills bedövningskänslan försvunnit. Det är väldigt lätt att bita eller bränna sig i slemhinnorna när man är bedövad. Eftersom lagningen är helt härdad när du lämnar behandlingsrummet kan du börja tugga med din fyllning direkt efter att eventuell bedövning gått ur. Efter att man fått en kompositlagning gjord är det är normalt att uppleva en ökad känslighet för varmt, kallt eller tryck i tanden. De flesta besvär är övergående och beror mycket på lagningens omfattning eller vad som föranlett till behandlingen. Även området för var den eventuella bedövningsinjektionen lades kan upplevas ömt. Ta hjälp av receptfria värktabletter vid behov. Om bettet känns ojämnt, om du upplever ihållande värk eller har andra frågor, kontakta oss för vägledning.

Efter tandhygienistbehandling

Tandsten ligger ofta i anslutning till tandköttet eller långt ner i tandköttsfickorna. Det innebär att en tandstenborttagning inte sällan lämnar tandköttet ömt. Beroende på hur omfattande behandlingen varit kan besvären variera. Tandköttet brukar läka inom en till två veckor och med det avtar även besvären. Ta hjälp av receptfria värktabletter vid behov. Tar du blodförtunnande läkemedel kontrolleras blödningen alltid innan du lämnar behandlingsrummet men kan i enstaka fall tillta efter att du lämnat kliniken. Kontakta då oss och om vi har stängt hänvisar vi till Sjukvårdsupplysningen via 1177. Har du fått bedövning i samband med behandlingen ska du avstå från tuggning och intag av varm dryck tills bedövningskänslan försvunnit för att undvika att bita eller bränna dig. Bedövningen kan sitta i några timmar. Efter behandlingen är det vanligt med ilningar i tänderna i samband med att tandköttet stramar till sig runt tänderna när det läker.

Efter tandborttagning eller operation

Direkt efter tandborttagningen eller operationen kontrolleras blödningen i behandlingsstolen varefter ofta en kompress placeras över såret som ett tryckförband. Du ska tre timmar efter ingreppet avstå från att skölja, drick och äta. När dessa tre timmar passerat ska du försäkra sig om att bedövningskänslan försvunnit innan du kan börja äta och dricka som vanligt för att undvika att bita eller bränna dig. För att minska risken för smärta och svullnad ska du under första dygnet efter tandborttagningen eller operationen tänka på att ta det lugnt, undvika fysisk ansträngning samt sova med huvudet högt. Smärta uppträder ofta när bedövningen släppt och kan fortsätta i normalt upp till en vecka men i sällsynta fall närmare två veckor. Använd då receptfria värktabletter. Tål du paracetamol (ex Alvedon) och ibuprofen (ex Ipren) är dessa särskilt bra att kombinera (som exempel 2 tabletter á 500 mg paracetamol tillsammans med 1 tablett 400 mg ibuprofen tre gånger per dag med minst 4-6 timmars mellanrum). Första dygnet är det normalt med lätt blödning från såret. Stilla den genom att bita ihop hårt på en kompress som du fått från kliniken eller en ren näsduk i ca 30 minuter i sittande ställning. Du borstar tänderna som vanligt på kvällen, men om du fått stygn i samband med ingreppet ska du ej borsta i området för där dessa finns. Du har i dessa fall fått instruktion i att skölja med klorhexidinlösning 0,2% vilken tillfälligt ska ersätta renhållningen i området där du ej kan borsta rent tandytorna. Du sköljer med lösningen två gånger om dagen i ca en vecka om inget annat angivits och detta efter tandborstning när all tandkräm noggrant sköljts ur munnen. Klorhexidin kan ibland lämna ifrån sig ytliga missfärgningar på tänderna, men försvinner med tandborstningen när du väl avslutat din behandling med den. Om svullnad och blåmärken skulle uppträda i mun och ansikte sker det oftast efter två till tre dagar efter ingreppet och försvinner efter ca en vecka. Under läkningsprocessen kan såret se gult ut på ytan vilket är normalt. Om du efter behandlingen får hög feber, känner dig sjuk, blödningen ej upphör, du ej får bukt med besvärande smärta eller du har andra frågor, kontakta oss för vägledning. Har vi stängt ber vi dig att vända dig till Sjukvårdsupplysningen via 1177.