Tips om tandvård

Du själv är din viktigaste tandvårdare

Bra kost, regelbundna vanor och daglig rengöring är basen för en god tandhälsa. Tveka inte att rådgöra med din tandläkare eller tandhygienist om du har frågor och funderingar.

Fluor förhindrar hål

Genom att hålla dina tänder rena och genom att tillföra fluor, till exempel från tandkräm, sköljvätska eller sugtabletter, kan kariesangrepp förebyggas och till och med stoppas i ett tidigt skede.

Undvik att röka

Rökning är den största enskilda orsaken till dålig mun- och tandhälsa. Försök att sluta röka – eller rök lite mindre.

Undersök dig regelbundet

Karies sitter ofta där det är svårt att komma åt och därför bör du låta tandvårdspersonal undersöka dina tänder regelbundet. Att förebygga är den billigaste och mest smärtfria metoden.

Ät rätt kost

Bra kost för kroppen är bra kost för tänderna. Undvik rörsocker – en normalviktigt kvinna bör inte äta mer än cirka 45 gram per dag. Tänk på att frukt innehåller syror som fräter på tänderna, och fruktsocker som kan ge skador på tänderna.

Undvik att småäta

Borsta tänderna innan du ska sova. Små barn bör inte dricka söta drycker i nappflaskan – vatten är bäst när man är törstig. Mat som kräver tuggning är bra. Det ökar salivproduktionen.

Muntorrhet kan förvärra tandbesvär

Om du är torr i munnen har du för lite saliv, vilket ger sämre skydd mot hål i tänderna. Vissa läkemedel kan ge muntorrhet. Rådgör med din tandläkare eller tandhygienist! Det finns hjälpmedel.

Regelbundna vanor ger friska tänder

Med goda och regelbundna vanor kan du hålla tänderna friska hela livet. Låt tandläkaren eller tandhygienisten kontrollera dina tänder och ditt tandkött regelbundet.

Borsta morgon och kväll

Det är viktigt att både barn och vuxna borstar tänderna minst två gånger om dagen. Dessutom behöver du som vuxen göra rent ordentligt med hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar.