Tandblekning

Det finns flera olika sätt att bleka sina tänder på.

Dag eller nattblekning med skena:
Detta är vår vanligaste metod där vi tar avtryck på dina tänder och därefter gjuter en mjuk plastskena att lägga blekningsmedlet i. Efter att vi har provat ut skenan och instruerat dig kan du påbörja tandblekningen hemma. Fördelen med denna metod är att resultatet står sig länge och du kan i framtiden endast komplettera med nytt tandblekningsgel då skenan kan återanvändas så länge du inte gör större förändringar i munnen. Blekningsgelen innehåller väteperoxid och finns i olika styrkor. Vilken styrka du ska ha beror på om du vill bleka tänderna en kortare period under dagen eller under natten medan du sover.

Internblekning av missfärgade rotfyllda tänder:
Det kan vara så att man är nöjd med färgen på sina tänder generellt men har en rotfylld tand som är extra gul, grå eller brun. För att minska nyansskillnaden mellan dessa tänder kan man göra en så kallad "walking bleach".  Då applicerar man blekningsmedlet inne i den rotfyllda tanden och låter patienten gå med det några dagar. Processen brukar behöva upprepass två eller tre gånger innan den rotfyllda tandens färg ändras och smälter bättre in med de övriga.

Behandling av vita fläckar på tänderna:
Det är inte helt ovanligt att ha mineralisationsstörningar på tänderna som ger vita fläckar. Tidigare gick dessa fläckar inte att behandla icke-invasivt men tack vare behandlingsmetoden Icon (en resininfiltration) kan man nu jämna ut dessa fläckar utan att borra i tänderna. Icon metoden innebär att man applicerar en syra på tandytan som öppnar upp porerna och när porerna är öppna appliceras ett resin som enkelt förklarat fyller ut porerna och jämnar ut färgskillnaden. Behandlingen tar ca 60-90 minuter beroende på fläckarnas omfattning. 

Innan en blekning eller Icon behandling påbörjas är det viktigt att tänderna undersöks för att säkerhetsställa att rätt metod används för önskad effekt. Vi kan även erbjuda klinikblekning via samarbetspartners om så önskar.

Läs vidare: