Behandlingar

Här kan du läsa mer om de behandlingar Team Svalan erbjuder.

Lista över behandlingar

Akut tandvård

Vi strävar efter att ge dig akut hjälp samma dag.

Hos oss kan man få så kallade "comfortbehandlingar" gjorda. Tandhygienisten eller tandsköterskan gör då en temporär lagning på den trasiga tanden och vi bokar sedan upp en tid för lagning eller krona.
 
 

Estetisk tandvård

Ett vackert leende och friska tänder har stor betydelse för självkänsla. Att ha vita, jämna tänder är en genomgående önskan. Idag finns flera möjligheter att påverka tändernas färg, form och ställning.

Missfärgningar

Vissa missfärgningar av t ex tobak, te, kaffe mm kan vi ofta polera bort med polerpasta.

Skalfasader/ kronor

I vissa fall när man inte kan bleka tänderna eller om man vill förändra formen på tanden, kan man göra sk skalfasader eller skalkronor på tänderna. Det innebär att man slipar minimalt på tanden och sedan “limmar” på ett tunt porslinsskal, ungefär som en lösnagel på tanden. Skalfasaden sitter hårt och lossnar inte.

Är tänderna mycket lagade sedan tidigare gör man oftast “vanliga” porslinskronor. Enklare formförändringar som t ex ett litet mellanrum mellan två tänder, kan man ibland lösa genom att bygga på tänderna med fyllningsmaterial i tandens färg.

Missfärgade fyllningar

Missfärgade och missprydande fyllningar och fyllningsskarvar är något som många är besvärade av. Om missfärgningen endast är ytlig kan den ibland poleras bort men i de allra flesta fall behöver fyllningen bytas ut för att resultatet ska bli bra.

Förebyggande tandvård

Förebyggande tandvård är mycket viktigt hos oss – vi vet att det är detta som är nyckeln till ett frisk leende.

Vi har alla olika förutsättningar i livet- även när det gäller benägenhet för tandsjukdomar. Hos oss får du veta hur just du ska sköta dina tänder för att undvika att få karies, tandköttsinflammation eller tandlossning.

Implantat

Våra tänder är inte hela vår personlighet men en stor del av den. Friska tänder är livsglädje. Det är först när vi förlorat en eller flera tänder som vi blir medvetna om hur mycket det påverkar livskvaliteten. 

Har du förlorat en eller flera tänder? Ung eller gammal, tandlossning eller karies, olycksfall eller avsaknad av tandanlag. Tandimplantat är ett idealiskt sätt för dig att få tillbaka ditt tidigare utseende och tuggfunktion.

Vad är ett tandimplantat?

Ett tandimplantat är en liten titanskruv. Titan är ett material som accepteras väl av kroppen och skruven ersätter en förlorad tandrot. Tandimplantatet sätts in direkt i käkbenet och växer fast.

Hela behandlingen på kliniken

Alla implantbehandlingar utförs på kliniken och operationen tar mellan 30-90min. Vi använder vanlig tandläkarbedövning, du behöver alltså inte vara sövd vid operationen. Efter operationen mår man oftast bra och smärtorna är i de flesta fall små. Nästan alla kan gå till jobbet eller skolan redan nästa dag.

Läkningstiden – eller den tid det tar för implantatet att växa fast bra i benet - är i de flesta fall ca 12 veckor. Efter inläkning kan "nya" tänder byggas med implantatskruvarna som stöd. 

Specialist i käkkirurgi

Vi samarbetar med tandläkare Sanjiv Kanagaraja Ass. Professor & specialist i käkkirurgi. Till vardags arbetar han som chef på Specialistkliniken för käkkirurgi Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Sanjiv forskar om benersättningsmaterial och håller regelbundet föreläsningar i implantatkirurgi för tandläkare. Han har lång och gedigen erfarenhet av avancerad implantatkirurgi – en trygghet för dig som patient.

Läs mer här.

Kronor och broar

Har tänderna mer omfattande skador behöver hela tandkronan ersättas med en konstgjord krona.

Vi arbetar med metallkeramiska och helkeramiska konstruktioner som E-max och Zirkonium, det är mycket starka och vackra kronor med lång hållbarhet. Styrkan och passformen fås genom datorstyrd framställning sk CAD/CAM. Slutförandet görs för hand av våra skickliga tandtekniker.

Vi samarbetar med lokala tandtekniker som garanterar äkta material och högsta kvalitet. Detta gör att du får en individuellt anpassad krona med maximalt estetiskt utseende.

B&J Dentallaboratorium

Lagningar

Vi lagar tänderna med komposit som är ett plastmaterial. I belastade områden använder vi en nanohybridkomposit med hög hållfasthet.

Vi använder, om möjligt, ett modernt matrissystem, Garrison Composi-Tight 3D, som minimerar risken att mat fastnar mellan tänderna vilket varit ett problem med traditionella system. Du slipper den vanliga "skruvtvingen" runt tanden.

Garrison Composi-Tight 3D

Se mer här.

Tandblekning

Med tiden blir tänderna mörkare på grund av ökad mineralinlagring och färgämnen i mat och dryck. Vi kan erbjuda dig modern tandblekning både i samband med protetisk behandling eller om du bara vill ljusa upp ditt leende.

För din egen säkerhet vill vi alltid att en tandläkare eller tandhygienist undersöker och gör en bedömning av ditt tandstatus innan blekningen påbörjas. Har du hål eller dåliga fyllningar behöver det åtgärdas först. Att bleka tänderna är ett ganska enkelt sätt att få vitare tänder. Vi rekommenderar att bleka långsamt med en särskild mjukplastskena som är individuellt utformad.

Man lägger blekmedlet i skenan och bär den på kvällar eller nätter, tills man är nöjd med resultatet, oftast 5-10 tillfällen. Blekningen som vi utför är skonsam och skadar inte emaljen. Vi använder Opalescense blekningsgel som är både milt för tänderna och effektivt.

Undersökning

Vid första besöket hos oss undersöker vi dina tänder. Då frågar vi om ditt allmänna hälsotillstånd. Detta för att kunna ge dig en säker och trygg behandling. Vi vill också veta hur du tidigare har upplevt dina tandläkarbesök och om du har några speciella önskemål.

Normalt sätter vi av 40-50 minuter så vi kan göra en noggrann undersökning och erbjuda förebyggande behandling så du kan hålla dina tänder friska.

Vi tar röntgenbilder och ibland också foto på dina tänder, registrerar vad som tidigare utförts i din mun, och ställer diagnos. Sedan går vi tillsammans igenom det behov av behandling som eventuellt finns.
Du får alltid en kostnadsberäkning på den föreslagna behandlingen.

När du är färdigbehandlad kommer vi tillsammans överens om lämpligt tidsintervall för återbesök.