Behandlingar

Vi är en komplett tandklinik med ett brett utbud av tandvård. Läs mer om vad vi erbjuder här nedan!

Behandlingar

Undersökning

Regelbundna kontroller är en bra investering

Vid en undersökning börjar vi alltid med att du får svara på några frågor om din hälsa. Om du äter medicin underlättar det om du tar med en medicinlista.

Vi undersöker sedan dina tänder och tandkött. I en basundersökning ingår fyra röntgenbilder, men inför vissa behandlingar eller vid misstanke om sjukdom kan flera bilder eller mer avancerade röntgenmetoder behöva användas.

Mindre tandstensbeläggningar kan tas bort vid undersökningstillfället.

I samband med undersökningen samtalar vi om din munhälsa och du får råd om hur du på bästa sätt ska sköta dina tänder. Om du behöver ytterligare behandling så gör vi en plan tillsammans. Du får också ett kostnadsförslag. Vi gör allt för att du skall känna dig trygg med den information som du får, vad den föreslagna behandlingen innebär, ger för förväntat resultat och vad det kommer att kosta.

Akuttandvård

Har du tandvärk, har du bitit sönder en tand eller har det hänt något annat med dina tänder eller mun?

Lugn, vi hjälper dig! Kontakta oss omgående på 031 81 86 81 så bokar vi in en tid. Vi gör alltid vårt yttersta för att du ska få hjälp samma dag.

Har besvären uppstått under helgen eller sent på kvällen, använd formuläret till höger så kontaktar vi dig för en tid så snart vi är på plats.

Barntandvård

Avgiftsfri tandvård 0-24 år inom Västra Götaland

Barn och ungdomar i Västra Götaland har fri tandvård till och med det år de fyller 24 år. Detta innebär att ditt barn garanteras fri tandvård i samband med de rutinundersökningar som bör utföras var 12:e – 24.e månad. I samband med akut omhändertagande har barn och ungdom också avgiftsfri tandvård.

Kan man välja tandläkare?

Ja, du kan fritt välja tandvårdsklinik i hela Västra Götaland. Välkommen att boka tid för ditt barn här.

Vem undersöker?

Undersökningarna utförs av tandläkare, tandhygienist eller tandsköterska. I samband med undersökningen registreras om det är någon avvikelse och om det är något som ska behandlas. Det kan gälla karies, bettavvikelser med mera. Man gör också en bedömning om man ska behandla på en gång eller om man kan avvakta. Vid omfattande eller komplicerade avvikelser kan ditt barn remitteras till specialist.

Be gärna din tandläkare att förklara vad man hittat i samband med undersökningen och hur man skall behandla eller förebygga detta.

Om du inte är nöjd med omhändertagandet hos din tandläkare kan du alltid vända dig till ansvarig klinikchef eller landstingets patientnämnd.

Bettfysiologi

En vanlig orsak till att patienter söker vård hos oss är att personen har smärta i munnen, ansiktet eller käkarna. Smärta som ofta påverkar grundläggande funktioner som att kunna äta, tala och tugga. Utöver obehaget med smärta så är dessa funktioner mycket jobbiga att leva förutan. Smärtor som inte beror på tandvärk kan ofta härledas till käkleden, käkmuskulaturen och dess påverkan på tänderna.

Bettfysiologi är en avdelning inom tandläkarvetenskapen som omfattar tuggsystemets anatomi, funktion och fysiologi. Störningar i tuggsystemet kan leda till muskelömhet, värk i ansikte och käkleder, skadade tänder och huvudvärk.

Upplever du smärta i ansikte och käkleder så hör av dig till oss på 031 81 86 81 så bokar vi en tid för undersökning.

Bettskenor

Pressar du dina tänder när du sover? Med en bettskena slipper du huvudvärk och smärta i käkarna.

En patient är oftast i behov av en bettskena när personen:

  • Gnisslar tänder
  • Pressar ihop käkarna

Detta kan i sin tur leda till att käklederna och käkmuskulaturen drabbas av en inflammation som ofta yttrar sig som värk. Man kan känna sig stel och spänd i käkarna på morgonen eller känna av något som kallas för spänningshuvudvärk.

En bettskena påverkar käk och nacksystemet på så vis att käkmuskulatur och käkleder avlastas. Detta får muskulaturen att slappna av. När en patient gnisslar tänder med bettskenan inne i munnen sliter man på skenan istället för att slita ner sina tänder.

I dagens samhälle är stress en faktor som leder till att man gnisslar eller pressar ihop tänderna. Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig? Kontakta oss på 031 81 86 81.

Funktionell estetik

Estetisk tandvård inriktar sig på att förbättra våra tänders utseende och estetiska intryck. Funktionell estetik är när den estetiska behandlingen kombineras med traditionell tandvård och tar hänsyn till krafter, hälsa och tuggfunktion. På så sätt uppnår vi både ett vackert och hållbart resultat för en lång tid.

Förebyggande tandvård

Våra tandhygienister arbetar bland annat med förebyggande tandvård, vilket minskar risken för karies (hål i tänderna) och parodontit (tandlossning).

De behandlar tandköttsinflammation och tandlossning, gör undersökningar samt diagnostiserar karies och parodontit. Tandhygienisten hjälper dig med att få en god munhälsa och ger dig råd och tips för din egenvård.

De erbjuder dig även:

  • Puts av fyllningar om det behövs samt polering av tänderna
  • Borttagning av missfärgningar med  Airflow teknik
  • Undersökning av slemhinnan i munnen och hjälp o tips om du är muntorr
  • Borttagning av tandsten med handinstrument och ultraljud
  • Behandling av känsliga tandhalsar
  • Förebyggande behandling av karies, med kostinformation och olika
  • fluorbehandlingsmetoder
  • Behandling av inflammation runt implantat
  • Fastsättning av tandsmycke
  • Blekning av tänder enligt nya EU regler
  • Remittering till specialister
  • Leg tandhygienister har receptförskrivningsrätt på fluorpreparat, nikotinpreparat, vissa antibakteriella och smärtstillande preparat
  • Behöver du smärtlindring vid behandling kan du självklart få det

Tandvårdsbidrag

Visste du att det finns ett ”särskilt tandvårds bidrag” på 600 kr per halvår?

Tandvårdsbidraget kan användas vid förebyggande tandvårdsåtgärder. Exempel på de kriterier som ger dig rätt till det särskilda tandvårdsbidraget är att du är muntorr på grund av långvarig behandling med läkemedel eller strålning, har Sjögrens Syndrom, KOL m.fl. sjukdomar. Mer information finns på www.socialstyrelsen.se/tandvard och från våra tandhygienister.

Dina besvär skall kunna styrkas med läkarintyg och eventuellt ett salivprov som visar på nedsatt sekretion. Våra tandhygienister hjälper dig med detta.

Kontakta oss på 031 81 86 81 så berättar vi mer och bokar in dig för ett besök.

Huvudvärk

Ett vanligt tecken på tandpressning är att du vaknar med huvudvärk på morgonen.

Ont i huvudet har de flesta haft många gånger. Huvudvärk är för det mesta ofarligt och går över av sig själv eller med hjälp av enkla värktabletter. Det finns många olika sorters huvudvärk och också många olika orsaker till värken. De vanligaste sorterna är migrän och Hortons huvudvärk men en annan vanlig sort är spänningshuvudvärk. Vid plötslig och svår huvudvärk är det viktigt att Du kontaktar Din vårdcentral.

Spänningshuvudvärk kan bero på att man gnisslar tänder eller biter ihop hårt då man sover. Ett vanligt tecken är att man har huvudvärk på morgonen då man vaknar. Ofta beror detta på att man har ojämnheter i sitt bett som leder till spänningar i tuggsystemet. Gnisslande tänder kan utöver huvudvärk ofta leda till att tänderna slits ner och behöver byggas upp igen för att få ett fungerande bett.

Ofta försvinner spänningshuvudvärken om vi bygger upp det slitna bettet igen med kronor eller bara justerar de felställningar som finns i betten genom bettslipning.

Implantat

Om du har förlorat en eller flera tänder finns det oftast möjlighet att ersätta dessa med tandimplantat.

Vad är ett implantat?

Ett tandimplantat består av en titanskruv som opereras in i käkbenet. Titanskruven fungerar som en rot. En distans fästs på skruven och på distansen en tandkrona i metall och porslin. På så sätt fäster man in och bygger upp en ny och naturtrogen konstgjord tand – ett implantat.

Man kan ersätta enstaka tänder, flera tänder eller hela käkar av tänder. Ett implantat kan göras så att ingen kan se att det är en konstgjord tand.

Resultatet

Flera faktorer spelar roll för resultatet. Exempel på faktorer som försvårar är rökning, pågående tandlossningssjukdom, dåligt inställd diabetes, dålig munhygien och kraftig tandgnissling.

Fördelar med implantat:

  • Man undviker att slipa på och skada friska närliggande tänder, som man riskerar att göra när man istället väljer att bygga en bro för att fästa in en konstgjord tand på.
  • Behandlingen är permanent och ett tandimplantat läker fast i benet. Det blir en konstruktion som sitter fast på ett liknande sätt som alla dina andra tänder.
  • Tandimplantatet ser ut och känns som naturliga tänder.
  • Man slipper obehaget av avtagbara tandersättningar som inte känns fullt så naturliga i munnen.
  • Det blir lättare att tugga fast föda.
  • Graden av antal lyckade behandlingar är mycket hög.
  • Förbättrad livskvalitet.

Nackdelar med implantat:

  • Tandimplantat kan drabbas av tandlossning  precis som vanliga tänder. Detta kallas periimplantit.
  • Det krävs en viss mängd ben på höjden och bredden i käkbenet för att man ska kunna operera in ett implantat.
  • Behandlingen tar längre tid än andra terapier pga att ett tandimplantat måste få tid för att läka in i käkbenet. Läkningstiden är individuell.
  • Det är svårare att hålla rent runt tandimplantat än runt vanliga tänder.
  • Nya stora konstruktioner såsom en implantatbro i munnens framsida kan bidra till att patienten får problem med att uttala vissa ljud. Detta är övergående och patienten har oftast efter några veckor inga problem kvar.

Vi arbetar med implantatsystemen Astra Dentsply och Nobel Biocare. Vi har ca 20 års erfarenhet av implantatbehandlingar.

Karies

Karies - den vanligaste infektionssjukdomen

Karies, det vill säga hål i tanden, är en infektionssjukdom orsakad av bakterier som lever på tandytan. Tandens vävnad löses upp och det blir ett hål.

Av svenska tolvåringar har fler än 1/3 symptom i form av kariesskador så stora att de måste åtgärdas, eller så har de redan fyllningar som tecken på behandlad kariesskada. Många medelålders och äldre människor har blivit helt eller delvis tandlösa på grund av sjukdomen, som var ännu mer utbredd i deras ungdom. Då var det mycket ovanligt att hitta en patient med kariesfria tänder.

Genom att borsta tänderna varje dag, morgon och kväll, att använda tandtråd regelbundet och att med jämna mellanrum komma till oss för en kontroll försäkrar du dig om att ha friska och kariesfria tänder genom hela livet.

Panoramaröntgen

Att ta röntgenbilder, sk bite-wing ingår i din basundersökning hos både tandläkare och tandhygienister och används inom all modern tandvård.

Röntgen gör att tandläkaren kan se om det finns hål i eller mellan tänderna, om det är förändringar runt roten på en tand eller om det finns plats för en visdomstand. Röntgen används också för att kunna se andra saker i samband med en behandling.

Med de digitala röntgensystem som används hos oss på Tandläkargruppen, kommer röntgenbilden snabbt upp på skärmen och strålningsdosen är betydligt mindre idag än tidigare.

Det finns även andra typer av röntgensystem såsom OPG och CBCT. OPG står för OrthoPantoGram och är en röntgenbild som visar en panoramabild av tänderna, benstrukturen i över- och underkäke, bihålorna samt käklederna. Tekniken medför att tandläkaren får mer information i en och samma bild.

För patienter som har svårt för att hålla en bildplåt inne i munnen, så som man gör vid traditionell röntgen, är tekniken ett bra alternativ. Patienten behöver inte ha något alls inne i sin mun. Röntgenapparaten rör sig från sida till sida i en båge framför patientens ansikte. Det tar ca. 20 sekunder att ta bilden.

utrustning.jpg

Proteser

Är du i behov av en protes? Boka tid hos oss så berättar vi hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt.

En protes har man för att ersätta förlorade tänder. Det kan vara en helprotes för att ersätta alla tänder i en käke eller en delprotes för att ersätta en eller flera tänder. Proteser är avtagbara och det är att föredra att de plockas ut till natten. Kanske är det så att det inte går att sätta in ett implantat eller en bro. Vid sådana fall kan man välja att göra en protes. Det kan också vara så att man sätter in en protes i väntan på annan behandling, exempelvis under tiden som en implantatskruv läker in.

Rotfyllningar

Det finns flera orsaker till att pulpan inuti tanden dör. Det kan bero på karies, läckande fyllningar och tandgnissling.

En inflammation eller infektion inne i tanden innebär att pulpan är skadad. Besväras du av molande värk, känslighet för kyla och värme, svullnad och ömhet kan det vara tecken på en skadad pulpa. Det är dock inte alltid du får symptom. En levande pulpa är förstås att föredra, men tanden går att rädda även om pulpan skulle dö. Lösningen är rotbehandling.

Kontakta oss på 031 81 86 81 så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig.

Skalfasader

Skalfasader kan göra underverk för dina tänder

Skalfasader dvs en konstgjord yta som fästs på dina tänder är en bra lösningen för patienter som vill ändra sitt utseende på tänders form eller vill maskera missfärgade tänder.

För att göra fasaderna naturligt levande och ytterligare försköna ditt leende arbetar Cosmodent AB med luminerande, fluorescerande samt opalescerande porslinsorter. Det finns olika sätt att skikta fasaden på beroende på vilken förändring man vill åstadkomma.

Det är mycket viktigt för slutresultatet att man tar hänsyn till färgen på underlaget, dvs färgen på patientens egna tand som skalfasaden skall fästas på. Om den egna tanden är väldigt mörk (färgnyans A4) och man vill uppnå en väldigt ljus färg (nyans A1) är det viktigt att maskera bort den mörka färgen så att den inte skiner igenom skalfasaden. Det är också viktigt med hur övergången mellan skalfasaden och patientens egna tand görs. Slutresultatet blir en tand som ser naturlig och levande ut.

Fördelar med skalfasader:

  • Naturlig genomskinlighet, så kallad naturlig translucens
  • Perfekt passform
  • Hög estetik
  • Metallfritt

Vill du veta mer om vad skalfasader kan göra för ditt leende? Kontakta oss på 031 81 86 81 så bokar vi in dig för en kostnadsfri konsultation.

Snarkning

Snarkning är både ett socialt och medicinskt problem, men det går att förhindra med hjälp av en snarkskena.

Du som snarkar mycket och lider av lätt till måttlig så kallad sömnapné (andningsuppehåll) kan få hjälp hos oss med utformningen av en anti-apnéskena. Det är en typ av bettskena som reducerar snarkning och eventuella andningsuppehåll. Vi samarbetar med läkare och sömnlaboratorier vilket innebär att du genomgår en sömnutredning i samband med behandlingen. Sömnapné är livshotande. Tecken på sömnapné är dagtrötthet trotts att man har haft tid att sova 6-9 timmar, att man är uppe och kissar på natten och ibland kan sömnapné leda till förhöjt blodtryck. Har du dessa symptom skall sömnapné utredas.

Snarkskena

Vi är certifierade för SomnoMed snarkskena, som är världens ledande produkt för behandling av sömnapné. När vi tar fram en snarkskena för dig så anpassas den efter din över- och underkäke. Snarksskenan, som du har i munnen under hela natten, lyfter fram din underkäke. Dina luftvägar får på så sätt hjälp att vidga sig, du kan andas fritt och snarkning undviks.

I kliniska studier om social snarkning och lindrig, så kallad obstruktiv sömnapné, har läkare och tandläkare funnit att en väl genomförd behandling innebär en avsevärd förbättring av patientens symtom.

Kontakta oss på 031 81 86 81 så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig!

Tandblekning

Tandblekning på klinik med Philips zoom, utföres med EU godkända preparat.

Pris

Pris inkl. hemmablekningskit. 3.900:-

Visste du att…

Enligt EU:s nya regler får tandblekning endast utföras av tandläkare i samband med undersökning. Vi erbjuder detta under säkra former.

Tandreglering

Det är aldrig för sent att korrigera sneda tänder

Ett väl fungerande bett som dessutom är estetiskt tilltalande ger i väsentlig grad ökad livskvalitet och förbättrar förutsättningarna för att man skall kunna upprätthålla en god munhälsa. Målet med tandreglering är att åstadkomma detta hos varje patient.

Sneda tänder svårt att hålla rent

Sneda och vridna tänder är svåra att hålla rena, och dåligt rengjorda tänder kan i värsta fall leda till karies, tandköttsinflammation och förlust av tänder.

Risk för skador och störd bettfunktion

Hos en del barn med överbett kan talet vara påverkat och risken för skador på framtänderna vara stor. Felställda tänder kan också orsaka felaktig bettfunktion, vilken i sin tur leder till onormalt slitage på tänderna och överbelastning på käkbenet.

Även om den felaktiga funktionen inte så ofta orsakar några större problem hos det växande barnet, kan den under vuxenlivet ge upphov till olika former av tuggmuskelsmärtor, käkledsbesvär, ansikts- och nacksmärtor, kronisk huvudvärk och spänningshuvudvärk. Problem av den här arten kan många gånger avhjälpas eller förebyggas med hjälp av tandreglering.

Social betydelse

Man skall inte heller underskatta den sociala betydelsen av att ha estetiskt tilltalande tänder som harmonierar med läppar och ansikte. En korrigering av ”sneda tänder” med tandreglering ökar individens psykiska välbefinnande och självkänsla.

Tandreglering med Invisalign

invisalign-banner-2.jpg

Tandreglering med Invisalign

Invisaligns tandskenor flyttar dina tänder med hjälp av en serie nästan osynliga och borttagbara tandskenor. Skenorna är specialgjorda efter dina tänder för högsta bekvämlighet. Efterhand som du byter tandskena varannan vecka kommer dina tänder att, lite i taget, dag för dag, gradvis att flyttas tills de når sitt beräknade slutliga läge. På detta sätt kan Invisalign förvandla ditt leende utan att störa din vardag.

Så här går det till

Innan din behandlingsplan tas fram gör vi ett avtryck av dina tänder, för att avgöra om de kan regleras med hjälp av Invisalign. När det blivit bekräftat upprättas en detaljerad behandlingsplan med hjälp ett visualiseringsverktyg. Med verktyget kan vi enkelt visualisera i 3D hur dina tänder kommer att förflyttas under behandlingens gång. Du kan se hur resultatet blir innan ens behandlingen har påbörjats.

När du väl inlett din Invisalignbehandling kommer du att bära varje uppsättning specialgjorda tandskenor i 2-veckors perioder. Efterhand som du arbetar dig igenom serien av tandskenor kommer dina tänder att röra sig gradvis, lite i taget, tills de når sitt beräknade slutliga läge.

Här ser du ett exempel på hur en tandrad kan se ut före och efter en Invisalignbehandling.

Mikala_before.jpgMikala_after.jpg

Invisalign är en utmärkt behandling om:

  • Du har för trångt mellan tänderna för att det finns för lite plats i käken för att alla tänder ska kunna rymmas normalt.
  • Du har för glest mellan tänderna för att det finns för mycket plats i käken.
  • Du har korsbett för att både över- och underkäke är felriktade. Det orsakar vanligen att en eller flera tänder i överkäken biter innanför motsvarande tänder i underkäken och förekommer såväl för framtänder som sidtänder.
  • Du har djupbett vilket innebär att tänder i överkäken går avsevärt om lott med tänder i underkäken.
  • Du har underbett och underkäkens framtänder sticker ut utanför framtänderna i överkäken. Underbett beror vanligen på underväxt i överkäken, överväxt i underkäken, eller bådadera.

Vad kostar det?

Kostnaden för Invisalign är helt beroende av omständigheterna i regleringens komplexitet och behandlingens längd. En grov uppskattning är ett pris mellan 27 000 och 54 000 kronor. Om bara smärre tandrörelser behövs kan det bli billigare och kosta från 23 000 kronor.

Du är välkommen in till oss för en kostnadsfri första konsultation. Vi ser då om Invisalign passar dina behov och vad det skulle kosta. Kontakta oss på 031 81 86 81. Varmt välkommen!

Tandstensborttagning

Nästan alla får tandsten och tyvärr går den inte att få bort genom tandborstning. Då måste du få hjälp av din tandhygienist eller tandläkare som skrapar bort den med speciella verktyg.

Tandsten bildas av en bakteriebeläggning som lägger sig på dina tänder. Bakteriebeläggningen förenas med de olika kalksalterna som finns i din saliv. Blandningen hårdnar snabbt och blir till tandsten. På sikt kan tandsten orsaka både tandlossning och karies.

Det är viktigt att tandsten tas bort i tid. Har du otur, kan den annars leda till tandköttsinflammation och därefter tandlossning. När tandstenen täcker tandköttskanten kan du inte komma åt att borsta rent runt dina tänder. Vid inflammation kan tandköttet luckras upp och en ljup ficka mellan tandköttet och tanden skapas. I fickan samlar sig bakterier som angriper käkbenet. Käkbenet som är fästet för dina tänder luckras upp och tandlossning blir så småningom ett faktum. Låt det inte gå så långt. Borsta tänderna noga, håll rent mellan tänderna och besök regelbundet någon av våra duktiga tandhygienister. Tandhygienisten hjälper dig att bli av med din tandsten.

Ring oss på 031 81 86 81 så bokar vi in ett besök och hjälper dig att få bort din tandsten.

Tandtekniskt lab

DSC_0211-768x512.jpg

Foto från IP-dent

fore_efter.jpg

Foto från cosmodent.se

Skickligaste tandteknikerna i Sverige

Vi använder oss av några av de skickligaste tandteknikerna i Sverige, alla med lång erfarenhet och med den senaste labtekniken

Dessutom har vi fördelen med närheten till laboratorium beläget här på vår mottagning. Alla våra partners erbjuder dessutom minst 2 års garanti på sina arbeten.

Samarbetspartners inom tandtekniska lab:

  • IP Dent
  • Unident
  • SVEA Dentallab
  • SomnoMed
  • Cosmodent
  • Frontline
  • Tricolore
  • Pålssons
  • DP Nova