Välkomstb

Välkommen!

 

Välkommen!

Du kan alltid känna dig välkommen hos Två Tandläkare. Två tandvårdsteam möter dig med omtanke och respekt för dina önskemål och behov. Målsättningen är att våra patienter ska ha den bästa möjliga tandhälsan. Vi vill också hjälpa våra patienter att bli experter på att ta hand om sina tänder – för i slutändan är det just det som betyder mest.

Nya patienter

På grund av hög arbetsbelastning kan vi för närvarande inte ta emot nya patienter.

 

Behandlingar


Behandlingar

Vi bedriver all typ av allmäntandvård så som undersökningar, lagningar, rotbehandlingar och tandutdragningar. Hos oss kan du göra kronor, broar och tandimplantat. Vårt mål är att du ska få bästa möjliga tandhälsa.

Utfällbar lista

Undersökning

Lägg grunden till en god tandhälsa med en tandundersökning. Så här går det till:


Hälsodeklaration ger din tandläkare viktig information om ditt hälsotillstånd.

Din första tandundersökning inleds med att får du fylla i en hälsodeklaration som ger din tandläkare viktig information om ditt hälsotillstånd. Om du till exempel använder något läkemedel är det viktigt att du uppger det. Vissa mediciner orsakar muntorrhet som kan innebära ökad risk för karies och andra, till exempel blodförtunnande, kan innebära att du blöder längre efter ett ingrepp.

Annan viktig information som är viktig att ge din tandläkare är eventuell överkänslighet och sjukdomar. Olika typer av allergier kan påverka val av behandling och diabetes, stress samt nikotinbruk kan försämra läkning.

Undersökning av tandkött och ben för att upptäcka tandlossning i tid.
Vid en undersökning tittar vi noga på tandkött och ben runt tänderna för att kunna upptäcka eventuella tecken på tandlossning. Tandlossning är mycket långsam och relativt symptomfri i början, men din tandläkare kan tidigt se tecknen och i god tid hjälpa dig förebygga och behandla sjukdomen.

Genomgång av samtliga tänder för att upptäcka karies.
Vid en undersökning känner din tandläkare försiktigt på tänderna för att se om det finns karies.

Röntgen hjälper din tandläkare att se mer.
Med hjälp av röntgen har din tandläkare större möjlighet att upptäcka karies, tandsten, tandlossning, infektioner och sjukliga förändringar i tid.

Muskler och käkleder avslöjar tandpressning och tandgnissling.
Muskler och käkleder kontrolleras också, speciellt om du har en tendens att gnissla eller pressa tänder – något som är mycket vanligt.

Implantat

En hållbar ersättning för förlorade tänder


Implantat är en säker och pålitlig behandling. Om du förlorat en eller flera tänder ersätter ett implantat förlusten utan att du behöver slipa ner närliggande tänder eller ha problem med dåligt passande löständer.

Inför en implantatbehandling gör vi en noggrann undersökning för att säkerställa att du har ett friskt käkben och att det finns tillräckligt med ben för att operera in titanskruvar. Det är också viktigt att övriga tänder är friska och infektionsfria.

Implantat passar alla oavsett ålder. Kvalitet på käkben och allmänhälsa har större betydelse än hur gammal du är. Undantag är barn och ungdomar som bör växa färdigt innan man utför en implantatbehandling. Tänk på att sköta dina implantat lika noggrant som dina egna tänder.

Goda prognoser för lyckat resultat med implantat.
Det går att ersätta nästan alla förlorade tänder med tandimplantat. Behandlingen innebär att en titanskruv, ett implantat, får växa fast i käkbenet.

Behandling med tandimplantat har en mycket god prognos. Undersökningar visar att upp till 99 procent av broar som installerats fungerar bra under många år. Enstaka implantat når upp till 95 procent.

Majoriteten av de som får implantat bör kunna räkna med en livslång ersättning för sina förlorade tänder. Titanfixturer slits inte, men tänderna kan däremot behöva bytas ut. En bra munhygien är viktig för att titanfixturerna inte ska lossa.

Implantat som växer fast i käkbenet.
Grundämnet titan accepteras av kroppen nästan som om det vore en egen vävnad. Detta gör att patienter kan få nya "rötter" som växer fast i käkbenet, tillverkade av titan.

Med en mindre operation fäster din tandläkare ett implantat i käkbenet. En krona eller bro limmas eller skruvas sedan fast på implantatet.

Ingreppet sker under lokalbedövning och är smärtfritt. Under de närmaste dagarna efter operationen kan det förekomma svullnad och värk. Allvarliga och omfattande komplikationer är ytterst ovanliga. Under vissa omständigheter kan det hända att tandimplantatet inte fäster i käkbenet. Ibland gör man då om operationen.

Benets kvalitet avgörande för att implantat ska få stabilt fäste.
Förlusten av en eller flera tänder gör benet där tandroten suttit understimulerat. Det kan leda till benet sakta försvinner. Fördelen med implantat är att benet stimuleras och att benvolymen bevaras.

Ju längre man väntar med en implantatbehandling, desto större är risken för att benet inte räcker till för att fästa implantatet i. Idag finns tekniker för att få fixturer att bli stabila även i dessa fall.

Mer hållbar lösning med implantat när flera eller enstaka tänder saknas.
Tandimplantat är ett mildare alternativ till bro, som länge varit den vanligaste behandlingen mot tandlucka. Bron stödjer sig på tänderna framför och bakom tandluckan, vilket innebär att tandläkaren ofta måste slipa ner friska tänder för att kunna placera in bron.

När många tänder saknas, eller när de tänder som finns kvar är av sämre kvalitet går det inte att säkert fästa en bro. Med hjälp av tandimplantat är det möjligt att få fastsittande tänder istället för protes. Undersökningar visar att cirka 90 procent av alla implantat som görs i helt tandlösa käkar blir lyckade.

Kronor och broar

Återställer funktion och utseende på skadade tänder


Kronor

När tanden nästan är förlorad kan en porslinskrona ofta återställa funktion och utseende.
Kronor görs individuellt för varje patient. Din tandläkare scannar tanden som ska få en krona, sedan tillverkas porslinskronan av en tandtekniker. Slutligen cementeras kronan fast på din tand.

Broar
Du kan ersätta en eller flera tänder med en bro som utgörs av flera porslinskronor som sitter ihop. En bro cementeras fast och sitter alltså inte löst på något sätt.

Om förlorade tänder ska gå att ersätta med en bro måste det finnas tillräckligt många tänder som kan ge stöd åt bron. Tänderna får inte heller stå alltför långt ifrån varandra.

Tandblekning

Tandblekning utförd med skonsam metod ger ett bländande leende


Putsning vid ytlig missfärgning
Tandfärgen påverkas av mat och dryck. Du har säkert hört att rödvin, kaffe och tobak kan orsaka missfärgningar. Om det rör sig om ytliga missfärgningar kan tandläkaren eller tandhygienisten ta bort dem med en enkel putsning.

Tandblekning vid djup missfärgning
Färgämnen från mat och dryck kan också ge djupare missfärgningar. Ibland kan färgförändringar även bero på att pulpan inuti tanden skadats eller dött. I båda fallen kan en blekning vara lösningen för att få tanden, eller tänderna, ljusa igen.

Färgen förändras med tiden och tandblekning är inte alltid effektiv
Trots att emaljen är hård och tät uppstår mikroskopiska sprickor där färgämnen kan tränga in. Med åren antar tänderna därför en mörkare färg. Ibland kan tandköttet dra sig tillbaka och blotta en del av rotytan. Tanden ser då gulare ut vid tandhalsen. Tyvärr är det ofta svårt att bleka denna del av tanden.

Förutsättningar för behandling med tandblekning
För att kunna bleka tänderna måste följande kriterier vara uppfyllda:

  • God kvalitet på eventuella fyllningar
  • Eventuell karies ska vara behandlad
  • Ytliga beläggningar bör vara bortputsade
  • Friskt tandkött
  • Inga sjukdomar i munnen
  • Du ska ha fyllt 18 år

Tandblekning hemma - så går det till
Den vanligaste blekmetoden utförs med en blekskena som framställs individuellt. Behandlingen sköter du själv och du får alltid noggranna anvisningar av din tandläkare.

Först görs ett avtryck av dina tänder. Med hjälp av avtrycket görs en så kallad blekskena. Den får du sedan med sig hem, tillsammans med blekmedel.

Inför behandlingen applicerar du blekmedlet i skenan som du därefter placerar över tänderna. De flesta blekmedel är som mest aktiva under några timmar och det finns medel för både dag- och nattblekning.

Beroende på typ av missfärgning och önskat resultat upprepas behandlingen under ett antal dagar eller nätter. Vanligast är mellan tio och femton gånger per behandlingsperiod. Resultatet beror på orsaken till missfärgningen och vilken grundfärg du har på tänderna. Nästan alla behandlingar leder till ljusare tänder.

Tandblekning är inte skadligt
För starka blekmedel är inte bra. Därför arbetar tandläkare oftast med svagare, mer skonsamma medel som får verka under längre tid.

Tandblekning är inte skadligt. Vetenskapliga undersökningar visar att tandens yta påverkas ungefär lika mycket som när man dricker en läsk.

Tandlossning

Förebyggande vård och tidig behandling kan hjälpa utläkning av tandlossning


Ju tidigare tandlossning behandlas, desto större är chansen till utläkning. En allvarlig tandlossning (parodontit) kräver mer omfattande behandling.

Förebyggande vård kan förhindra tandlossning
En inflammation i tandköttet kan vara början till tandlossning. Tandköttsinflammationen orsakas av plack som bildas på tänderna.

Inflammation utan tandlossning är enkel att behandla. Med förbättrad munhygien läker det oftast ut på en eller ett par veckor. Dock kan inflammationen komma tillbaka snabbt om munhygienen försämras. Noggrann rengöring med tandborste, tandtråd eller liknande är det enklaste knepet för att undvika ett inflammerat tandkött.

Avlägsning av tandsten är viktigt för att förebygga tandlossning
Risken för att bilda tandsten varierar från människa till människa och från tand till tand. Det kan också variera genom livet. Sämre munhygien leder ofta till att tandsten lättare bildas. Vissa människor får mycket tandsten trots en bra munhygien.

En förutsättning för all utläkning av tandlossningssjukdomar är att tandstenen avlägsnas. Eftersom du inte kan ta bort tandsten själv, är det viktigt att regelbundet besöka en tandläkare eller tandhygienist som kan göra det åt dig.

Tandlossning ger fördjupade tandköttsfickor
En frisk tand har en tandköttsficka som är 1 till 4 millimeter djup. Med tandlossning ökar fickdjupet och tandsten samt plack kan samlas nere i fickan där du inte kommer åt att rengöra. Därmed förstörs sakta tandens fäste.

Behandling av fördjupade tandköttsfickor
Behandling av fördjupade tandköttsfickor utförs av tandläkare eller tandhygienist. Tandsten avlägsnas med specialinstrument och god munhygien är avgörande för ett lyckat resultat.

Djupet på tandköttsfickorna minskar vanligtvis med 2 till 3 millimeter de första månaderna efter en lyckad behandling. Därefter minskar det ofta ett par millimeter till. Målet är ett fickdjup på mindre än 4 millimeter. Vissa ställen kan dock ha större fickdjup och ändå vara i balans.

Den vanligaste orsaken till att djupet på tandköttsfickorna inte minskar eller att sjukdomen kommer tillbaka är att munhygienen blivit mindre effektiv. För att undvika detta är det viktigt med återkommande kontroller hos tandläkaren eller tandhygienisten. Tyvärr finns det en liten del behandlade tandlossningar som inte blir bättre trots behandling.

Tandhygienist

Din tandhygienist hjälper dig stärka dina tänder så du inte behöver gå till tandläkaren så ofta


Tandhygienistens arbete är en av de viktigaste delarna i den moderna och förebyggande tandvården och bidrar till att du inte behöver gå till tandläkaren så ofta. Till en tandhygienist kommer du oftast på rekommendation av din tandläkare.

Förebyggande behandlingar hos tandhygienist
Hos tandhygienisten får du information och råd om hur du kan sköta din munhälsa så att du får färre problem, förebygger sjukdom i munhålan och bibehåller god munhälsa.

Tandhygienisten hjälper dig att rengöra tänderna från plack, missfärgningar och tandsten. Det förhindrar uppkomsten av tandköttsinflammation och tandlossning.

Du får också flourbehandlingar som stärker dina tänder och förebygger karies samt putsning och polering vid behov.

Undersökning av din tandstatus med röntgenbilder ingår också i tandhygienistens arbete.

Tillsammans genom pandemin


Tillsammans genom pandemin

Under ett år har Praktikertjänst filmat, intervjuat och dokumenterat arbetet under pandemin ute på mottagningarna och kontoret. Syftet med filmen är att lyfta medarbetarnas insatser och skildra en annorlunda vardag. Filmen tar avstamp i april 2020 och visar händelseförloppet fram till inledningen av vaccinationsprogrammet våren 2021.

Läs mer