Tobaksavvänjning

Vill du sluta röka/snusa och få hjälp med att bryta ditt tobaksberoende? Då kan vi hjälpa dig.

Hos oss kan du få hjälp med:

  • Information om tobak och beroende
  • Motiverande samtal
  • Målsättning och vägledning
  • Metoder för att förändra dina tobaksvanor


Dina besök hos oss

Målet med din behandling är att du skall må bättre, bli medveten om hur ditt tobaksbruk ser ut och hitta metoder för att förändra det.

Första besöket

Under första besöket pratar vi om din livssituation och dina tobaksvanor. Vi frågar varför du valt att komma hit och vad du är intresserad av att förändra. Därefter sätter vi tillsammans upp ett mål. Om du vill får du information om hur rökning eller snusning påverkar dig i olika situationer, fysiskt och psykiskt. Är du motiverad och vill ha hjälp att förändra ditt tobaksbruk bokar vi vanligtvis in ett återbesök ganska snart efter ditt första besök. Om du har rökt länge och mycket brukar vi göra en lungfunktionsundersökning.

Följande besök

Besöken som följer består av motiverande samtal med fokus som problemområde. Ditt mål kan vara att sluta röka eller snusa helt, men kan också vara att minska ned. Vi pratar fördelar, nackdelar, triggers och substitut. Om du vill kan du få hjälp med att registrera ditt tobaksbruk och på så sätt bli mer medveten om och minska ner på din rökning eller snusning. I början är det bra om vi träffas ofta och regelbundet. I takt med dina framsteg träffas vi mer sällan. När du känner att du har verktygen för att arbeta vidare på egen hand avslutar vi behandlingen.

 

Länktips

Sluta-röka-linjen

Att sluta röka (1177)

 

<<< Föregående sida