Barntandvård

Alla barn och ungdomar har fri tandvård till och med det år de fyller 23 år. Det är viktigt att skapa en god relation med tandvården redan i unga år. Därför tycker vi det är bra att ditt barn ska känna sig trygg hos oss och få träffa samma tandvårdsteam vid varje besök. Genom regelbunden översyn från småbarnsåren etableras en god tandhälsa. Vi har lång erfarenhet av barntandvård och tycker om att arbeta med barn och ungdomar.

När ditt barn ska fylla tre år får du ett erbjudande om att registrera, eller lista som det också kallas, ditt barn hos valfri tandvårdklinik. För att välja Tandläkarhuset Pronova måste du därför lista ditt barn hos oss.

Hur ofta ska mitt barn undersökas?

Från tre års ålder får de barn och ungdomar som är listade hos oss erbjudande om att komma på undersökning minst varje år. Barnets individuella behov avgör hur ofta barnet ska komma till oss. En del barn och ungdomar har större behov av tandvård och kallas därför oftare. När du listat ditt barn får ni regelbundna kallelser.

Borstning för barn

Så fort den första tanden tittar fram är det dags att börja borsta. Två gånger om dagen, morgon och kväll. Det är bra om man får in dessa rutiner redan när barnen är små. Använd en liten babyborste som kommer åt i den lilla munnen. Gnugga försiktigt med små, mjuka rörelser.

Barntänder behöver fluortandkräm, använd en mild och god smak och väldigt lite åt gången eftersom små barn har svårt att spotta. En liten klick som motsvarar barnets lillfingernagel är lagom.