För patient

Hej! Jag heter Annika Sahlin-Platt och är parodontolog. Jag och mina samarbetspartner arbetar tillsammans med dig som patient med att behandla infektioner som uppkommit runt tänder och implantat samt återskapa förlorad vävnad. Vårt mål är att du ska kunna behålla dina tänder och tandimplantat livet ut.

Vi kan även förbereda och utföra implantatbehandling där det är möjligt. Naturligtvis använder vi beprövade behandlingsmetoder baserade i senaste teknik och vetenskap.

Vi tar emot remisser både från allmäntandläkare och specialister. Men naturligtvis kan du även söka dig hit själv utan remiss.När behandlingen är färdig fortsätter du hos din ordinarie tandläkare eller tandhygienist som vanligt.

Vi arbetar inom Praktikertjänst AB. Praktikertjänst arbetar efter en värdegrund med nyckelord som kvalitet, omtanke och engagemang.

Du hitta oss i hjärtat av Södermalm!

Vad är en tand?
En tand  består av en tandkrona och 1-3  tandrötter. Tandkronan är den del av tanden som du ser i munnen den uppbyggd av dentin med emalj på utsidan. I mitten av både tandkrona och rötter finns ett hålrum med nerver och kärl (pulpa) . Tandrötterna är omgivna av tandkött (gingiva)  och roten sitter fast i benet med en strumpa av fina bindvävstrådar med nerver och kärl (parodontium

 

Vad är Tandlossning (Parodontit)
Parodontit eller tandlossning är en sjukdom där patientens immunförsvar reagerar på de bakterier som finns i en film runt tanden. När tandköttet  blir inflammerat kan det blöda vid t.ex tandborstning. Här går det relativt enkelt att få det att läka genom noga rengöring hos tandhygienist och att borsta tänderna 2 gånger om dagen och då även mellan tänderna.


Om tandköttsinflammationen får fortsätta bryts parodontiumet ner och  benet runt tanden dra sig undan; tanden kan börja kännas lös. I det läget kan det finnas behov att  din tandhygienist tar hjälp av tandläkare. Eventuellt kan det också betyda att du behöver remitteras till en specilisttandläkare i tandlossningssjukdom dvs en parodontolog. Detta för att kunna få tandköttet och benet runt tanden frisk. Det finns olika sätt att behandla tandlossningssjukdomen på. Ibland går det nämligen att få tilllbaka tandbenet så att tänderna fastnar igen. Rökning maskerar blödningen så att tandlossningssjukdomen är svårare att upptäcka i tid och resultatet av behandlingen kan också bli sämre. 


Inflammation runt ett implantat (Periimplantit

Likväl som att man får en tandköttsinflammation, kan det bli inflammerat runt ett implantat. Då kallas det för perimucosit. Om inflammationen fortsätter kan den leda till att benet runt implantat drar sig undan och implantatet kan lossna. Sjukdomen periimplantit har uppkommit. Trots att implatatet kan kännas fast så kan benförlusten har gått så långt att det bara är en tidsfråga innan implantatet lossnar. När implantatet är löst innebär det att nästan allt ben har försvunnit. I det läget är det mer kritiskt och svårbehandlat. Problemet är att sjukdomsförloppet är svårare att upptäcka i tid eftersom implantatet fortfarande sitter fast i viss mån. Dessutom blöder det mindre runt implantatet än runt en inflammerad tand, så även om det är rejält inflammerat kan det vara svårt att upptäcka att något är fel i tid.

Rökning bidrar också här till en mer aggressiv sjukdomsutveckling.  Det är således viktigt med regelbundna behandlingar hos en tandhygienist så att eventuella problem snabbt kan upptäckas. Det är även noga med tandborstningsrutiner.


Att behålla munnen frisk

Även efter behandling av tandlossning och "implantatlossning" är fortsatt rutin med nogrann tandborstning varje dag samt hjälp av tandhygienist viktigt för att undvika återfall. Tandlossningsproblemet kan under en period vara löst, för att sedan bli sämre igen ifall att tandlossningsbakterierna ges en möjlighet att etablerar sig i tandköttsfickan eller runt tandimplantatet igen.


Kostnader

Det kan vara svårt för dig som patient att veta vilka åtgärder och kostnader som är aktuella för just dig när du kommer på besök hos oss. Tillsammans med din kallelse får du alltid en indikation på priset för din undersökning. Därefter får du ett kostnadsförslag för den behandling som vi har kommit överens om. Känner du dig osäker eller har du några frågor är du förstås välkommen att kontakta oss.


Återbud lämnas senast 48h innan planerat besök. Uteblivande och sena återbud måste tyvärr debiteras.

______________________________

Användbara länkar