Behandlingar och priser

Våra behandlingar

Akut tandvård

Du kan få tid inom 24 timmar när du har tandvärk, är svullen, blöder från munnen eller har varit med om trauma med skador på tänder eller mjukvävnader i munhålan.

Barntandvård

Bettfysiologi

Bettfysiologi omfattar utredning, diagnostisering och behandling av smärta eller funktionsstörningar i käksystemet och närliggande organsystem. Det kan handla om spänningshuvudvärk, smärta i tuggmuskler, ansikte eller käkleder. Behandlingen är oftast i form av bettskena eller avslappningsövningar.

Tandblekning

Det finns flera olika sätt att bleka sina tänder på. Vi har valt att fokusera på metoden där vi tar avtryck på dina tänder och därefter gjuter en mjuk plastskena att lägga blekningsmedlet i. Efter att vi har provat ut skenan och instruerat dig kan du påbörja tandblekningen hemma. Fördelen med denna metod är att resultatet står sig länge och du kan i framtiden endast komplettera med nytt tandblekningsgel då skenan kan återanvändas, så länge du inte gör större förändringar i munnen. Blekningsgelen innehåller väteperoxid och finns i olika styrkor. Vilken styrka du ska ha beror på om du vill bleka tänderna en kortare period under dagen eller under natten medan du sover.

Innan en blekningsbehandling påbörjas är det viktigt att tänderna undersöks för att säkerhetsställa att det inte finns skador som kan förvärras av blekningen. Vi kan erbjuda klinikblekning via samarbetspartners om så önskar.

Tandlossning (Parodontit)

Vad är tandlossning?

Tandlossning är en inflammatorisk sjukdom som drabbar tändernas stödjevävnad. Sjukdomen avancerar oftast långsamt under många år som så småningom leder till att fästet kring tänderna försvagas och de kan till och med lossna. Ibland är sjukdomen så svår och komplicerad att det behövs remiss till specialist.

Symptom på tandlossning är:

  • Lättblödande, svullet och rött tandkött
  • Rörliga tänder
  • Dålig andedräkt
  • Förlust av tänder

Tandlossning kan förvärra andra sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar och diabetes.

Behandling

Plack och tandsten
Tandlossning beror på oblanas mellan bakteriebeläggningar på tändernas yta och immunförsvaret. Bakteriebeläggningarna kan vara mjuka (plack) eller hårda (tandsten). 

Plack kan du avlägsna själv genom god munhygien med tandborste, mellanrumsborstar, tandstickor och tandtråd. De hårda beläggningarna kan du inte avlägsna själv och då kan vår tandhygienist hjälpa dig. Förutom att ta bort tandsten, kommer hon att polera och putsa dina tänder. Hon kommer även att ge dig instruktioner så att du optimerar din munhygien.

När tandstenen finns långt ned på tandytorna
I vissa fall finns tandsten så långt ned på tandytorna att tandhygienisten inte kan avlägsna den. Då kan jag, som är nischtandläkare i parodontologi, avlägsna tandstenet och den infekterade vävnaden genom parodontal kirurgi. Under operationen utför jag även ben- och tandköttsplastik så att det blir lättare för dig att rengöra dina tänder och hålla dem fortsatt friska.

När sjukdomen har avstannat...
...rehabiliterar vi ditt bett genom att ersätta de saknade tänderna med proteser, broar eller implantat. För att behålla resultatet och förebygga recidiv behöver du komma på årliga kontroller till tandläkare och stödbehandling hos tandhygienisten.

 

Protetik

Vi återskapar bettets funktion och estetik genom att ersätta de förlorade tänderna med:

  • Broar
  • Implantat
  • Avtagbar protetik

Implantat
Implantat är det modernaste sättet att ersätta förlorade tänder eftersom de påminner mest de naturliga tänderna. När vi ersätter de förlorade tänderna med implantat sparar vi tandsubstans från granntänderna. Då opererar vi en titanskruv i käken, som liknar roten av en tand. Efter att den integreras med käkbenet bygger vi upp en tandkrona.

Broar
I visa situationer är det bättre att ersätta de saknade tänderna med broar. Då använder vi granntänderna vid tandluckan för stöd, vi preparerar dem för kronor. Tandteknikern framställer en bro eller brygga, där stödtänderna är klädda med kronor och bär en porslinstand som ersätter den saknade tanden. Broar påminner också om naturliga tänder eftersom de sitter fast i munnen, är framställda av porslin med form, färg och transparens.

Avtagbar protetik
I visa fall går det inte att ersätta tänderna med broar eller implantat. Då kan vi istället ersätta dem med avtagbara proteser. De vilar på slemhinnan och kan lätt tas ur munnen. De kräver däremot en lite längre adaptationsperiod.

Annan protetik

Kronor
Kronor utförs för att restaurera en tand som har förlorat så mycket tandsubstans att det inte går att bygga upp tanden med kompositfyllning. Kronorna kan göras av olika sorters starkt porslin, alternativt av guld eller metall som täkts med porslin. Porslinets färg och translucens liknar emaljen så pass mycketatt ett ovant öga inte kan se skillnaden mellan en tandteknikers framställda krona och en naturlig tand.

Fasader
Fasader är tunna porslinsskal som cementeras på tänderna efter minimal slipning av emaljen för att förbättra estetiken.

Rotbehandlingar

Hur uppstår infektionen?
Tanden består av hårda vävnader (emalj och dentin) som omger den mjuka delen av tanden (tandpulpa). Tandpulpan ligger i tandens kanalsystem. Pulpan består av bindväv, blodkärl och nerver. Bakterier från hål i tänderna når ibland tandpulpan och infekterar den. Detta orsakar tandvärk. Om infektionen förblir obehandlad försvinner så småningom tandvärken men pulpan dör och bakterierna sprider sig obehindrat från tandroten till käkbenet. 

Hur går rotbehandlingen till?
Vi förebygger denna infektionsspridning genom att rotbehandla tanden. Detta görs genom att tandens pulpa avlägsnas, dess kanaler rensas från bakterier och därefter fylls kanalerna med ett bakterietätt rotfyllningsmaterial så att inga nya bakterier hamnar där.

Denna behandling kan ta mellan 1 till 2 timmar. Du får bedövning vilket gör behandlingen helt smärtfri.

Fyllningar

Hål i tänderna (karies) orsakas av bakterier som förstör tandens yta och sedan borrar sig in i tanden. Vi avlägsnar bakterierna och den mjuka förstörda tandsubstansen varpå vi sedan fyller kaviteteten med kompostmaterial med samma färg som tanden och återskapar tandens förlorade form. Den nya tanden är stark nog för att tåla påfrestningarna vid tuggning.

Tandstensborttagning

Förebyggande tandvård

Den icke lagade tanden kommer alltid att vara starkare än den lagade tanden så det är viktigt att sköta sin munhygien från tidig ålder. God munhygien och bra kostvanor minskar risken för restaurativa behandlingar eller omgörningar av befintliga konstruktioner. Men hur man behöver sköta sin munhygien är individuellt och därmed är det är viktigt att var och en får rätt rådgivning. Det kan både tandläkaren och tandhygienisten hjälpa dig med.