Välkommen till vår astma/KOL mottagning

Här hjälper våra astma/KOL-sköterskor, Frida och Linnéa, och läkare dig genom att kontrollera dina luftvägar och lungkapacitet, ge råd och information samt förskriva medicin. Målet är att du skall må bra både nu och i framtiden.

Hos oss kan du få hjälp med:

  • Information om andningsbesvär, astma och KOL
  • Lungfunktionsundersökning
  • Hjälp med inhalationstekniker
  • Mediciner och behandlingar
  • Allergiutredning
  • Rökavvänjning

Dina besök hos oss

Vid besöken hos oss får du berätta om dina besvär. Vi undersöker, utreder och hjälper dig att få den behandling du behöver. Vi arbetar mycket med att ge information och råd, vi vill att du ska ha bästa möjliga kunskap om både ditt tillstånd och din behandling. Målet med behandlingen är att du skall vara så besvärsfri som möjligt och kunna justera dina mediciner själv.

Undersökning

För att undersöka din lungfunktion gör vi vanligtvis en spirometri. Det är en lungfunktionsundersökning som visar hur mycket luft du har i dina lungor, om dina luftrör är trånga och om lungorna vidgar sig som de skall. Vid behov kompletterar vi undersökningen med en allergiutredning.

Information och råd

Hos astma/KOL-sköterskan kan du få information och råd om din sjukdom eller dina besvär. Behöver du medicinera med inhalator får du prova olika alternativ och i samråd med oss välja ut det som passar dig. Du får också information om hur du skall justera din medicinering om du mår sämre.

Recept

Du kan alltid vända dig till oss vid frågor om dina mediciner. Vill du förnya ditt recept kan du logga in på 1177 eller ring rådgivningen på 0521-262080, knappval 2.

Är du gravid?

Om du är gravid och medicinerar för astma eller KOL rekommenderar vi att du tar kontakt med oss för mer information och eventuell justering av din medicinering.

Rökavvänjning

Vi erbjuder hjälp att sluta röka och du kan läsa mer om detta under fliken: Tobaksavvänjning.

För dig som vill veta mer finns länktips nedan:

Astma- och allergiförbundet

Hjärt- lungfonden om astma

Hjärt- lungfonden om KOL

Medicininstruktioner